Teraz jest wtorek, 11 listopada 2025, 14:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czerwcowe jeziorko
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2016, 23:02 
Specjalista
Specjalista

Pytanie raczej powinno brzmieć "a kto, znalazłszy 50 zł na chodniku, by ich nie wziął i nie włożył do portfela?"

Nie ma tu czego gratulować ani czemu się dziwić, to raczej normalne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2016, 23:33 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Normalnością bym tego nie nazwał.
Dziwna rzeczywistość, w której kradzież jest normalna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2016, 23:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

konrad_wawa napisał(a):
A Ty co byś zrobił? Pytam, bo próbuję zrozumieć Twój tok rozumowania i jakoś mi to nie wychodzi...

Jest inny jak:Znalazlem-Oddaję?!

Ja oddaję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 09:08 
Porucznik
Porucznik

Czyli jak znajdziesz 50zł na portfelu to rozwieszasz w okolicy plakaty a następnie prosisz zgłaszające się osoby o podanie okoliczności zgubienia banknotu i podania numeru seryjnego? :cop :ang

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 09:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

Aha o to chodzi, to chyba jednak dobrze podejrzewałem powód Twojego oburzenia :)

No dobrze, a komu byś oddał ten banknot? Na policję, do banku czy gdzie?
A może jakaś kartka na drzewie pt. "znalazłem 50 zł, właściciela proszę o kontakt"? :)

PS. Gdybym widział, że te 50 zł wypada komuś z kieszeni, to nawet przez chwilę nie przyszłoby mi na myśl żeby to sobie przywłaszczyć. W takiej sytuacji natychmiast zwróciłbym tej osobie uwagę albo nawet podbiegł za nią kawałek żeby jej oddać (zresztą właśnie taką sytuację miałem jakiś czas temu). Z kolei znalezione na chodniku, bezpańskie 50 zł wziąłbym po prostu do portfela i nie uważam żeby w takim postępowaniu było cokolwiek niestosownego. Jest to mniej więcej to samo, co nakopanie sobie współczesnych monet na nadmorskiej plaży czy przy jakimś jeziorku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 09:17 
Kapitan
Kapitan

LOPO napisał(a):
Nie wiem jak można się cieszyć z kopania teraźniejszych złotówek, mimo wszystko gratuluję.

a ja nie rozumiem, jak możesz się cieszyć z kopania zabytkowych monet ...

bo normalnie szukam zawsze meteorytów. A na plażę jadę po prostu by mile spędzić czas nad jeziorem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 14:44 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

konrad_wawa napisał(a):
Aha o to chodzi, to chyba jednak dobrze podejrzewałem powód Twojego oburzenia :)

No dobrze, a komu byś oddał ten banknot? Na policję, do banku czy gdzie?
A może jakaś kartka na drzewie pt. "znalazłem 50 zł, właściciela proszę o kontakt"? :)

PS. Gdybym widział, że te 50 zł wypada komuś z kieszeni, to nawet przez chwilę nie przyszłoby mi na myśl żeby to sobie przywłaszczyć. W takiej sytuacji natychmiast zwróciłbym tej osobie uwagę albo nawet podbiegł za nią kawałek żeby jej oddać (zresztą właśnie taką sytuację miałem jakiś czas temu). Z kolei znalezione na chodniku, bezpańskie 50 zł wziąłbym po prostu do portfela i nie uważam żeby w takim postępowaniu było cokolwiek niestosownego. Jest to mniej więcej to samo, co nakopanie sobie współczesnych monet na nadmorskiej plaży czy przy jakimś jeziorku.

W każdym mieście, w którym znajduje się budynek administracyjny, jest również Biuro Rzeczy Znalezionych.
I nie należy zapominać o tym, że te (umowne) 50zł. nie jest wcale bezpańskie. ;)
Oczywiście nikt nie zapisuje numeru banknotu wkładanego do np. kieszeni i tym samym nie może udowodnić, że właśnie te 50zł. należy do niego.
Miejsce znalezienia, czas może pomóc.
Nawet jeśli dla znalazcy kwota 50zł nie jest wielką, dla nieszczęsnego zgubnego może być.
Dlatego warto czasami się postarać i zrobić coś dobrego.

Jeśli się nikt nie zgłosi, to te 50zł i tak wyląduje w Naszym portfelu. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2016, 12:20 
Porucznik
Porucznik

To zacznijmy szukać spadkobierców przedmiotów i monet które znajdujemy na polach jak ktoś zgubił dukata te trzysta lat temu to dopiero musiał płakać. A może w regionalnych jakiś zapisach jest o tym mowa? Albo zapytać się okolicznych mieszkańców może ktoś się przyzna że to jego rodziny zguba?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2016, 23:26 
Kapitan
Kapitan

I tym sposobem tą całą jałową dyskusją sprowadzacie frajdę do miana jakiejś patologii - no cóż widać, niektórym o to właśnie chodzi ... :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2016, 23:53 
Szeregowy
Szeregowy

tomasir sie nie przejmuj ludzie maja dziury w glowach i juz, "Szczerze powiedziawszy moja radość gdy wykopuje współczesną złotówkę jest równa radości związanej wykopaniem połamanej łuski." Widać, że Pan LOPO nie ma szacunku do pieniądza skoro porównuje go do połamanej łuski, ale ok. Nie masz nic w temacie do powiedzenia to sie nie wypowiadaj (choć kazdy ma prawo to wypowiedzi to lepiej czasami zamilknać), "Z kolei jak znajduję 1 zł pod cewką to mnie cholera strzela bo dzwoni jak zdrowe srebro i nawet przez chwilę tak wygląda, a po chwili czar pryska" błyskotliwa wypowiedź konrad_wawa A kogo, to interesuje jak ziomeczek kopie na plazy bo lubi i chce to raczej srebrnych marek itp sie nie spodziewa. Kolejny przykład wypowiedzi totalnie nic nie wnoszacej do tematu. Chyba, ze byly by to łupy prosto z jakiegos pola to taki komentrz jeszcze bym wtedy zrozumial. Kolejny dobry ziomeczek o pseudonimie -warlock- "w każdym mieście, w którym znajduje się budynek administracyjny, jest również Biuro Rzeczy Znalezionych." no to idąc Twoim tokiem myslenia Pan zznajdujac 1 gr mam to oddac do Biura Rzeczy Znalezionych, bo komus moze to znaczyc bardzo wiele. Pan z nikiem Samolocik bardzo dobrze to zkwitował brawo dla niego ! , tomasir, a następnym razem zycze Ci zebys wykopal do tego jakies zlote obraczki to im sie buzie pozamykaja i nie bedzie zbednych komentarzy, aczkolwiek jeden z drugim zaraz by Ci kazali latac i i rozwieszac ogloszenia znalezienia obraczek i pisania o tym do gazet. Takze dla wlasnego spokoju lepiej nic nie wstawiac na forum, bo tylko mozna sie zdenerwowac.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2016, 00:28 
Porucznik
Porucznik

Może byś kolego przeczytał całą dyskusje zamiast się wcinać i pisać jakieś smęty?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]