Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 06:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Prosto z " budowy" odnalezione Szczątki ludzkie
PostNapisane: sobota, 25 kwietnia 2015, 18:16 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam ,dzis podczas prac budowlanych niwelacja terenu , natrafiliśmy na ludzkie szczątki , zamieszczam parę fotek , są to prawdopodobnie szczątki żołnierza , buty wojskowe , oraz amunicja na to wskazuje reszty nie widać bo pod ziemią , jutro maja przyjechać archeolog oraz ludzie z jakiejś niemieckej fundacji bedą odkopywac do końca , a na noc mam ochrone policji na placu .

l

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Prosto z " budowy" odnalezione Szczątki ludzkie
PostNapisane: sobota, 25 kwietnia 2015, 18:30 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Amunicja chyba od mosina to może być rosjanin

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 kwietnia 2015, 16:54 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Archeolodzy byli pokopali i odnalezli 4 szkielety rosyjskich żołnierzy , troszkę amunicji , zapalniki do grantów ręcznych , buty i troszkę guzików . Kości były w kawałkach zgineli prawdopodobnie w skutek wybuchu, były kawałki odłamków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 kwietnia 2015, 17:35 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Dodam jeszcze pare fotek z dzisiejszego dnia .

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 kwietnia 2015, 20:50 
Podporucznik
Podporucznik

Można wiedzieć w jakich okolicach odkopaliście te szczątki ? Opole ? Nysa ? :) Archeo pracują w niedzielę też :D?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 kwietnia 2015, 21:09 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

...Po tak wielu latach będą mieli odpowiednie miejsce do spoczynku...Rusek,Niemiec to też(był) człowiek.Dobrze że to Zgłosiłeś :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 kwietnia 2015, 21:25 
Generał Broni
Generał Broni

Sam wykopałem kilku i przyznam szczerze, że trochę inaczej to wyglądało. Jak określiliście, że to szczątki wojenne ? A nie jakieś współczesne ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 kwietnia 2015, 22:07 
Chorąży
Chorąży

wyposażenie :D?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 kwietnia 2015, 22:31 
Generał Broni
Generał Broni

Odpowiedź średnia... Znaczy najpierw wykopali "wyposażenie" ?
Bo jeśli w wykopie znajdujesz kość czy czaszkę to chyba nie powinieneś zakładać, ze to żołnierz ?
Kolegi Inco, zazwyczaj do momentu potwierdzenia, że to szczątki z okresu wojny, czynności były wykonywane przez Policję jak w przypadku odnalezienie zwłok, szczątków ludzkich. Taśma, numerowanie, fotki i inne "bajery". Nie wyobrażam sobie, że ktoś wykopuje szczątki i układa "na kupce" bez potwierdzenia, że to Żołnierz z II WŚ.
Chyba, że najpierw pokazał się "kontekst". Pytam z ciekawości autora wątku i nie oczekuję takich "złotych myśli". Chyba, że ktoś ma tez inne doświadczenie. Jak napisałem kilkakrotnie brałem udział w takich "odkryciach" i zawsze wyglądało to podobnie. Szczątki były zabezpieczanie przez Policję praktycznie do końca , jeśli były pojedyncze i znalezione w miejscu pozbawionym kontekstu. Odpuszczali dopiero jeśli znajdowali buty, pas, czy też portfelik z fenisiami.
Podejrzewam, że tu było podobnie i chciałbym wiedzieć jak ta procedurę przyspieszyć, jak wezwać archeologów i czy potrafią w miarę szybko określić czy szczątki są wojenne, czy późniejsze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 kwietnia 2015, 23:32 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Wyglądało to tak ze zgłosiłem to na policje oni byli pierwsi ( prokurator technik policyjny itd) , sami zawiadomili archeologów oraz ludzi z fundacji niemieckiej bo jesli byli by to niemcy zostali by zabrani do niemiec. Co do stwierdzenia ze to rosyjscy żołnierze stwierdzili to profesjonalisci po wyposażeniu i guzikach z munduru nikt nie napisało sobie tego "od tak" . Nad tymi koścmi spedzili cały dzien i podeszli do sprawy profesjonalnie , mieli ogromną wiedze i było czego słuchać. Główny szefo archeologów pisze książkę na ten temat i przyjechali tam za darmo poświecili całą niedziele . A tak na marginesie po burzy mózgów ludzi z okolicy i samych archeologów prawdopodobnie byli załogą czołgu który rozwalony został pod moim domem i był tam jeszcze po wojnie , wskazują na to obrażenia połamane kosci i "luzem" wrzucone szczątki do grobu między koścmi były również odłamki zapewne powbijane były w ciała .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 kwietnia 2015, 23:33 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

proximav5 napisał(a):
Można wiedzieć w jakich okolicach odkopaliście te szczątki ? Opole ? Nysa ? :) Archeo pracują w niedzielę też :D?

okolice Nysy , pracują w niedziele ale prywatnie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 19:49 
Podporucznik
Podporucznik

Tom_ch napisał(a):
proximav5 napisał(a):

Aaa to dobrze wyczułem temat :D ekipa archeo z Wrocka pewnie była ?

Ja mam niedaleko siebie miejsce gdzie z przekazów ustnych wynika, że ludzie po wojnie widzieli 2 groby (krzyże+hełmy na nich) żołnierzy - niestety nie wiedzą czy to Niemcy czy Rosjanie - krzyż wskazuje na to pierwsze jednak pamięć ludzka jest zawodna. Muszę zabrać się za tą sprawę bo pole obok którego prawdopodobnie leżą się powiększa i w końcu ktoś ich ,,wyrwie,, stamtąd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 20:37 
Pułkownik
Pułkownik

marcur napisał(a):
Odpowiedź średnia... Znaczy najpierw wykopali "wyposażenie" ?
Bo jeśli w wykopie znajdujesz kość czy czaszkę to chyba nie powinieneś zakładać, ze to żołnierz ?
Kolegi Inco, zazwyczaj do momentu potwierdzenia, że to szczątki z okresu wojny, czynności były wykonywane przez Policję jak w przypadku odnalezienie zwłok, szczątków ludzkich. Taśma, numerowanie, fotki i inne "bajery". Nie wyobrażam sobie, że ktoś wykopuje szczątki i układa "na kupce" bez potwierdzenia, że to Żołnierz z II WŚ.
Chyba, że najpierw pokazał się "kontekst". Pytam z ciekawości autora wątku i nie oczekuję takich "złotych myśli". Chyba, że ktoś ma tez inne doświadczenie. Jak napisałem kilkakrotnie brałem udział w takich "odkryciach" i zawsze wyglądało to podobnie. Szczątki były zabezpieczanie przez Policję praktycznie do końca , jeśli były pojedyncze i znalezione w miejscu pozbawionym kontekstu. Odpuszczali dopiero jeśli znajdowali buty, pas, czy też portfelik z fenisiami.
Podejrzewam, że tu było podobnie i chciałbym wiedzieć jak ta procedurę przyspieszyć, jak wezwać archeologów i czy potrafią w miarę szybko określić czy szczątki są wojenne, czy późniejsze.

W całej mojej praktyce jeszcze nie zdarzyło się żeby policja w takich wypadkach nie wzywała archeologów Taśmy numerki i inne bajerki to archeologia Policja z zadowoleniem przyjmuje wystawioną opinie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2015, 00:02 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

proximav5 napisał(a):
Tom_ch napisał(a):
proximav5 napisał(a):

Aaa to dobrze wyczułem temat :D ekipa archeo z Wrocka pewnie była ?

Ja mam niedaleko siebie miejsce gdzie z przekazów ustnych wynika, że ludzie po wojnie widzieli 2 groby (krzyże+hełmy na nich) żołnierzy - niestety nie wiedzą czy to Niemcy czy Rosjanie - krzyż wskazuje na to pierwsze jednak pamięć ludzka jest zawodna. Muszę zabrać się za tą sprawę bo pole obok którego prawdopodobnie leżą się powiększa i w końcu ktoś ich ,,wyrwie,, stamtąd.

tak byli z wrocławia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 kwietnia 2015, 10:14 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ostatnio w lasku jakieś 100-150 m od małej drogi trafiliśmy na krzyż z gałęzi, znicze, kwiaty. Wszystko wyglądało dość świeże. Nie wiem czy ktoś wykopał delikwenta lub miejscowy kogoś upamiętnił albo jakiś kiepski żart. Chwiala modlitwy i zostawiliśmy w spokoju. Powiem szczerze że nie wiem czy miał bym ochotę bawić się z Policją(kiepskie doświadczenia z miejscową).

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]