Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 16:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus wersja Lite
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2016, 11:23 
Kapitan
Kapitan

Sory pisze z tabletu i czasem podstawia mi takie wyrazy i literki że szok.
Wersje poprawna politycznie.

Dyskryminację daj na 3, ludziom na starość zaczynają doskwierać różne problemy i stąd te kwiatki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 sierpnia 2016, 22:19 
Kapitan
Kapitan

Kilka wypadów z panelem już za mną.
Krótkie na gorąco podsumowanie. Panel jest rzeczywiście przydatny - jednak nie niezbędny. Ktoś, kto twierdzi, że zestaw bez panela jest kastratem bardzo niesprawiedliwie podchodzi do sprawy. Wystarczy wgrać dwa, trzy programy które rzeczywiście różnią się nastawami od programów fabrycznych i mamy naprawdę fajny wykrywacz wzbogacony o programy głębsze i szybsze. Jeśli ktoś tak jak ja decyduje się na wyłączenie wszystkich filtrów i zamierza chodzić na full tonach, to tak naprawdę rzadko będzie sięgał do panela. Wówczas panel będzie przydatny do śledzenia mineralizacji gruntu i ewentualnych delikatnych zmianach reaktywności - ale to można mieć ustawione w dodatkowych programach. Nasz forumowy kolega stworzył na swoim kanale YT kompendium podstawowej wiedzy o deusie - polecam ten kanał, bo rzeczowo i obrazowo zostały omówione kwestie nastaw różnych opcji oraz zależności tych zmian na pracę wykrywacza.
https://www.youtube.com/watch?v=b-ZaRRij0jw
Nie ukrywam, że zaprezentowany w filmie uniwersalny bazowy program multiton mi osobiście najbardziej przypadł do gustu. Delikatne korekty w terenie które dostosowują ten program bazowy do aktualnie panujących warunków terenowych i mamy fajne uniwersalne narzędzie. Podstawa to dokonywać przemyślanych zmian nastaw, zrozumieć wpływ tych zmian na pracę wykrywacza, nie przeginać z nastawami i recepta na sukces gotowa. Ze swojej strony zachęcam do chodzenia z pełnymi tonami bez dyskryminacji - nauka dźwięków to podstawa. Na słuchawkach można naprawdę z czasem wychwycić te niuanse dźwiękowe,. Ale tylko tryb allmetal to gwarantuje. Panel do kieszeni i skupiamy się na dźwiękach. Ja nadal będę deusa używał jak analoga. Dla mnie taka filozofia szukania jest optymalna. Panel owszem jest przydatny ale ja skupiam się na torze audio - wygodne i dobrej jakości słuchawki ws5 gwarantują bardzo przyzwoite brzmienie generowanych dźwięków. Z welurowymi nausznikami nawet w upalne dni człowiek nie poci się w nich - dla mnie bomba. W moim odczuciu panel jest fajnym uzupełnieniem, jednak nie jest niezbędny - ale to jedynie moja osobista opinia. Ktoś, kto zamierza eksperymentować z filtrami, bawić się dyskryminacją i profilami dźwiękowymi - wówczas panel jak najbardziej się przyda. Każdy więc indywidualnie powinien rozważyć kwestie potrzeby posiadania panela - ja mam bo mam i tyle.... Nie wolno na ślepo wgrywać czyiś programów i używać ich bez zrozumienia, bo warunki terenowe mogą być diametralnie różne.
Forumowy kolega prosił mnie o wgranie kilku dodatkowych programów do panela po to, bym mu je wgrał do jego słuchawek.
W wolnej chwili postaram się porównać te programy z moimi bazowymi - zobaczę różnicę w terenie. Póki co, staram się intensywnie uczyć się deusa.
PS
Ostatnio w ramach nauki i testów na mocno zaśmieconym polu bawiłem się 4 programem pitch lekko zmodyfikowanym o pełne tony - byłem mile zaskoczony jak fajnie wyłuskiwał monetki w wszechobecnych drobinkach śmieci. Taka dyskryminacja wielkościowa pozwalała na wyciszenie upierdliwych drobinek i skupienie się na czystych sygnałach większych elementów. Fajna sprawa...Warto czasami dla samej nauki poznania sprzętu poeksperymentować z nastawami.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 sierpnia 2016, 12:11 
Szeregowy
Szeregowy

Witam. Mam pytanko. Czy taki stelaż zda egzamin w deusie z cewką 11. Martwi mnie trochę ten krótki odcinek dolnej żerdzi z włókna, czy nie będzie zakłócał pracy cewki. Czy ktoś używa takiego stelaża w deusie? To jest z dukata czy tam solfernusa.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 sierpnia 2016, 12:39 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Bardziej niech Cię zmartwi ta dziura w rurce zaraz za rękojeścią. W miejscu gdzie przenoszone są największe obciążenia, rurka jest przez producenta celowo osłabiona. To tylko kwestia ilości machnięć kiedy się to złamie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 sierpnia 2016, 13:44 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

:? Piszesz o dyskryminacji 0 a w programach podajesz od 2-8 i do tego multiton gdzie tu sens

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 sierpnia 2016, 18:57 
Kapitan
Kapitan

zeppo035 napisał(a):
:? Piszesz o dyskryminacji 0 a w programach podajesz od 2-8 i do tego multiton gdzie tu sens

Ja na tych programach nie chodze - pisałem, że mam dwa bazowe allmetal. Te programy przy okazji porównam z moimi z którymi śmigam na co dzień. Najwyraźniej nie dość dokładnie i zrozumiale się wyraziłem we wcześniejszym poście.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 września 2016, 12:31 
Szeregowy
Szeregowy

Mam już słuchaweczki i cewkę 11cali. A teraz pytanko jak sparować WS4 z cewką deus bez panela.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 września 2016, 18:06 
Kapitan
Kapitan

https://www.youtube.com/watch?v=AiJ-LRGyvCM
https://www.youtube.com/watch?v=kOnrn2EOalU

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 września 2016, 19:10 
Szeregowy
Szeregowy

Poszło Dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 10:21 
Chorąży
Chorąży

czołem, czy dobrze rozumiem , że na słuchawkach poziom dyskryminacji ustawiony na 1 oznacza wycięcie żelaza z przedziału id 0-10 czyli umownie przyjmuje się że jest to dyskryminacja na 10?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 15:19 
Kapitan
Kapitan

dani napisał(a):
czołem, czy dobrze rozumiem , że na słuchawkach poziom dyskryminacji ustawiony na 1 oznacza wycięcie żelaza z przedziału id 0-10 czyli umownie przyjmuje się że jest to dyskryminacja na 10?

Strona 29 instrukcji obsługi.
Dyskryminacja: 0-99
Regulacja za pomocą -+
Pulsująca cyfra oznacza cyfrę po przecinku dziesiętnym.
W zakresie 1-10 zmieniasz wartości po przecinku - to te pulsujące. Powyżej 10 masz już co jeden.
Ustawiając 2 i pulsującą np kolejną cyfrę 3 uzyskujesz w konsekwencji dyskryminację 2,3
Powyżej 10 ustawiasz już bez przecinka.
Od 1 do 2 nie ma możliwości dokładnego ustawiania, powyżej 2 masz nastawy dziesiętne...
Czyli wracając do Twojego pytania - wartość 1 to rzeczywista wartość 1, 2 i migająca 3 to 2,3 natomiast 10 to dziesięć itd...
Myślę, ż w miarę obrazowo to Ci wytłumaczyłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 21:26 
Chorąży
Chorąży

benekpe napisał(a):

Myślę, ż w miarę obrazowo to Ci wytłumaczyłem.

Tak teraz rozumiem , dziękuje Ci za to wyjaśnienie , jako początkujący ustawiam na 1 lub max 2 dyskryminacje , bałem się , że praktycznie powyżej "1" wchodzę już na kolor , ustawie większą dyskryminację bo mam problem z rozróżnieniem gwoździ .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2016, 20:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Od pierwszego wyjscia w teren z deusem do teraz nie wykopałem ani jednego gwoździa. Chodzę na full tonach i zerowej dyskryminacji. Może to przypadek ale tak trwa od trzech w sumie lat? Wątpię.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 października 2016, 20:31 
Kapitan
Kapitan

A ile nie wykopałeś tzw. "nie pewnych" sygnałów?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 października 2016, 11:52 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dokładnie, moim zdaniem omineles wiele ciekawych faktów. Gwoździe od czasu do czasu kopie ale też niespecjalnie dużo.

Wysłane ze smartphone

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]