Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 17:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Xp gmp Pytania i Problemy
PostNapisane: wtorek, 19 września 2017, 19:14 
Generał Broni
Generał Broni

[quote="front247"] I wtedy wiedząc jaki jest przekrój wychodzących fantów na danym terenie(województwie),kopiemy tylko te pewne sygnały[nały./quote]

Masz taką statystykę ze swojego województwa? Nie wiedziałem, że fanty zalegają w ziemi zgodnie z podziałem administracyjnum kraju.

Nigdzie nie wspomniałem o "pewnych" miejscówkach. Ja na każdym polu kopię wszystko poza żelazem. Po jakimś czasie jestem w stanie stwierdzić, czy dane miejsce jest perspektywiczne czy nie. Pomijając z automatu niepewne sygnały możemy wykluczyć z góry np. denarki jagiellońskie, których obecność na polu dobrze wróży.
Oczywiście każdy ma swoje metody, grunt żeby był zadowolony. Ja nie narzekam :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 września 2017, 06:46 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Lipek napisał(a):
front247 napisał(a):
I wtedy wiedząc jaki jest przekrój wychodzących fantów na danym terenie(województwie),kopiemy tylko te pewne sygnały[nały./quote]

Masz taką statystykę ze swojego województwa? Nie wiedziałem, że fanty zalegają w ziemi zgodnie z podziałem administracyjnum kraju.

Nigdzie nie wspomniałem o "pewnych" miejscówkach. Ja na każdym polu kopię wszystko poza żelazem. Po jakimś czasie jestem w stanie stwierdzić, czy dane miejsce jest perspektywiczne czy nie. Pomijając z automatu niepewne sygnały możemy wykluczyć z góry np. denarki jagiellońskie, których obecność na polu dobrze wróży.
Oczywiście każdy ma swoje metody, grunt żeby był zadowolony. Ja nie narzekam :)

Fanty zalegaja w ziemi zgodnie z podziałem historycznym :)...dzisiejsze lubuskie,dolnosląskie to ...Ślask....wiesz co tu wychodzi zawsze? marki,krajcary,fenigi,czesci talara....i finito. Wystarczy zjedchac 30 km na wschód gdzie zaczyna sie stara granica wielkopolski i zaczynaja sie zupełnie inne fanty.Jesli ty tego nie wiesz...no to ja wysiadam.;)
Czy ,miejsce ma potencjał to stwierdzam po godzinie ,ale tylko na pewnych sygnałach bo wtedy innych nie dotykam.Ok każdy ma swoja taktyke ,ważne by był zadowolony :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 września 2017, 07:57 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wiadomo,że na nie których miejscówka lokalnych monet może być więcej niż w innym regionie. Ale nie jest to regułą, liczył się handel ( przepływ pieniądza).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 września 2017, 08:37 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

seku masz racje,ale np. tak popularny pieniądz jak boratynka,od 8 lat jak chodzę po lubuskim /dolnoślaskim wyszła 1 sztuka,jak odjadę za Kargową (stara granica ) 10 km to multum ich wychodzi,a nie zapuszczam się tam często . Wiec przepływ może i był ale granice tutaj bardzo ściśle korelują ze znaleziskami,no przynajmniej na tym terenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 września 2017, 14:01 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

to tak samo jak z kopiejkami wokół komina poznania
a pod koninem na pęczki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 września 2017, 15:15 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

To chyba był temat o gmp?????

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 września 2017, 21:23 
Podporucznik
Podporucznik

Od jakiegoś czasu ten min.xp gmp bardzo mnie interesuje
Miałem Deusa xp i ogólnie xp ma super dzwięki, odpowiadają mi
Przy Teknetics G2 dostawałem spazmów i konwulsji
Prosto, bez telewizora, tylko czy ogarnę to
Jestem fanem momet i guzików i tak sobie czytam i czasem myślę :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 września 2017, 00:07 
Podpułkownik
Podpułkownik

Myślę że ten strach przed brakiem telewizorka jest przesadny.Po ośmiu latach z Tesoro De Leon dokupiłem Gmaxx II i też miałem obawy czy się nie zniechęcę.Po kilkunastu godzinach w terenie stwierdziłem że nie było się czego bać :lol: Kopie się może trochę częściej jak jest dużo powtarzalnych,kolorowych śmieci ale bez przesady bo z telewizorkiem też czasami nie odpuszczałem dobrym sygnałom,wiedząc że to prawie na pewno śmieć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 września 2017, 07:49 
Podporucznik
Podporucznik

W sumie nie mam strachu przed brakiem Tv, jak chodziłem z Deus xp nie patrzyłem na wyświetlach tylko nasłuchiwałem dzwięków.
Nie boje się kopania, najgorsze jest to że coraz więcej śmieci (pola) . :(
Najwięcej puszek po piwach
No ale takie czasy
Meritum to xp gmp to ciekawy wykrywacz bez mega ceny :D
Taką mam nadzieję

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 października 2017, 11:16 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zaliczyłem pierwszy wypad z GMP i co mogę powiedzieć to to że jak na razie nie widzę jakiejś specjalnej przewagi. W dodatku wydaje mi się że sprzęt już na nie dużej głębokości daje ogólnie mówiąc byle jaki sygnał na fanta. Stąd też teoria że trzeba kopać takie sygnały. Kilka rzeczy znalazłem, ale nawet kopiąc te jak to nazwałem byle jakie sygnały nie zauważyłem jakiegoś lepszego zasięgu w stosunku do innych wykrywaczy. Taka oto subiektywna opinia po pierwszym razie. Na pewno jest bardzo czuły.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 października 2017, 12:18 
Generał Broni
Generał Broni

Zrób fotkę ustawień pokręteł.
Może koledzy coś podpowiedzą żeby było lepiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 października 2017, 12:32 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ustawienia z tego wątku (np. filmu Tura)i z drugiego wątku o ustawieniach, oraz filmu Prymka. Po pierwszym razie nie spodziewałem się magi. Wykopałem kilka boratynek i 3 guziki. Trochę więcej się okopałem ale też bez przesady bo stalowego złomu nie nakopałem(być może nie było go za dużo na polu), odkryłem że w moich stronach też są magnetyczne kamenie :-). Ogólne odczucie jest jednak jak wyżej napisałem. Zasięgu z górnej półki nie zauważyłem. Poprzednim sprzętem też mogłem kopać podobne słabsze sygnały i zasięg byłby podobny. Druga rzecz to to że chodząc szybko można wiele z tych sygnałów pominąć. Na miejscówce trzeba każdy dokładnie sprawdzać bo inaczej będziemy wybierali tylko te mocno bijące tak jak innym wykrywaczem. Najbardziej rzuciło mi się w oczy że boratynki trochę głębiej(ale bez przesady) biją już słabo gdzie w Deusie czy Rutusie Argo sygnał był mocny bez ustawnego na duży plus wzmocnienia audio.
Trochę mnie zastanawia jeszcze druga sprawa. Nie jest to typowy analog z tego co czytam, więc czy ktoś ma jakąś wiedzę z czego ma wynikać ta jego przewaga? Posiada jakieś odmienne rozwiązania konstrukcyjne, sposób detekcji jest inaczej rozwiązany? Czy Ci co mówią o nim że "analog to analog" maja odrobinę wiedzy jak jest skonstruowany czy tylko przyzwyczaili się do niego, coś znaleźli i stąd potem publikują swoje górnolotne opinie.
Tyko proszę przestańcie pisać że" to sprzęt nie dla wszystkich", "trzeba dorosnąć", "każdy sygnał może być monetą", "sprzęt się poznaje latami" i podobne. Słuchać się już tego nie chce i to żaden argument. Tak samo jak to że jest "świetny". Pewnie jest. Ale co daje w stosunku do innych tak z praktyki a nie testów czy opisów.
Na przykład interesowała by mnie opinia co w praktyce na plus zauważył ktoś kto przesiadł się z Deusa którego użytkował trochę dłużej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 października 2017, 14:01 
Moderator
Moderator

O XP GMP praktycznie wszystko na tym forum jest juz napisane, wiec odkrywczych rzeczy nie bedzie ...

Skupie sie tylko na porownaniu 2 detektorow XP Deusa i XP GMP, a wlascicie dam maly przyklad. Miejscowka strasznie zasmiecona skorodowanym zelazem, chodzi sie ciezko i trzeba byc bardzo uwaznym. Grunt srednio zmineralizowany. Linie wys. napiecia. Badana kilka razy Deusem. Wyciagnal wiekszosc, ktora widzial ... efekty byly dosc fajne, ponowne wejscie z GMP ... pojawily sie ultra drobne sreberka i tu moje zdziwienie ... zaczalem sie zastanawiac czy cos zle robilem na Deusie ... ustawienia mialem raczej dobre ... chodzilem na 12 i 18kHz i ... nic, kopalem nawet sygnaly do +10 ... tez nie pomoglo ... podnosilem reaktywnosc prawie do maksymalnych nastaw i dalej nic ... Wkoncu stwierdzilem, ze w tej glebie albo te sygnaly drobnego srebra sa maskowane przez zelazo, albo ... widzi je wlasnie jak zelazo ...

Ciezko powiedziec czy jest lepszy od Deusa, na tej miejscowce akurat byl ... to tylko jednostkowy przyklad, ale moim zdaniem nie jest to detektor uniwersalny :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 października 2017, 15:21 
Podporucznik
Podporucznik

Sam się przekonałem mając Deusa xp, jest płytki i już !
Fajny ale płytki.
Mój kolega Yarek może poświadczyć, a On jest mega doświadczony, weteran poszukiwań.
Xp gmp przebija Deusa, tak sądzę i nie ma bata

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 października 2017, 17:12 
Plutonowy
Plutonowy

Mateusz F. napisał(a):
Sam się przekonałem mając Deusa xp, jest płytki i już !
Fajny ale płytki.
Mój kolega Yarek może poświadczyć, a On jest mega doświadczony, weteran poszukiwań.
Xp gmp przebija Deusa, tak sądzę i nie ma bata

mówisz o tym doświadczonym Yarku co dopiero po czterech latach użytkowania Deusa zaczął używać full tonów ? ;-)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]