Teraz jest poniedziałek, 8 września 2025, 10:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Xp Deus - pytanie
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 14:31 

Witam, przymierzam się do kupna Deusa. Jest to niewątpliwie bardzo ciekawy detektor, lekki, poręczny z możliwością aktualizacji softu i z wieloma opcjami ustawień. Jednak obserwując internet, portale aukcyjne bardzo dużo osób pozbywa się tego wykrywacza i tu nasuwa się moje pytanie czy jednak w czasie użytkowania okazuje się on przeciętnym wykrywaczem? Prosił bym o wypowiedzi byłych użytkowników Deusa dlaczego pozbyli się tego wykrywacza i na jaki sprzęt się ,,przesiedli". Wcześniej używałem EuroAce obecnie Argo z DD29.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Xp Deus - pytanie
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 14:44 
Chorąży
Chorąży

Bardzo ciekawy wątek.

Tez zauważyłem ze na portalach aukcyjnych jest wysyp używanych Deusów.Ciekawe w jakim kierunku pójdzie ta dyskusja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 15:01 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

crusader4 napisał(a):
dlaczego pozbyli się tego wykrywacza i na jaki sprzęt się ,,przesiedli".

Dobre pytanie. Po ostatniej zeusomanii powinno byc kilka ciekawych wypowiedzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 15:06 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja się swojego nie pozbywam i jeżeli będę kupował następny, to będzie to również ON. :lol:
Cholera, brzmi to jak spot reklamowy , no ale cóż . :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 15:10 

Duzo osob kupuje go zaraz po kanarku albo jako pierwszy detektor. Nie wiedzac co do nich mowi. Natomiast Ci co go sprzedaja spodziewali sie ,ze sam bedzie kopal zlote monety... I ta ostatnia grupa dalej brnie w poszukiwaniu idealnego wykrywacza pod siebie. Ja rowniez moge powiedziec ,ze nastepny po deusie tez bedzie deus.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 16:17 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

W tym co pisze piotr89 jest dużo prawdy. Uważam, że wielu użytkowników nie umie optymalnie ustawić wykrywacza, używa bezkrytycznie czyichś programów niedostosowanch do danego miejsca, bądź używa Deusa bez słuchawek, z niewłaściwymi słuchawkami a czasami powodem sprzedaży jest brak dodatkowych informacji jaki daje panel sterowania lub niewłaściwe odczytywanie danych z panelu. Także brak cierpliwości i woli poznania sprzętu może być powodem przedwczesnej odsprzedaży. W użyciu w Polsce jest kilkanaście tysięcy Deusów więc zawsze ktoś może sprzedawać z powodu zdarzeń losowych takich jak choroba, wyjazd, długi itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 18:10 
Generał Broni
Generał Broni

Zobacz ile ludzi odsprzedaje markę Rutus :)
Każdy musi znaleźć ten ideał dla siebie.
Jeden będzie szukał niskiej wagi, drugi niskiej ceny zakupu, trzeci dźwięków pod swoje ucho a kolejny największych zasięgów :1
Trzeba samemu spróbować bo nawet czasami jak się widzi użytkowanie sprzętu przez kolegów jak sami będziemy mieli w ręce po kilku wyjściach może okazać się że to nie to....

Ostatnio edytowano poniedziałek, 20 czerwca 2016, 18:13 przez damiano, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 18:12 
Moderator
Moderator

Rynek wtórny jest bogaty bo Deus to bardzo popularny wykrywacz ,. Częściej na rynku wtórnym można spotkać Rutusa - dlatego że jest jeszcze bardziej popularny . Popularny nie może być zły wykrywacz .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 20:17 
Generał Broni
Generał Broni

Jak ktoś chodzi z Deusem po polach ornych, może jeszcze na fabrycznych ustawieniach to może być zawiedziony. Przecież sprzęt za 4 - 5 tysięcy i nie lepszy od takiego za 2 tysiące. Z kolei jak go podkręcisz i staje się głębokim wykrywaczem z pazurem to nie jest cichy. Pojękuje przy każdym machnięciu, co w słuchawkach moim zdaniem jest nie do wytrzymania. Ja chodzę bez słuchawek i nie narzekam. Koniecznie multitony (też nie każdemu pasują). I przede wszystkim miejscówka - stare wioski, nieistniejące młyny, wiatraki, tam gdzie potencjalnie można coś znaleźć, ale przede wszystkim jest dużo żelastwa i śmieci.

Wtedy rezygnujesz z głębokości na rzecz reaktywności - separacja i szybkość. Dzięki multitonom masz doskonale słyszalny dźwięk żelaza i tutaj Deus wygrywa z większością wykrywaczy. Więc jak po Argo chcesz Deusa na takie miejscówki, a wiem z doświadczenia wspólnego kopania z kolegą, że Argo tam bieduje to jak najbardziej. Jak chodzisz po polach ornych to nie poczujesz dużej różnicy.

Zaletą Deusa jest to, że możesz go ustawić jak Argo, jak Optimę i prawie wszystko co chcesz :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 20:28 
Major
Major

Zobacz ile ludzi na giełdach sprzedaje ople i audi - i zawsze jest na nich kupiec, który się nimi pocieszy i sprzeda - bo może się mu znudził, bo może co innego
Taki LIVE :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 22:44 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Panie i Panowie,

Myslę, że mówimy o bardzo wysokiej klasie detektora. Nazywając ostatni okres, jako zeusomiania, jak "Małyszomania", myslałem o czymś z górnej półki. Nikt nie wywali 4 tys bo jest taka moda.

Zastanawia mnie (może jak autora wątku) czy są jkieś wspólne cechy słabości tego sprzętu. Jak to mówią nie ma ideału.

Chodzę z Optą, kolega ma Deusa, różnicę jaką widzę na minus Zeusa - to "delikatność". Może się mylę. Brutus mi spadnie ze szpadelka (ufffff), ale działa.

Chcąc trochę wtrącić się do dyskusji, zapytam przy okazji o coś.
Jaki wykrywacz - przewodowy, z częstotliwością 16-18, o podobnym zasięgu i lżejszy od Optimy byłby substytutem Deusa? Myslę, że za wagę, 4 cewki w jednej i bezprzewodowość trzeba zapłacić - z tąd ta cena.

To co ma - czułość, głębokość i precyzyjna identyfikacja. To moje obserwacje.

Pozdrawiam
Antii

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 23:33 
Szeregowy
Szeregowy

Kolego crusader4, jeżeli jesteś w stanie wydać 4 tyś złotych na wykrywacz to z Deusa będziesz zadowolony.
Ja na swojego XP-ka przesiadłem się z GoldMask'a 5 i nie żałuję decyzji...chociaż.. od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie by sprzedać Deusa i wziąć na próbę Gold Maxx Power :)- taki kaprys, na który chyba jednak się nie zdecyduje heh.
Dlaczego ludzie pozbywają się tak dobrego wykrywacza?
-kaprys tj. chęć spróbowania czegoś innego (nawet gorszego)
-przerażenie ilością możliwych ustawień
-przerażanie gdy człowiek uświadomi sobie, że poprzez nieprawidłowe nastawy może częściowo "oślepić" wykrywacz
-kupujący Deusa w ver. Lite uświadamia sobie, że bez panela jest to niekompletny wykrywacz...a na panel ni ma kasy:)

Myśl,myśl, kalkuluj :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 czerwca 2016, 00:51 
Generał Broni
Generał Broni

Antii nie napisałeś gdzie chodzisz. Skoro nie czujesz różnicy to po co przepłacać ? Optima to bardzo dobry wykrywacz, ale ciężki tak jak Minelaby bądź AT Pro. Wymiana na cokolwiek poniżej pewnej sporej kwoty to coś innego nie koniecznie lepszego. Deus nie jest delikatny poszukaj w sieci filmów jak się po nim jeździ samochodem. Mi wielokrotnie spadał bez huku jak Rutus. Nic nie będzie substytutem Deusa jako jeden wykrywacz, może byś potrzebował dwa, trzy. Jak ktoś łazi tylko po polach to bez sensu zmiana, jak lubi wszystko po trochu to jak najbardziej. Bo nawet na okopach łatwiej nim machać niż Argo np. A daje radę naprawdę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 czerwca 2016, 08:41 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam,
Z tego co się ja orientuję to po pierwsze ci co kupuli Deusa po kilku wypadach stwierdzają, że jednak ten sprzęt dla nich jest za drogi i trzeba się go pozbyć bo kupując coś tańszego będą mieli taką samą frajdę z chodzenia w terenie jak z Deusem. Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że większość Deusów trafia do całkiem świeżych użytkowników, poszukiwaczy jako pierwszy sprzęt. Dyskomfort wysokiej ceny występuje zaraz po odebraniu przesyłki z Deusem ;)
Kolejna rzecz to wersja lite z samymi WS4/5 lub panelem RC w celach oszczędności ktoś kupuje okrojoną wersję. Na samych słuchawkach nie ustawi sprzętu tak by wycisnąć z niego akceptowalne dla niego zasięgi do tego dochodzi cena za panel, która skutecznie zniechęca go do dalszego rozwoju. A jak już ustawi sobie na samym panelu odpowiedni program to nie wszystkie dźwięki z panelowego głośniczka wyłapuje i omija lub nadwyręża słuch i to go wkurza, użycie słuchawek przewodowych mija się z celem - w końcu to wykrywacz bezprzewodowy, a na WS4/5 szkoda kasy. To takie przykłady z życia ;)
Niektórzy się boją ładowania 3ch elementów, boją się akumulatorków, mają obawy, że zaraz padną i zostaną w d....e, że wymiana droga i nieunikniona po jakimś czasie.
Znaczna część sprzedawanych Deusów pochodzi od tak zwanych reselerów, którzy kupują taniej o stówe czy dwie i starają się sprzedać szybko drożej. Nawet na naszym forum są tacy co mają po kilka kont tu i na allegro i udają, że nikt tego nie widzi :) uskuteczniając reselering w najlepsze omijając US w całości i okazałości.
Jeszcze z istotnych czynników które mają wpływ na to, że coraz więcej Deusów pojawia się na wtórnym rynku jest to iż część deusów jest z wadą fabryczną, przynajmniej te pierwsze modele. Mówię tu o problemach z zasilaniem, problemach ze zanikającym zasięgiem. W pierwszym przypadku użytkownik widzi, że mimo iż sprzęt naładowany był na full pada po 30 minutach, na przykład, ale w drugim przypadku nie widzi tego od razu, że ma 50% możliwości zasięgu pod cewką po pewnym czasie i w końcu myśli, że ten sprzęt tak ma i stwierdza iż jest do bani...
Do tego dochodzą rzeczywiście problemy nawet ze w 100% sprawnym sprzętem w wysoko zmineralizowanym gruncie, gdzie Deus w ogóle nie daje sobie rady, a takie miejsca występują dość często szczególnie na/przy podmokłych terenach dawnych i teraźniejszych. Można stosować low power settings i nawet troszeczkę to poprawia pracę sprzętu ale mimo wszystko nie jest dobrze. Trzeba wiedzieć jak wyczaić mineralizację na Deusie i czego w danym miejscu można się po nim spodziewać - nowicjusz najnormalniej stwierdzi, że Deus jest do bani i trzeba go sprzedać.
Na polu ornym, świeżo przeoranym lub nawet ruszonym bronami żaden wykrywacz nie jest orłem zasięgów. Jeszcze jak jest w miarę równo to jeszcze ujdzie ale jak są nierówności to wiadomo. Do tego dochodzi fakt długości czasu zalegania fanta, amator nie wie o czym teraz piszę, a to rzecz równie istotna.
Na koniec napiszę nawiązując do powyższych informacji, że dla niektórych a w szczególności amatorów najważniejszym priorytetem jest zasięg i myślą, że jak nie znajdą monety z 50cm takim sprzętem to ten nie jest wart tej ceny, a wiadomo, że nie znajdą ;)

Jest już ktoś obrażony na mnie? Pisać i wyzywać ;)

Pozdrawiam.

PS. ..może w powyższej wypowiedzi brak jest szczegółów ale nie jest sposobem opisać wszystko szczegółowo ..i spójnie ;). Może umówmy się tak.. macie pytania to pytajcie ja odpowiem ;) by rozwinąć to czego nie napisałem lub to czego ktoś nie rozumie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 czerwca 2016, 09:01 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

BRAT_MIH napisał(a):
Antii nie napisałeś gdzie chodzisz. Skoro nie czujesz różnicy to po co przepłacać ?

Głównie pola i ugory 99%, sporadycznie czysty lasek. Nie zbieram urwiłapek i omijam te miejsca szerokim łukiem.

O tyle waga jest kwestią przyzwyczajenia, to mam wrażenie, że identyfikacja w Optimie jest trochę mniej przewidywalna niż w XP. Przykładem może być żelastwo, które bardzo często dzwoni na 75-78 z charakterystycznym piskliwym dźwiękiem, ciut wyższym niż kolor. Często też, ten dźwięk jest rwany i trzeba trochę pomachać, żeby się upewnić. Machając nad tym samym dołkiem, Zeus mówi jasno żelazo. Proxa podobnie skala na minusie, bądź sygnał do 40.

Pozdrawiam
Antii

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]