Teraz jest piątek, 12 września 2025, 10:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Alter 71 - ustawienia, testy itp.
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 14:35 
Pułkownik
Pułkownik

Dzięki, Bernard, za testy i chęć podzielenia się ich efektami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 18:54 
Kapitan
Kapitan

Po głębszych przemyśleniach chyba już wiem co jest nie tak z dźwiękami w Alterze - przynajmniej tak mi się wydaje. Problemem nie jest gama 120 tonów - to niewątpliwa zaleta Altera, że każdy może dowolnie modyfikować profil audio pod siebie. I nie ważne, czy ktoś preferuje dwa, trzy, pięć czy sto dwadzieścia tonów - każdy może dodatkowo ustawić wysokość tonów pod własne preferencje, mocno odseparować żelazo od koloru. To wszystko jest przez konstruktora rewelacyjnie rozwiązane. Same dźwięki też są przyjemne i nie męczące.
Problemem jest natomiast przypisanie dźwięku do średniej wartości identyfikacji cyfrowej ID. Co to oznacza w praktyce? Ano to, że jeśli wynik obliczeń wskaże jakąś wartość zidentyfikowaną np. na 96, to tor audio wygeneruje dźwięk przypisany tej wartości identyfikacji. Prosta zależność. Niestety dźwięki te bardzo miłe dla ucha są identyczne dla przedmiotu małego jak i dużego - identyczne co do wielkości i szerokości amplitudy, mogą się różnić wysokością tonu.
Co by było gdyby wygenerowany dźwięk odpowiadał graficznemu zobrazowaniu? Graficznej identyfikacji?
Ano to, że prosty słupek monetkowy zasygnalizowany był by pięknym krótkim i o średniej wartości dźwiękiem o tonie jaki przypisaliśmy tej szerokości skali na wykresie.
Dźwięk na skorodowany kapsel - powinien w czasie podobnie jak wykres graficzny w czasie, zmienić się z czystego dźwięku na kolor i przeszedł by w zakres żelaza podobnie jak wykres - zmieniając barwę i natężenie.
Dźwięk na puszkę powinien być jak dzwon - wysoki i załamany - analogicznie jak wykres.
Teraz rozumiecie o co mi chodziło w tych dźwiękach? Gdyby modulacja generowanego dźwięku odpowiadała graficznemu zobrazowaniu Alter byłby dla mnie idealny, bił by na głowę deusa pomimo swych wad i niedoskonałości. A tak wylądował w szafie jako zapas i jako drugi sprzęt do wspólnych poszukiwań ze znajomymi i przyjaciółmi. Wielka szkoda.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 20:07 
Kapral
Kapral

Tyle że Alter rozróżnia wielkość obiektu. Jednakże nie w postaci modulowania dźwięku toru dynamicznego. A przez narastanie dźwięku toru statycznego, wystarczy jedynie go włączyć. Także biegałem już ze cztery razy po kilka godzin z Alterem i uwierz mi w torze statycznym widać kolosalną różnicę pomiędzy puszką i monetą i nawet zagiętym drutem. Jednakże rzeczywiście w dynamiku tej modulacji wielkościowej nie ma. Może jest mi z trybem mieszanym łatwiej, gdyż przesiadłem się z Optimy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 20:29 
Kapitan
Kapitan

prete - no właśnie tryb jednoczesny.
Kilka razy próbowałem chodzić w trym trybie - z różnymi efektami. Na w miarę czystym polu, komfort chodzenia był przyzwoity. Jednak na bardziej zaśmieconym terenie niestety wszechobecne buczenie na żelazo trochę mnie irytowało - może to jest kwestia jednak przyzwyczajenia, no nie wiem. O ile przy małych przedmiotach rzeczywiście dynamik reagował od razu i dawał w trybie jednoczesnym wyobrażenie że jest to mały przedmiot, to przy większym przedmiocie jak puszka buczenie toru statycznego znacznie wyprzedzało dźwięk dynamika dając wyobrażenie o wielkości przedmiotu. To już sam zauważyłem i w pewnych sytuacjach jest to funkcja niezmiernie przydatna.
Muszę jeszcze popracować nad tym trybem, pobawić się nastawami może jednak się do niego przekonam? Kto wie...
Tryb jednoczesny byłby pewnie nie tylko dla mnie bardziej przyjazny, gdyby można było ustawić w torze statycznym dyskryminację. Wówczas wszechobecne na śmietnikach irytujące żelazo ucichło by, jedynie większe kolorowe przedmioty sygnalizowane były by z wyprzedzeniem przed dynamikiem dając wyobrażenie o wielkości przedmiotu...
prete - może udzielisz nam kilku wskazówek jak modyfikować tryb jednoczesny, by przyswoić go sobie pod własne preferencje?
Jest możliwość wyciszenia poziomu trybu statycznego na tyle, żeby podobnie jak ton wiodący mógł być jedynie delikatnie w tle słyszalny, natomiast tor dynamiczny na tle statycznego był wyraźny i czytelny?
Rozumiem, że tor statyczny pozbawiony jest identyfikacji tonowej - jednak w trybie jednoczesnym działa identyfikacja tzn w sytuacji gdy statyk sygnalizuje jednym wspólnym tonem metal a idenyfikacja określa wartość cyfrową ID - tyle zauważyłem...
Gdyby tryb statyczny miał identyfikację tonową to była by bajka - już na wstępie rozróżnić można by było rodzaj metalu, jego wielkość - efekt maskowania przez żelazo można by było od razu wyeliminować.
Coś mi się wydaje, ze dam Alterowi drugą szansę. Skupię się dla odmiany wyłącznie na trybie jednoczesnym...
Dlatego proszę Was o porady i cenne wskazówki. Nie ukrywam, ze ten tryb to dla mnie nowość i muszę się do niego najzwyczajniej przekonać :)
PS
Zapomniałem przetestować tor dynamiczny przy wyłączonym całkowicie wzmocnieniu audio. Być może głębia dźwięków była by bardziej wyczuwalna. Ktoś tak próbował robić?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 21:19 
Kapitan
Kapitan

Wzmocnienie audio na zero - wykrywacz pracujący jako statyczny... z włączonym VCO :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 21:52 
Kapral
Kapral

Nie jestem specem od Altera, bo sam go dobrze nie znam. Musisz też zrozumieć że w każdym programie możesz regulować jak ma być wzmacniana dynamika a jak statyka nie jesteś przywiązany do ustawień programu. W trybie jednoczesnym możesz ustawić 18khz, 0 wzmocnienia statyki, wysoki filtr gruntu i masz program bardzo szybko bez jakiegokolwiek buczenia. Identyfikację w każdym trybie daje tor dynamiczny Statyczny nie może dać Id.
Jednakże ja zostawiłbym tryb jednoczesny na głębokie poszukiwania, ma on niską częstotliwość i mocne wzmocnienie statyki i tam gdzie było sporo żelastwa przy wysokiej statyce cały czas sygnalizował narastające i opadające buczenie. On jest optymalizowany na dokańczanie czystych już miejsc i głębokich celów np w lesie.
Zamiast tego do klasycznych poszukiwań możesz np w trybie monety włączyć wzmocnienie statyki na powiedzmy 10 lub niżej. Im mocniejszy tym jego głębokość (jak i reakcja na boki cewki) i chyba głośność będzie większa. Do płytszych celów nie potrzeba dużego wzmocnienia statyki bo puszkę na 10 cm usłyszysz dobrze z rozlazłym narastaniem i opadaniem. Natomiast moneta na tak słabo ustawionej statyce będzie prawie jak duch i tak szybko jak dźwięk narośnie po dźwięku w dynamice szybko spadnie.
Jednakże śmietniki to już co innego tam ani modulacja dynamiki ani statyka nie pomoże bo sygnały się urywają przez wszechobecne żelazo a statyk cały czas buczy. Wówczas pomoże tylko mała cewka.
Jeśli coś źle wyjaśniłem poproszę lepiej obeznanych kolegów o sprostowanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 22:07 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

witam !

Cytuj:
Gdyby modulacja generowanego dźwięku odpowiadała graficznemu zobrazowaniu Alter byłby dla mnie idealny, bił by na głowę deusa pomimo swych wad i niedoskonałości.

To jest bardzo znaczące zdanie. W sumie bardzo mnie cieszące ( dokładnie tak !! ) - Bo oznacza,że odpowiednia informacja JEST w środku wykrywacza - trzeba ją tylko wydobyć i odpowiednio dostarczyć do uszu.
Na szczęście - wydaje mi się ,że jest taka możliwość - bez konieczności opracowywania nowego softu - bez konieczności "dopisywania" kolejnych możliwości.
Benekpe - czy mógłbyś osłuchać Altera - dla wzmocnienia audio = 1 oraz profil dźwiękowy relikty 3 oraz wzmocnienia statyki = 0 ? Nie omieszkaj zmieniać także Rodzaju ID - podstrona Ekran - ale ma wpływ także na dźwięki. Oczywiście słuchawki lub b. ciche otoczenie ? Kapsel, puszka po konserwach, monety...? Jeśli zauważysz poprawę....zbliżenie do oczekiwanego efektu bardzo chętnie dalej pociągnę ten temat.

Pozdrawiam !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 22:13 
Chorąży
Chorąży

Cytuj:
Tyle że Alter rozróżnia wielkość obiektu. Jednakże nie w postaci modulowania dźwięku toru dynamicznego.

Rozróżnia też wielkość obiektu w torze dynamicznym. Wzmocnienie audio 20, 2 tony, jeden niski dla zakresu żelaza, 2 ton dla zakresu koloru. Duże obiekty dają dłuższe sygnały, sygnały mniejszych obiektów są krótsze, a w miarę oddalania się od cewki stają się one cichsze i bardziej rozmyte.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 22:22 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam !

Jeszcze raz - wzmocnienie audio = 1 oznacza brak wzmocnienia. Dźwięk z kanału dynamicznego ma głośność zależną bezpośrednio od amplitudy sygnału w kanale gruntowym toru dynamicznego. Zależność głośności od odległości i wielkości obiektu jest wręcz zbyt "leniwa". Proponuję poeksperymentować z wzmocnieniem audio w zakresie od 1 w górę ... każdy znajdzie takie ustawienie które będzie odpowiadać oczekiwaniom co do "miękkości" dźwięku.

W czystej dynamice sprawdza się praca z niskimi wzmocnieniami audio - w trybie jednoczesnym wydaje mi się że 20 to najniższa użyteczna wartość.

pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 22:35 
Kapral
Kapral

Rzeczywiście przed chwilą sprawdziłem na sucho i ja. Chylę czoła. Nie wiedziałem, że tak mało wiem. Na wzmocnieniu 10 były fajne miękkie dźwięki a jednocześnie długie dla dużych obiektów, a dla monet punktowe. Przy 60 punktowe były dla wszystkiego.
Zauważyłem też że wzmocnienie audio wzmacnia też zakłócenia od wszystkiego i pewnie też od lini WN.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 22:42 
Kapitan
Kapitan

Alter jest diametralnie różną konstrukcją od tych, które dotychczas użytkowałem. Wpływ nastaw na pracę wykrywacza i ich wzajemne oddziaływanie jest jak widać odmienny od tych spotykanych w innych sprzętach. Nie ukrywam, że obszerna zaawansowana instrukcja z praktycznym komentarzem wiele by w tej kwestii pomogła. Wielu nowych użytkowników, w tym i ja pierwszy raz ma okazję użytkować sprzęt z rodziny Rutusów. Nie do końca rozumiemy mechanizmy i procesy rządzące tym wykrywaczem - jak chociażby tryb jednoczesny. Dla użytkowników Optimy czy Argo pewne zachowania sprzętu są bardziej zrozumiałe, to oczywiste.
Myślę, że wspólnymi siłami w tym wątku wraz z Panem Arkadiuszem stworzymy swoiste kompendium niezbędnej wiedzy, by w oparciu o nią łatwiej i szybciej można było w pełni zrozumieć Altera.
Od jutra znowu w teren. Te cenne uwagi na pewno wykorzystam podczas testów.
Zachęcam też innych do dzielenia się z nami swoimi spostrzeżeniami z pracy w terenie. Każde uwagi będą na pewno cenne.
PS
Panie Arku - nie mogę Panu odpisać na PW - mam jakąś blokadę
Proszę do mnie napisać na adres:
benekpe@gazeta.pl
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 22:50 
Chorąży
Chorąży

Benku, a twierdziłeś, że to tylko z pozoru skomplikowany wykrywacz. Cieszę się, że jednak Alter nie wyląduje w Twojej szafie i nadal będziesz go testował.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 23:05 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

benekpe napisał(a):
Niestety dźwięki te bardzo miłe dla ucha są identyczne dla przedmiotu małego jak i dużego - identyczne co do wielkości i szerokości amplitudy, mogą się różnić wysokością tonu.
Co by było gdyby wygenerowany dźwięk odpowiadał graficznemu zobrazowaniu? Graficznej identyfikacji?
Ano to, że prosty słupek monetkowy zasygnalizowany był by pięknym krótkim i o średniej wartości dźwiękiem o tonie jaki przypisaliśmy tej szerokości skali na wykresie.
Dźwięk na skorodowany kapsel - powinien w czasie podobnie jak wykres graficzny w czasie, zmienić się z czystego dźwięku na kolor i przeszedł by w zakres żelaza podobnie jak wykres - zmieniając barwę i natężenie.
Dźwięk na puszkę powinien być jak dzwon - wysoki i załamany - analogicznie jak wykres.
Teraz rozumiecie o co mi chodziło w tych dźwiękach? Gdyby modulacja generowanego dźwięku odpowiadała graficznemu zobrazowaniu Alter byłby dla mnie idealny, bił by na głowę deusa pomimo swych wad i niedoskonałości. A tak wylądował w szafie jako zapas i jako drugi sprzęt do wspólnych poszukiwań ze znajomymi i przyjaciółmi. Wielka szkoda.

Benek jesli to co piszesz ja dobrze zrozumiałem a tak mi sie zdaje to mnie podłamałeś....mój alter ma dojechac w środę i po tym zastanawiam sie czy go odpakowywac w ogóle ,odesłać i czekac na więcej testów .
Jeśli w alterze dzwięk nie moduluje na różne cele względem ich wielkości i głebokosci(do pewnego momentu) ,a jedyna róznica w ID jest wysokość tonu to..porażka. W terce nie było bata żeby pomylić puszke po piwie ,kawałek aluminium nawet mały czy kapsel od przecietnej monetki czesto znajdowanej u mnie typu 1,12,1/24 talara,fenigi z okresu cesarstwa,boratynki....
Na puche czy inny złom dzwięk był zawsze mocny,wyrazny bezmodulacyjny..nawet nie łamał sie na żelazo tylko po prostu było słychac że to nie jest te małe dzwieczne ,,pyk,, ;)
Ja myslałem ze efekt zmiany modulacji dzwiekowej celu ma kazdy wykrywacz...
Benek czy ty jestes pewien swojego spostrzeżenia na 100%? Masz deusa ,moze spróbuj pomachac ovbiema wykrywkami nad tym samym celem i opisz wrazenia.

ps.
Ok doczytałem inne wypowiedzi..więc jednak jest ok na dynamiku ...?..:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 23:13 
Kapitan
Kapitan

Tylko że moje oczekiwanie nie koniecznie muszą się pokrywać z oczekiwaniami innych użytkowników.
Tak jak już wcześniej napisałem:
"Gdyby modulacja generowanego dźwięku odpowiadała graficznemu zobrazowaniu Alter byłby dla mnie idealny, bił by na głowę deusa pomimo swych wad i niedoskonałości."
To zdanie w pełni opisuje moje oczekiwania od toru audio.
Nie wiem, czy jest taka możliwość techniczna, by wygenerowany dźwięk był podobnie złożony jak złożone jest graficzne zobrazowanie? Chodzi mi o dźwięk jednoczesny generujący ton na żelazo i kolor z przebiciem proporcjonalnym do wykresu? Takie jednoczesne nakładanie się w jednym czasie obu informacji o kolorze i żelazie? Dlaczego dźwięk jednak jednoczesny a nie złożony w czasie? Bo wydaje mi się, że na mocno zaśmieconym terenie wydłużone w czasie dźwięki obniżały by jednak separację, sprzęt byłby zauważalnie wolniejszy. Skoro wykres generuje zobrazowanie często rozrzucone po skali, to łatwiej byłoby pewnie w ślad za nim wygenerować złożony dźwięk który byłby dźwiękowym zobrazowaniem tego co widzimy na wykresie.
Dźwięk monetkowy byłby krótki i o średniej głośności, dźwięk na duże skorodowane żelazo byłby dłuższy, zdecydowanie głośniejszy jednoczesny z przebiciem większym albo mniejszym na żelazo.
Tak czy siak, ten rozrzut po skali powinien mieć odzwierciedlenie w generowanym dźwięku - czy to jednoczesnym czy złożonym w czasie.
Pamiętajmy, że to zmysł słuchu dokonuje wstępnej preselekcji - jeśli dźwięki są czyste, powtarzalne i jednorodne to tak naprawdę nie ma potrzeby wpatrywania się w wykres czy porównywania wskazania ID. Tylko sygnały niepewne, mieszane warto poddać uważnej analizie. Wówczas takie szukanie staje się szybsze i bardziej efektywne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 23:22 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

benekpe napisał(a):
Dźwięk monetkowy byłby krótki i o średniej głośności, dźwięk na duże skorodowane żelazo byłby dłuższy, zdecydowanie głośniejszy jednoczesny z przebiciem większym albo mniejszym na żelazo.
Tak czy siak, ten rozrzut po skali powinien mieć odzwierciedlenie w generowanym dźwięku - czy to jednoczesnym czy złożonym w czasie.
Pamiętajmy, że to zmysł słuchu dokonuje wstępnej preselekcji - jeśli dźwięki są czyste, powtarzalne i jednorodne to tak naprawdę nie ma potrzeby wpatrywania się w wykres czy porównywania wskazania ID. Tylko sygnały niepewne, mieszane warto poddać uważnej analizie. Wówczas takie szukanie staje się szybsze i bardziej efektywne.

Ja sądziłem ze takie coś jest normą,przynajmniej do tej pory było w wykrywaczach z którymi miałem do czynienia...w alterze tak nie jest? Oczywiscie ze dzwieki powinny byc powtarzalne i jednorodne....ale na okreslone te same cele w podobnym połozeniu,niuanse które odróznia małego Hindenburga od dużego nie są konieczne ale odrózneinie sredniego sreberka od puchy po piwie? hmm to nie musi nawet sie róznic tonalnie tylko sygnał powninien mi pokazac (w jakikolwiek sposób) różnice miedzy celami.
W pierwszym filmie testowym sapera tak było zdaje sie chodzili na 1 ton bo dzwieki na wszystkie cele na różnej gł. identyczne. To podaje tylko jako przykład..normalne 4 tony daja nam cała gamę odcieni dzwieku która to gama po nauczeniu sie daje fajny kawałek muzyki.To powinno byś noprrmą w wykrywaczu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]