benekpe napisał(a):
Niestety dźwięki te bardzo miłe dla ucha są identyczne dla przedmiotu małego jak i dużego - identyczne co do wielkości i szerokości amplitudy, mogą się różnić wysokością tonu.
Co by było gdyby wygenerowany dźwięk odpowiadał graficznemu zobrazowaniu? Graficznej identyfikacji?
Ano to, że prosty słupek monetkowy zasygnalizowany był by pięknym krótkim i o średniej wartości dźwiękiem o tonie jaki przypisaliśmy tej szerokości skali na wykresie.
Dźwięk na skorodowany kapsel - powinien w czasie podobnie jak wykres graficzny w czasie, zmienić się z czystego dźwięku na kolor i przeszedł by w zakres żelaza podobnie jak wykres - zmieniając barwę i natężenie.
Dźwięk na puszkę powinien być jak dzwon - wysoki i załamany - analogicznie jak wykres.
Teraz rozumiecie o co mi chodziło w tych dźwiękach? Gdyby modulacja generowanego dźwięku odpowiadała graficznemu zobrazowaniu Alter byłby dla mnie idealny, bił by na głowę deusa pomimo swych wad i niedoskonałości. A tak wylądował w szafie jako zapas i jako drugi sprzęt do wspólnych poszukiwań ze znajomymi i przyjaciółmi. Wielka szkoda.
Benek jesli to co piszesz ja dobrze zrozumiałem a tak mi sie zdaje to mnie podłamałeś....mój alter ma dojechac w środę i po tym zastanawiam sie czy go odpakowywac w ogóle ,odesłać i czekac na więcej testów .
Jeśli w alterze dzwięk nie moduluje na różne cele względem ich wielkości i głebokosci(do pewnego momentu) ,a jedyna róznica w ID jest wysokość tonu to..porażka. W terce nie było bata żeby pomylić puszke po piwie ,kawałek aluminium nawet mały czy kapsel od przecietnej monetki czesto znajdowanej u mnie typu 1,12,1/24 talara,fenigi z okresu cesarstwa,boratynki....
Na puche czy inny złom dzwięk był zawsze mocny,wyrazny bezmodulacyjny..nawet nie łamał sie na żelazo tylko po prostu było słychac że to nie jest te małe dzwieczne ,,pyk,, ;)
Ja myslałem ze efekt zmiany modulacji dzwiekowej celu ma kazdy wykrywacz...
Benek czy ty jestes pewien swojego spostrzeżenia na 100%? Masz deusa ,moze spróbuj pomachac ovbiema wykrywkami nad tym samym celem i opisz wrazenia.
ps.
Ok doczytałem inne wypowiedzi..więc jednak jest ok na dynamiku ...?..:)