Teraz jest czwartek, 31 lipca 2025, 02:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 01:50 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dolas... zrobiłem kiedyś test z kolegą od deusa, wykopaliśmy dziurę i zagłębialiśmy sreberko, aż optima zaczęła popiardywać, deus widział moniaka.... jaka głębokość to nie wiem, ale na widok dziury powiedziałem, że przesadził z tą dziurą, wracając do testu, finał był taki, że po zasypaniu dziury optima ożyła i dawała piękny sygnał, a deus zdech ;) brak sygnału :D czy lepszy... nie wiem na pewno na fabrycznych nastawach to płytka piszczałka, a swoje ustawienia hmmm nie będzie tak jak z optimą włącz i leć. Poczytaj sobie tu wątek o deusie tam znajdziesz informacje, ale zauważ, że tam cały czas ustawiają , a my tu piszemy o duperelach :D

Ps. Myślę, że wrócisz do optimy ;) życzę trafnego wyboru.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 09:12 
Generał Broni
Generał Broni

barera napisał(a):
... deus zdech ;) brak sygnału :D czy lepszy... nie wiem na pewno na fabrycznych nastawach to płytka piszczałka ...
no to teraz grubo podpadłeś wyznawcom deusa :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 09:18 
Porucznik
Porucznik

barera napisał(a):
ale zauważ, że tam cały czas ustawiają , a my tu piszemy o duperelach :D

Hahahaha dobry tekst uśmiałem się po pachy :lol: :lol: :lol: przez Ciebie kolego dobrze zacząłem ten dzień :1 hahaha

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 13:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

:D Nie oczerniam tego wykrywacza, ale fakt jest taki a nie inny ;) nie robiliśmy innych testów żeby stwierdzić na jakie cele jest lepszy deus czy optima .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 14:38 
Moderator
Moderator

Mnie zawsze optima interesowała - może będę miał ją przez jakiś czas i zrobię u siebie jakieś filmowe testy , jednak na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć że na moim poletku testowym głębokościowo wygrał deus z cewką 9 cali ( oczywiście nie na programach fabrycznych ale na ustawieniach które nadają się do normalnego użytkowania ) Optima była z małą cewką DD , jej właściciel nie był może zbyt doświadczony ale próbował mix-a i dyskryminacji , trochę mi się nie podobało że Optima na głęboko zakopane monetki daje sygnał żelaza co w deusie mi się nie zdarzało . To takie wstępne i pobieżne spostrzeżenia więcej będę mógł napisać jak Optima trafi w moje łapy - zrobię filmik z Optimą i moją Golden Mask ( cena i częstotliwość podobna )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 15:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mawiają, że optima z małą dd, a dużą dd, to dwa inne wykrywacze .... nie wiem.... jak będziesz mieć opti z 29dd to czekamy na wyniki ( filmiku nie musi być bo to kłopotliwe )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 15:43 
Generał Broni
Generał Broni

A ja jestem ciekawy rzetelnego porównania Deusa i Optimy. Zakładam, że przewagę osiągnie Deus, szczególnie jeśli sprawdzał będzie ktoś z nim obeznany, ale może to być ciekawe w kontekście różnicy cen sprzętów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 16:02 
Moderator
Moderator

emil napisał(a):
A ja jestem ciekawy rzetelnego porównania Deusa i Optimy. Zakładam, że przewagę osiągnie Deus, szczególnie jeśli sprawdzał będzie ktoś z nim obeznany, ale może to być ciekawe w kontekście różnicy cen sprzętów.

Wszystkie testy ( również moje filmowe ) do końca prawdy nie mówią a aspekt ceny powoli przestaje istnieć bo w dzisiejszych czasach wydajność wykrywaczy za 2000zł staje się porównywalna z wykrywaczami za 4000-5000zł więc tak head-to-head czy Deusem uda się wykopać więcej niż Optimą ? (w tym samym czasie i miejscu a wiedza i umiejętności operatorów będą zbliżone )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 16:19 
Generał Broni
Generał Broni

Ależ oczywiście, wiem że testy do końca niczego nie wyjaśnią, za długo szukam, żeby ślepo wierzyć testom, ale do końca się z Tobą nie zgodzę. Aspekt ceny ma ogromne znaczenie, kiedy chodzi o proporcje możliwości wykrywacza do ceny, szczególnie cen Deusa i Optimy. Druga sprawa, iż może się to okazać prawdą niezbyt wygodną dla sprzedawców :666

PS. Jeśli niechcący zaśmiecam ten zacny wątek w/w dywagacjami, proszę wywalić moje wpisy do kosza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 17:23 
Generał Broni
Generał Broni

Ale porównywanie cenowe Optimy do Deusa jest bez sensu, bo to przecież całkiem inne klasy sprzętu. Praca Deusa na podobieństwo Optimy to wąski wycinek możliwości tego sprzętu.

Gdyby Optima miała tyle możliwości ustawień co Deus i porównywalną do Deusa konstrukcję mechaniczną - nie wspominając o wyposażeniu w bezprzewodowe słuchawki - kosztowałaby zapewne bardzo podobnie jak Deus, a może i więcej.

A do zasięgów - oba sprzęty porządnie zaprojektowane i budowane, na selektywnych cewkach, więc i zasięgi będą mieć zapewne podobne. A wszelkie testy "polowe" wiadomo, że odnoszą się tylko do danego pola, sprzętu i operatora (ów).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 18:05 
Generał Broni
Generał Broni

_cheetah_ napisał(a):
...Praca Deusa na podobieństwo Optimy to wąski wycinek możliwości tego sprzętu...
a mnie akurat chodzi właśnie o ten wycinek wysokiej częstotliwości.

_cheetah_ napisał(a):
Gdyby Optima miała tyle możliwości ustawień co Deus i porównywalną do Deusa konstrukcję mechaniczną - nie wspominając o wyposażeniu w bezprzewodowe słuchawki - kosztowałaby zapewne bardzo podobnie jak Deus, a może i więcej....
bezprzewodowe słuchawki mnie nie interesują. Akurat Argo ma, z tego co pamiętam, podobne ustawienia. Trzeba podpowiedzieć producentowi żeby podniósł cenę, powiedzmy o tysiąc lub dwa ;) znaczy, jednocześnie żeby był tańszy ze względu na gorszą ergonomię.

_cheetah_ napisał(a):
A do zasięgów - oba sprzęty porządnie zaprojektowane i budowane, na selektywnych cewkach, więc i zasięgi będą mieć zapewne podobne...
:h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 18:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

W tej cenie można kupić optime, argo, i może jakiegoś podwodniaka :D Co do zasięgu optimy to nie jeden operator tej wykrywki złapał karpia kopiąc jakiś duperel na dużej głębokości :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 19:44 
Generał Broni
Generał Broni

emil napisał(a):

Zgadza się - tylko, że tego "wycinka" nie można mieć za cenę podobną dod Optimy, a trzeba zabulić pełną kwotę - więc ponowie moją tezę, że porównywanie cenowe Deusa do Optimy ma się nijak.

emil napisał(a):
Akurat Argo ma, z tego co pamiętam, podobne ustawienia.

Tylko podobne.
emil napisał(a):
Trzeba podpowiedzieć producentowi żeby podniósł cenę, powiedzmy o tysiąc lub dwa ;) znaczy, jednocześnie żeby był tańszy ze względu na gorszą ergonomię.

Chyba mało kto kupiłby wtedy ARGO.

Cena to wypadkowa wielu czynników, wśród których bywają również parametry czy możliwości sprzętu...

barera napisał(a):
W tej cenie można kupić optime, argo, i może jakiegoś podwodniaka :D

:1

barera napisał(a):
Co do zasięgu optimy to nie jeden operator tej wykrywki złapał karpia kopiąc jakiś duperel na dużej głębokości :D

Taaa, te cholerne głębokie polmosy czy resztki małych zapalników...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 21:19 
Generał Broni
Generał Broni

_cheetah_ napisał(a):
emil napisał(a):

Zgadza się - tylko, że tego "wycinka" nie można mieć za cenę podobną dod Optimy, a trzeba zabulić pełną kwotę - więc ponowie moją tezę, że porównywanie cenowe Deusa do Optimy ma się nijak...
_cheetah_ :lol: ta część mojej wypowiedzi nawiązywała do Twojej dotyczącej pracy. Porównanie pracy i możliwości wykrywaczy pracujących w podobnej, wysokiej częstotliwości, a nie o posiadaniu i cenie. Porównanie jest jak najbardziej możliwe.

Przyjmując, że wykrywacze często kupowane są w celu poszukiwania drobnych ... monet ? :D takie porównanie byłoby wielce pomocne przed zakupem, prawda ? A może użytkujesz Deusa na tyle długo, żeby móc już teraz przedstawić jakieś wnioski w tym względzie ? Bo może masz / miałeś i Optimę i Deusa, masz praktyczną wiedzę, a ja tu zanudzam ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2014, 23:30 
Generał Broni
Generał Broni

emil napisał(a):
Porównanie pracy i możliwości wykrywaczy pracujących w podobnej, wysokiej częstotliwości, a nie o posiadaniu i cenie. Porównanie jest jak najbardziej możliwe.

A to tak.

emil napisał(a):
Przyjmując, że wykrywacze często kupowane są w celu poszukiwania drobnych ... monet ? :D takie porównanie byłoby wielce pomocne przed zakupem, prawda ?

Mam mieszane uczucia do takich porównań, bo z natury rzeczy obarczone są przede wszystkim subiektywnością ich włascicieli.

Ja, jak szukałem detektora dla drobnicy kolorowej, długo zastanawiałem się co - na końcu ostały się Optima vs Deus. I choć Optima ma się nijak do możliwości Deusa, to dla moich potrzeb wybrałem Optimę.
Tylko, że ja studiowałem głównie manuale i teorię, żeby zobaczyć co te sprzęty potencjalnie mogą - opinie użytkowników traktowałem czysto pomocniczo - i z perspektywy czasu myślę, że miałem rację, bo jak teraz widzę większość opinii, testów, filmików i innych takich tam, zamieszczane były przez osoby albo nie rozumiejące zasad działania i przeznaczenia tego co mają w rękach albo marketing - biały i czarny...

Wybrałem więc świadomie sam, zdając sobie sprawę w momencie zakupu z niedostatków sprzętu, który kupiłem. O innych dowiedziałem się już w czasie eksploatacji... ;)

emil napisał(a):
A może użytkujesz Deusa na tyle długo, żeby móc już teraz przedstawić jakieś wnioski w tym względzie ? Bo może masz / miałeś i Optimę i Deusa, masz praktyczną wiedzę, a ja tu zanudzam ;)

Nie, nie miałem Deusa, ale czasami wydaje mi się, że wiem o jego działaniu czasami dużo więcej od jego użytkowników. I czasami pomagam Deusowcom w rozumieniu pewnych aspektów, podobnie, jak i Spectrowcom... ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]