Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 19:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 10:39 
Pułkownik
Pułkownik

W rutusie to normalne.Ale w mojej ocenie złym rozwiązaniem jest przytwierdzenie kabla taśmą izolacyjną.Na zdjęciu zobaczysz moje rozwiązanie.Użyty kawałek gumy jest na tyle sztywny,iż powoduje,że kabel się nie rusza,ale można go przesunąć,więc nie ma możliwości naciągnięcia czy zerwania w razie wygięcia cewki.Pozdrawiam.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 10:46 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ja mam pytanie, chodził ktoś z Was z Optimą obok drugiej Optimy? Jak wykrywacze reagują na siebie? Dziękuję z góry za odpowiedź :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 10:54 
Pułkownik
Pułkownik

Zakłócenia są duże,nawet z większej odległości.Optima nie lubi też At pro,w pobliżu.Za to z goldem sie nie gryzie.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 11:15 
Generał Broni
Generał Broni

No ale po to masz możliwość zmiany kanału żeby się nie gryzły.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 11:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

BRAT_MIH napisał(a):
No ale po to masz możliwość zmiany kanału żeby się nie gryzły.

Kosztem zasięgu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 11:41 
Kapral
Kapral

Mnie w wyważeniu pomogło zamontowanie poinpontera na puszcze, a do tego maksymalnie skróciłem stelaż (mam trochę ponad 180 cm wzrostu). Myślałem o jakichś szelkach, ale się obędzie ;) . Teraz mogę trzymać uchwyt w dwóch palcach. Jest o niebo lepiej :1 . Ameryki z tą przeciwwagą nie odkryłem, ale tak dla przypomnienia ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 12:26 
Chorąży
Chorąży

kolejne pytanie z mojej strony.

Chodzi ktoś na trybie jednoczesnym? W czym jest lepszy od dynamika?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 13:13 
Pułkownik
Pułkownik

Przeczytaj cały wątek,masz w nim wiele informacji o tym jak wykrywacz działa w trybie mix.Ogólnie mix to świetna sprawa,ale dla ludzi którzy potrafią się do niego przyzwyczaić.Najlepiej potrenować go na bardziej pustych terenach.W mojej ocenie,lepiej też,pracuje się w nim na 1 tonie(ale to moja ocena :) ).Musisz spróbować sam.Rutus to sprzęt posiadający wiele różnych możliwości konfiguracji nastaw,w zależności gdzie i czego szukamy.Jeśli ktoś potrzebuje sprzętu włącz/szukaj nie powinien go kupować.Z rutusem trzeba się pobawić,po testować,spróbować tego co ma do zaoferowania.Wszystko masz dokładnie opisane na forach, w wątkach o rutusie i w instrukcji.Ale nikt,ale to nikt nie doradzi Ci,co będzie dla Ciebie najlepsze,na terenie który będziesz zamierzał przeszukać.Jeśli teren będzie względnie pusty,tryb mix będzie rewelacyjny,ale na śmietniku,nie dasz rady.Pokombinuj i testuj,na pewno mile się zaskoczysz.Ja na przykład ostatnio mile się zaskoczyłem,chodzeniem na mix i 1 tonie.Na ten czas i miejsce,które przeszukiwałem,było to dla mnie optymalnie najlepsze rozwiązanie.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 16:29 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Dziękuje bardzo za pomoc na pewno skorzystam z Twojego rozwiązania :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 16:47 
Generał Broni
Generał Broni

BRAT_MIH napisał(a):
11 godzin to w życiu, mnie już po 2 godzinach zaczyna boleć wcześniej było po 4 godzinach, 3 godzinach, po prostu z każdym wyjściem jest gorzej. Od pół roku jestem w polu dwa razy w tygodniu, ręka się coraz bardziej psuje. Muszę zacząć jeść te leki na stawy.
Uważaj, bo można sobie faktycznie duże kuku zrobić. Ja się tak załatwiłem smętkiem. U mnie zrobiło się tak, że z ręką miałem problemy chyba z pół roku po tym, jak zaprzestałem w ogóle chodzić z detektorem. Na szczęście, jakoś się samo zaleczyło.

Nie wiem, o co tak dokładnie chodzi, ale mam nawet w tej chwili problem z dłuższą pracą na smętku, a dla odmiany z Optimą (cewka DD29) mogę chodzić nawet osiem godzin - i nic...

Tak, czy inaczej - jeśli nie masz możliwości takiego ustawienia stelaża Optimy (sprawdź też, czy nie trzeba by zrobić dodatkowych dziur na ustawienie pośrednie), aby nie obciążać zbyt ręki - zmieniaj detektor, bo szkoda ręki.

W odwodzie jest jeszcze Aleve - jest diabelstwo skuteczna na takie bóle - czasami sam stosuje...

A co do ciężaru Optimy- ostatnio przez niedopatrzenie pojechałem w pole chory (jak się potem okazało, miałem ponad 38 stopni gorączki) i wytrzymałem z Optimą + DD29 prawie sześć godzin, ale lepiej już nie pisać, jakie myśli o jej ciężarze przemykały mi przez głowę na końcu pracy... ;)

ALNAR napisał(a):
Ale w mojej ocenie złym rozwiązaniem jest przytwierdzenie kabla taśmą izolacyjną.Na zdjęciu zobaczysz moje rozwiązanie.Użyty kawałek gumy jest na tyle sztywny,iż powoduje,że kabel się nie rusza,ale można go przesunąć,więc nie ma możliwości naciągnięcia czy zerwania w razie wygięcia cewki.

E, nie popadajmy w przesadę - we wszystkich detektorach mocuje przewody taśmą i jeszcze nigdy nie miałem żadnego problemu z kablem czy złączem. Tylko, trzeba tak mocować, żeby zapewnić pełny ruch cewki.

Ale, taka opaska gumowa to fajny patent :1 tylko ma jedną (małą) wadę, że trzeba ją mieć pod ręką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 21:21 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Trochę o wskazaniach.
Przesiadłem się z Argo, gdzie dyskryminację miałem ustawioną na 0 i często kopałem wskazania poniżej koloru (na żelazo), a w dobrej miejscówce sygnał na folię oznaczał cienkie sreberko. Od jakiegoś czasu z optimą zauważyłem, że żelazo to żelazo a folia to tylko folia, nie wykopałem jeszcze żadnego cienkiego sreberka w zakresie folia co mnie bardzo zdziwiło. Wiem że optima ma trochę podkręconą identyfikacje w stosunku do argo, ale zastanawiam jak u was w niskim zakresie id ze sreberkami?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 22:20 
Generał Broni
Generał Broni

vulpes napisał(a):
Wiem że optima ma trochę podkręconą identyfikacje w stosunku do argo,

Nie podkręconą. Argo i Optima pracują na dwu różnych częstotliwościach, więc i wskazania id dla takich samych obiektów będą się adekwatnie różnić, nie będąc jedynie prostym, arytmetycznym przelicznikiem, ale:
Argo Optima
-90 = 0
0 = 35
+90 = 80
vulpes napisał(a):
Od jakiegoś czasu z optimą zauważyłem, że żelazo to żelazo a folia to tylko folia

No, nie powiedziałbym, choć zapewne może się to różnić od Argo.

Co do żelaza, to wszystko zależy od tego o jakich id mówimy. Ja najniższe id poniżej 35 (granica żelazo / kolor) miałem 28, które po odkopaniu zmieniło się na jakieś prawie 70 (gdzieś w wątku jest to opisane ze szczegółami). Przy próbach z monetami niklowymi i cienkim złotem (też opisywane było) id schodziły nawet jeszcze niżej, nawet gdzieś do 15.

Co do foli, to mówimy o id czy o dźwięku? Bo jak o dźwięku, to tak - nie przypominam sobie, aby folia 'charcząca' okazywała się czymś innym, niż folią. A jeśli chodzi o id, to w zakresie folii (powiedzmy czterdzieści...czterdzieści kilka) to czasami dziwne rzeczy wychodziły (ale z czystym dźwiękiem)

vulpes napisał(a):
nie wykopałem jeszcze żadnego cienkiego sreberka w zakresie folia
Też nie mam. Wszystko srebro co Optima znalazła biło powyżej 60.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2015, 23:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wiecie ja na TV nie patrzę, ale czasem z ciekawości spoglądając na TV... cienkie, słabe srebra wyskakują na 40 pare (rzadko, ale wyskakują) , co do sygnału to fakt jest taki, że jak dźwięczy na folię to ona tam jest ;) pamiętam kiedyś kolega coś machał i mnie zawołał i taki dumny mówi, zobacz co tam jest.... dwa machnięcia... mówię folia... mina kumpla po odkopaniu ... bezcenna :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2015, 00:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Przy ewidentnym sygnale w słuchawkach na folię wyszedł mi nieco zjedzony półtorak Zygiego III. Jest to rzadka sprawa, ale jednak tak bywa ( na wykopane 5 półtoraków tylko 1 dawał taki sygnał).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2015, 00:52 
Generał Brygady
Generał Brygady

Z takich ciekawostek to wykopałem dwa fanty, które dawały buczący dzwięk jak na żelazo... moneta i zapinka, czyli srebro i brąz , nawet po wykopaniu dawały taki sam dzwięk.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]