Teraz jest sobota, 26 lipca 2025, 14:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: poniedziałek, 10 sierpnia 2015, 14:45 
Porucznik
Porucznik

tobimc napisał(a):
troche brudna po wczorajszym nocnym kopaniu. a na razie nie myje zeby wody nie dostała
[ img ]
przecież cewka jest w 100 % wodoszczelna

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 sierpnia 2015, 08:45 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Koledzy, może podzielicie się swoimi ustawieniami na świeżo orane pola? Coś mi się ostatnio moja Optima wydaje mało stabilna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 sierpnia 2015, 09:48 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Solo8 napisał(a):
przecież cewka jest w 100 % wodoszczelna
a skąd wiesz? Producent gdzieś tak napisał?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 sierpnia 2015, 10:59 
Generał Broni
Generał Broni

yarko napisał(a):
Koledzy, może podzielicie się swoimi ustawieniami na świeżo orane pola? Coś mi się ostatnio moja Optima wydaje mało stabilna.

Ja zawsze staram się chodzić na maksymalnych, to, że trochę sobie potrafi popiskiwać to zrozumiałe - świeżo przewalona, nierówna ziemia musi dawać dodatkowe sygnały. Czasami zmniejszam czułość (ale to, bardzo, bardzo rzadko), jeśli już to podkręcam maskowanie na 2...3 (standardowo na 1) albo zmniejszam wzmocnienie Audio (standardowo 39).

A poza tym, to jak zawsze - jeśli się coś dzieje, to albo trzeba to polubić takie jak jest, albo dotąd próbować z ustawieniami, aż się polubi jak będzie lepiej (dla ucha...) - niestety, tu zawsze jest sytuacja indywidualna i nie da się przepowiedzieć jakichś "objawionych" ustawień ;)

Jeszcze może zależeć na jakiej cewce chodzisz i na jakiej dyskryminacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2015, 14:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Cewka DD29.
Czyli zazwyczaj chodzisz na maxymalnej czułości? Ja raczej nie przekraczam 2/3 bo wydaje mi się wtedy, że jest za dużo fałszywych sygnałów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2015, 10:11 
Generał Broni
Generał Broni

Tak, zwykle chodzę z czułością na maksa, czasami (ale naprawdę sporadycznie), w zależności od warunków, trochę przykręcam czułość, ale zwykle nie więcej niż do 40...42. Niżej, tak do 35 zdarza mi się przykręcać w obecności silnych zakłóceń EMI (linie energetyczne, elektryczne pastuchy i inne temu podobne). Na obszarze o bardzo dużym zaśmieceniu wszystkim to już zależy od tego, co się odbywa - czasami schodzę nawet do dwudziestu kilku, żeby machanie miało jakiś sens.

Ale i tak wszystko zależy od warunków terenowych i osobniczych właściwości operatora - trzeba tak się ustawiać, aby mieć przyjemność z poszukiwań i nie być zmęczonym dźwiękami, czyli zachować "jasność umysłu" do analizy sygnałów przez cały czas chodzenia. Uważam, że czasami warto nawet poświęcić zasięg (pozornie, bo większość obiektów i tak zwykle leży w warstwie przypowierzchniowej), ale lepiej być lepiej skoncentrowanym, żeby wyłuskiwać wszystkie potencjalne sygnały, bo często-gęsto właśnie "beznadziejne" sygnały są najlepsze.

DD29 i CC23 są niezłe, jeśli chodzi o stabilność - wszystko co napisałem wyżej odnosi się właśnie do pracy z nimi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 sierpnia 2015, 14:07 
Kapitan
Kapitan

Panowie - a jak się to ma do MIX -a . Przyznam że nie próbowałem jeszcze bo nie znam nikogo kto by chodził w tym trybie i nikt nie może mi podpowiedzieć co i jak . Chodziłem 1 raz w lesie ale bez jakiś większych przeżyć - czy efekty są znaczące czy raczej wychodzi na to samo co przy dynamiku ? Może się ktoś wypowiedzieć - ktoś kto zna z praktyki ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 sierpnia 2015, 17:58 
Generał Broni
Generał Broni

Ja chodzę, i paru innych gości też. ;)

Powiem ci tak - w terenie czystym oraz mało zaśmieconym właściwie nie wyobrażam sobie chodzenia na czystym dynamiku. Dlaczego, to opisywane już było dawnemi czasy w tym wątku, jest też sporo w dziale o "Optimie" oraz w "Testach i ustawieniach" na http://rutusowiec.com.pl/.

A w telegraficznym skrócie, jak dla mnie, od najważniejszego w dół:
  • mix daje o wiele, wiele, i jeszcze raz wiele mniejszą szansę na przeoczenie obiektu, zwłaszcza na obrzeżu cewki, a często i poza cewką - to zaleta toru statycznego.
  • tor statyczny jest głębszy od dynamicznego, ale to różnica minimalna w warunkach terenowych.
  • zwykle łatwiej ogarnąć żelazo udające kolor (typowo świadczy o tym rozległość sygnału)
  • pomaga też przy sytuacjach wątpliwych typu żelazo / kolor

Dwie uwagi praktyczne:
  1. mixem macham do momentu najścia na obiekt i wstępnej jego oceny, potem praktycznie ZAWSZE przełączam się na dynamik i wykopuje lub dokonuje dalszej weryfikacji. Dla mnie to najszybsza i najwygodniejsza opcja.
  2. sygnał wiodący na mixie pochodzi z toru statycznego i nie ma ustawionego wzmocnienia Audio (albo jest ono jakieś symboliczne), więc przy głębokich sygnałach bywa tak, że o wiele lepiej może być słychać kolor na dynamiku, niż na mix-ie. To jest pewne ograniczenie dla kogoś, kto zwykle pracuje tylko na dynamiku z dużym wzmocnieniem Audio.
    Jednakże, tak jak dla mnie, po pewnym czasie, pomimo tego, że sygnał może być słabszy i "anemiczny" na mixie, nie sposób jest ominąć takiego obiektu, bo sygnalizuje go zwykle dużo wcześniej tor statyczny, nawet jeśli cewka nie trafia centralnie w obiekt. Przy niedokładnym trafieniu takiego głębokiego obiektu na dynamiku można go spokojnie pominąć, zwykle jako przypadkowe zakłócenie.

Czyli morał z tego taki, że trzeba głównie zwracać uwagę na sygnał wiodący (toru statycznego), a nie dźwięk z toru dynamicznego sygnalizującego już znalezione... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 sierpnia 2015, 17:49 
Porucznik
Porucznik

Ja chodzę tylko na miksie nie wiem jak można na dynamiku szperać mając Optimę, wystarczy jedno machnięcie i wiesz gdzie kopać (statyk jak pin point łapie na znaczku rutusa na cewce bynajmniej u mnie) a poza tym to od razu wiem jak duży przedmiot zalega, i czy czasem nie udaje kolorku jakieś zardzewiałe żelazo, dynamik jak już mówiłem dobry na plaże.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 sierpnia 2015, 18:35 
Kapitan
Kapitan

No a jak wygląda sprawa właśnie przełączania przy znajdce z mixa na dynamik ? Czy ustawienia poszczególnych trybów są stałe czy trzeba za każdym razem coś poprawiać . Czy przełączanie w ogóle jest konieczne ? Może podeśle ktoś jakieś ustawienia Mix-a ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 sierpnia 2015, 19:45 
Generał Broni
Generał Broni

Po prostu przełącza się z jednego trybu w drugi i na odwrót. Czułość, dyskryminacja i ustawienia ogólne są wspólne - na początku szukania trzeba tylko poustawiać indywidualne ustawienia dla poszczególnych torów, jak głośność tonów wiodących, maskowania czy ilość tonów.

Czy trzeba się przełączać do dokładnego namierzania? Ja się przełączam, ale każdy ma swoją optymalną technikę pracy ze sprzętem i tego warto się trzymać, bo każdy z nas jest inny...

Nie ma jakichś specjalnych ustawień dla mix - ustawia się tak, jak dynamika dopasowując się do warunków poszukiwań i swoich osobistych właściwości i preferencji.

Jam mam tak typowo dla mixa i dynamika (jeśli nie zaznaczone, takie samo ustawienia dla obu trybów), jeśli coś ci to pomoże:

• czułość: 45
  • dyskryminacja: 1
  • maskowanie: 1 lub 2
  • częstotliwość: podstawowa (1 - bez odstrojenia)
  • korekcja kamieni magnetycznych: 0 (w zasadzie zawsze - czasami -1do -2)
  • wzmocnienie audio: 39
  • ton sygnału wiodącego toru dynamicznego: fabryczny
  • ton sygnału wiodącego toru statycznego : fabryczny
  • poziom sygnału wiodącego toru dynamicznego przy pracy w mixie: cicho, ledwie słyszalny (aby dobrze słyszeć kreta w słuchawkach)
  • poziom sygnału wiodącego toru statycznego: cicho, ale dobrze słyszalny (aby dobrze słyszeć słabe sygnały i nie drażnić uszu. Wraz z rozładowaniem się baterii / aku czasami trzeba trochę podkręcić, bo cichnie.)
  • ilość tonów: program - chyba cztery tony dla żelaza i jeden dla koloru (>35). To pozwala skuteczniej identyfikować żelazo, zarówno samodzielne, jak i przy kolorze.
  • SAT: 0 (w zasadzie zawsze)

Bez przesady - dynamik też jest potrzebny, choćby na terenie o dużym zaśmieceniu (i jeszcze przy dużej cewce), gdzie, jak dla mnie, do szybkiej i efektywnej pracy na mix-e bywa po prostu za dużo sygnałów. Ale, to też jest indywidualne, zależne od osoby.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 sierpnia 2015, 21:58 
Kapitan
Kapitan

Dzięki bardzo . W poniedziałek mam zamiar się z rana gdzieś wybrać- będzie trzeba popróbować :) Zobaczymy jakie będą wrażenia i efekty . Dziękuję za rady , pozdrawiam i może do zobaczenia w terenie . Płytkich dołków :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 sierpnia 2015, 22:42 
Generał Broni
Generał Broni

melchior71 napisał(a):
Płytkich dołków :1

No, przy Optimie to z reguły szału nie ma, jeśli chodzi o głębokości - więc może lepiej "głębokich dołków..." :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 sierpnia 2015, 12:21 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam kolegów użytkowników Optimy.Piszę tego posta bo mam kilka pytań odnośnie tego sprzętu.Obecnie od ponad roku chodzę z Argo ale mam miejscówki gdzie można trafić cienkie sreberka i tu zaczynają się schody.Moja wykrywka ewidentnie nie jest do tego stworzona,kolega z Deusem potrafi na tej samej miejscówie wyjąć 10-12 sreberek ja 2-3 i
tu pytanie czy optima dobrze radzi se z cienkim sreberkiem i czy warto przeskoczyć z Agro.Różnica wędzie zauważalna?.Nastawiam się głównie na monetki i kolorową drobnicę w tej chwili.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 sierpnia 2015, 13:22 
Generał Broni
Generał Broni

Zależy, w jakim trybie pracujesz, choć ogólnie faktycznie bywa, że Argo może być ślepe na małe srebro.

Optima to sprzęt stworzony do wszelkiej maści drobnicy, więc i ze sreberkami sobie radzi. Ogólnie, jak masz odniesienie do Deusa, to będziesz miał tak samo, a może i czasami lepiej.

Tylko jedna uwaga, w stosunku do Argo na Relikcie i Standardzie będzie zwykle zauważalnie płytsza, przy Argo na 4-rzędzie - będzie różnie. Ale, większość koloru w przeciętnych warunkach zalega i tak w zasięgu Optimy, a w kwestii separacji kolor / żelazo to masz mercedesa.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]