Po prostu przełącza się z jednego trybu w drugi i na odwrót. Czułość, dyskryminacja i ustawienia ogólne są wspólne - na początku szukania trzeba tylko poustawiać indywidualne ustawienia dla poszczególnych torów, jak głośność tonów wiodących, maskowania czy ilość tonów.
Czy trzeba się przełączać do dokładnego namierzania? Ja się przełączam, ale każdy ma swoją optymalną technikę pracy ze sprzętem i tego warto się trzymać, bo każdy z nas jest inny...
Nie ma jakichś specjalnych ustawień dla mix - ustawia się tak, jak dynamika dopasowując się do warunków poszukiwań i swoich osobistych właściwości i preferencji.
Jam mam tak typowo dla mixa i dynamika (jeśli nie zaznaczone, takie samo ustawienia dla obu trybów), jeśli coś ci to pomoże:
- czułość: 45
- dyskryminacja: 1
- maskowanie: 1 lub 2
- częstotliwość: podstawowa (1 - bez odstrojenia)
- korekcja kamieni magnetycznych: 0 (w zasadzie zawsze - czasami -1do -2)
- wzmocnienie audio: 39
- ton sygnału wiodącego toru dynamicznego: fabryczny
- ton sygnału wiodącego toru statycznego : fabryczny
- poziom sygnału wiodącego toru dynamicznego przy pracy w mixie: cicho, ledwie słyszalny (aby dobrze słyszeć kreta w słuchawkach)
- poziom sygnału wiodącego toru statycznego: cicho, ale dobrze słyszalny (aby dobrze słyszeć słabe sygnały i nie drażnić uszu. Wraz z rozładowaniem się baterii / aku czasami trzeba trochę podkręcić, bo cichnie.)
- ilość tonów: program - chyba cztery tony dla żelaza i jeden dla koloru (>35). To pozwala skuteczniej identyfikować żelazo, zarówno samodzielne, jak i przy kolorze.
- SAT: 0 (w zasadzie zawsze)
Bez przesady - dynamik też jest potrzebny, choćby na terenie o dużym zaśmieceniu (i jeszcze przy dużej cewce), gdzie, jak dla mnie, do szybkiej i efektywnej pracy na mix-e bywa po prostu za dużo sygnałów. Ale, to też jest indywidualne, zależne od osoby.