Dragster napisał(a):
Nikt mi nie wmówi, że Alterem nie da się odróżnić przedmiotu pod względem wielkości. Da się jak najbardziej. Nie wprowadzajcie ludzi w błąd.
Dokładnie. Na początku też miałem problem z tym, ale przeszło po paru godzinach osłuchania.
Wczoraj w polu zaobserwowałem ciekawe zjawisko.
Miejsce dość zaśmiecone, gleba gliniasta, lessowa, faza gruntu ok 85. Program szybko, czułość 75-90, filtr gruntu 5. Cewka CC. Strojenie do gruntu dość trudne, po strojeniu, uniesieniu sondy do góry i naciśnięciu spustu, zbliżając sondę do gruntu pojawia się sygnał se statyka.
Ogólnie 90% sygnałów niedużych, monetowych (szelagi, boatynki itp) do ok 8cm, bardzo płyciutko.
Wykopuję szeląga Krystyny (jakieś 10cm, sygnał "krzywy", id w granicach 30) - po wykopaniu ładny sygnał z dużo większym ID. Biorę kawałek gleby, taki z 15x15cm grubości ok 8cm, przyklejam szeląga i macham tym przy cewce, z ziemią od strony cewki. ID znów nisko, sygnał słaby, trochę się krzywiący. Zmieniam filtr z 5 na 6 i jest gorzej, zasięg mniejszy, sygnał słabszy, im większy filtr gruntu tym słabiej, na 8 prawie niesłyszalne. Filtr gruntu niżej (4) i jest dużo lepiej... Ktoś mi to wyjaśni? Saper? W Twoim filmiku z klamrą jest inaczej...
Malutki denarek Warneńczyka, leżący na ziemi i przykryty 5cm grudką ziemi (tej ziemi...) jest prawie niesłyszalny, zarówno dla A71 jak i GM4 z cewką 5"!