Teraz jest wtorek, 17 marca 2026, 13:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co wybrać At pro, x-terra 705, Argo, F5 ????
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2015, 00:21 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No wiem, wiem Barera. Ale powiem Ci że ostatnio na łączce z odrastającą trawką nie nadążała za X-terrą i Deusem. Coś tam kumpel nią kopał. Ale o wiele mniej. Mógłby jedynie Rutyna zasięg poprawić. Mam takie jedno fajne pole i Argusem po niej dużo znalazłem. Tylko wolniutko i słuchaweczki... .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2015, 08:01 
Kapitan
Kapitan

A na te "ciężkie gleby" to Optima w końcu dobra czy nie dobra?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2015, 09:43 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pisząc o ciężkich glebach mam na myśli przede wszystkim żuławskie czarnoziemy, przesiąknięte wodą. Nastrojona do nich optima jest bardziej niestabilna niż na standardowych polskich glebach lekkich. I to należało by w niej poprawić.
W ilości znajdków w stosunku do innych sprzętów nie ma różnicy. Jednak ta niestabilność jest męcząca.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2015, 10:08 
Generał Broni
Generał Broni

I mamy "świętą wojnę domową" pomiędzy Argo i Optimą... a tu nie ma o co kopii kruszyć. Przecież Ago i Optima to różne nisze, różne preferencje ich właścicieli.

Ja długo kombinowałem czy Argo, czy Optima, bo kasa różna nieistotnie. Wziąłem Optimę i nie żałuję, choć są sporadycznie miejsca do których być może przydałoby się Argo ze swoimi zasięgami na Relikcie. Może kiedyś sprawdzę.

Ale raczej na pewno nie na śmietniska. Relikt Argo to prawie tryb statyczny, więc najgłębsze, co może być, ale tym samym max maskowania i to zarówno żelazem, jak i śmieciem kolorowym (pomijając kwestię ustawiania szybkości, bo to wtórna sprawa).

Ja mam smętka, który na śmietniskach pokazuje zwykle tylko żelazo, no czasami jakieś pojedyncze kolory. Optima zaś na tych samych miejscach to sam kolor. Z drugiej strony, na miejscach czystych (lasy i pola), które ryłem smętasem na 100%, Optimą w zasadzie nic więcej nie znajdowałem. Nie wiem, może przypadek.

Tak więc proponuje skończyć z udowadnianiem , że Optima jest płytsza od Argo na Relikcie, bo tak jest. I w określonych warunkach (np. łąka) Argo po Optimie może spokojnie coś znaleźć, jeśli coś w tej ziemi siedzi głębiej.

A co do szybkości przemiatania - to nie jest tak, że zawsze i wszędzie Optimą trzeba machać "normalnie". Czasami warto też machać wolniej...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2015, 10:45 
Pułkownik
Pułkownik

Witam Pasjonatów Rutusowców.W mojej skromnej opinii,cała dyskusja by się skończyła,gdyby Mości Arkadiusz okazał się tak miły i stworzył sprzęt łączący oba wykrywacze.Wyobrażacie sobie Panowie ,iż macie Argo i Optimę w jednym patyku ...mniam :D :luv .To byłoby to.Do tego lepsza konstrukcja stelaża i mamy wszystko i na każdy teren.No cóż,dobrze,iż marzenia nie kosztują(tonąłbym w długach :lol: ).Pozdrawiam Waszmościów serdecznie i życzę Wam abyśmy się od szanownego Arkadiusza,doczekali takiego sprzętu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2015, 11:02 
Generał Broni
Generał Broni

wopaw napisał(a):
Wejdźcie na śmietnisko po XVIII wiecznej karczmie z argo, optimą i GM 4. Po godzinie szukania GM4 będzie siedział tam gdzie wszedł z kupką bezużytecznych blaszek i 1 pfenningiem wyciągniętym z pół metra :), argo będzie miało kupę złomu i kilka dużych miedzianych monet :) a optima też kilka ale za to ciekawych małych sreberek :) .

Niestety muszę koledze przyznać racje co do Gm4,moje oczarowanie tym wykrywaczem powoli wygasało,gdy na takiej miejscówce wykopałem pare kilo zardzewiałych blaszek miałem dość,dyskryminacja ich nie wytnie bo jej zakres jest bardzo mały np łuskę od pp widzi mimo ustawionej na maxa.Dlatego wracam do whitesa ponieważ te sprzęty maja chyba jedno z najlepszych id .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2015, 12:17 
Kapitan
Kapitan

tur napisał(a):
wopaw napisał(a):
Wejdźcie na śmietnisko po XVIII wiecznej karczmie z argo, optimą i GM 4. Po godzinie szukania GM4 będzie siedział tam gdzie wszedł z kupką bezużytecznych blaszek i 1 pfenningiem wyciągniętym z pół metra :), argo będzie miało kupę złomu i kilka dużych miedzianych monet :) a optima też kilka ale za to ciekawych małych sreberek :) .

Niestety muszę koledze przyznać racje co do Gm4,moje oczarowanie tym wykrywaczem powoli wygasało,gdy na takiej miejscówce wykopałem pare kilo zardzewiałych blaszek miałem dość,dyskryminacja ich nie wytnie bo jej zakres jest bardzo mały np łuskę od pp widzi mimo ustawionej na maxa.Dlatego wracam do whitesa ponieważ te sprzęty maja chyba jedno z najlepszych id .

tur, tutaj (http://www.poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=153630&p=978315#p978315) napisałeś zupełnie co innego:
tur napisał(a):
Mi gm4 sprawdza się bardzo dobrze na śmietnikach przy starych domostwach poprawiam teraz miejscówki już przechodzone i wychodzą fajne kolorki z pomiędzy stalowych śmieci moja cewka jest duża 10,5 i daje rade myślę właśnie też o mniejszej i powinno być jeszcze lepiej :)

To albo Ci te kolorki spomiędzy stalowych śmieci nie wychodziły albo nie wiem co. Dość ekstremalna zmiana opinii jak na tak krótki okres czasu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2015, 13:36 
Generał Broni
Generał Broni

Zmieniłem opinie może po krótkim czasie ale wypadów bardzo dużo i przyznaje się do tego,takie są moje spostrzeżenia i tyle,temat Golden Maska u siebie zamknąłem i głosu już w tej kwestii nie będę zabierał..Nie jestem też żadnym autorytetem w kwestii wykrywaczy i mogę się mylić jak każdy człowiek,ale jeśli miałbym kupić znowu analoga to na pewno bałaby to Cibola dużo więcej wiedziałem o celu a i drobnej stali nie ciągła.Pozdrawiam z pięknych Sudetów :)Na koniec tak wychodziły kolorki spomiędzy stalowych śmieci ale typu ,gwoździe,druciki itp z większymi blaszkami mój Gm sobie nie radził jak trafiłem na taką miejscówkę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2015, 15:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cibola? kolega miał vaquero czy jakoś tak model wyższy od ciboli i jak chodziliśmy razem to mówił, że ma dobry wykrywacz.... po kilku wyjściach zamówił optimę ....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2015, 16:01 
Generał Broni
Generał Broni

barera napisał(a):
Cibola? kolega miał vaquero czy jakoś tak model wyższy od ciboli i jak chodziliśmy razem to mówił, że ma dobry wykrywacz.... po kilku wyjściach zamówił optimę ....
Czytaj ze zrozumieniem,pisałem o analogu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2015, 16:36 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Panowie Widzę że nakręciliście walkę między rutusami :P A tymczasem może ktoś jednak odniesie się do reszty sprzętów z tego tematu???
Widzę że X-terra 705 to mocny zawodnik w tym zestawieniu ale dalej nic nie wiem o tym fisherze F5 .
Jedyne co zauważyłem to że nie jest zbyt popularny sprzęt więc o czymś może to swiadczyć.

AT pro odrzucam obecnie zbyt drogi jak na swoje mozliwości.
Nad rutusami jeszcze myślę ale bardziej skłaniam się ku teresce....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2015, 17:07 
Kapitan
Kapitan

Podkopnik napisał(a):
...dalej nic nie wiem o tym fisherze F5 .
Jedyne co zauważyłem to że nie jest zbyt popularny sprzęt więc o czymś może to swiadczyć.

Tak. O słabym marketingu :lol: Czy widzisz tu niekończące się dyskusje na temat np. Fisher'ów?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2015, 18:43 
Pułkownik
Pułkownik

Nikt o Fisherach nie wspomniał,ponieważ jeśli już przymierzać się do Fishera,to tylko F 75 LTD a to inny przedział cenowy,w innym wypadku raczej bym sobie darował.Jeśli skłaniasz się w kierunku ,,teresy",to nie ma nad czym myśleć,tylko jak się ma to do serwisu pogwarancyjnego (co prawda ostatnio podobno pan M z pomorza zaczął serwisować minelaba),ale wiedząc,iż zamierzasz kupić sprzęt do 2 tyś.,to nowej ,,teresy" za to nie kupisz,więc w razie problemów,może być mały zonk (dodatkowo nawet jeśli ktoś Ci go naprawi,jest jeszcze kwestia oczekiwania na części,a możesz wierzyć,iż to trwa dość długo w przypadku minelaba.Wiem o czym piszę,ponieważ koledzy mają sovy).Jak juz pisałem,nie jestem w żaden sposób stronniczy,pomimo,iż z rutusem chodzę.Miałem już trochę tego,i to sprzęty nowe i mocno stare.W obecnym czasie mam Argo,poustawiałem po swojemu i za fantem biegam,a w razie problemu ze sprzętem mam gwarancję to po pierwsze,a jak się skończy to też bezproblemowo i dość szybko Imć Arkadiusz naprawi.Komfort psychiczny jest dla mnie ważny,więc postawiłem na rodzimego producenta.Ale .....,, rób ta co chce ta" jak ktoś mądrze powiedział :) .Pozdrawiam i dobrego wyboru życzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2015, 20:39 
Generał Broni
Generał Broni

Miałem X-terrę 505, taka zubożona wersja 705. Z cewką DD ciężka jak Rutus, a do Optimy się nie umywa nawet. Dziury nią kopałem spore, ale małe sreberka i ogólnie monetki wpadały rzadko. No ale 705 ma więcej bajerów. Kwestia czy na tyle dużo by dopłacać 1000 zł za dosyć stary już sprzęt. Za taka kasę to ja bym wziął na Twoim miejscu Deusa ze słuchawkami, albo wpłacił 2800 zł, a 1100 wziął na raty i kupił z panelem. Ja jestem z Optimy mega zadowolony, ale ten Deus mi chodzi po głowie i chyba niebawem go kupię :) Z każdym softem możesz właściwie mieć nieco odmienny wykrywacz i mnogość ustawień bardzo mnie pociąga. Pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 czerwca 2015, 12:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zadne raty nie wchodzą w grę :) Deus to nie ta liga jak na razie...
Jeżeli optima to kórą Versję brać?? Cewka rozumiem 29 DD 16 kHz???

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]