Teraz jest niedziela, 22 marca 2026, 02:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Garrett AT PRO - ktora cewka siegnie najglebiej drobnice ?
PostNapisane: sobota, 1 listopada 2014, 02:08 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dzisiaj, po dlugich poszukiwaniach, w koncu znalazlem niezasmiecone pole, gdzie na malym obszarze znalazlem piec monet, z ktorych jedna malutka 2 gramowa blaszka miala date 1870. To hiszpanska moneta, bo ja mieszkam Katalonii. A reszta, to pesety z czasow Franco. Miejsce jest chyba dobre, bo z ok. 25 cm wyjalem tez ok. 5 cm dlugosci polamany krucyfiks, ktory ze wzgledu na swoja wielkosc chyba nie byl noszony na lancuszu.
Ta miedziana blaszke z 1870 roku wyjalem na glebokosci ok. 25 cm. W pierwszej chwili nie chcialem kopac, bo mialem mieszany sygnal 46-54... ale sie okazalo, ze to jednak byla mala moneta i chyba na tym polu musze kopac wszystkie sygnaly.
Obok jest kilkusetletni mlyn i mam nadzieje, ze jak bede w stanie "zajrzec glebiej", to byc moze trafia mi sie jakies starsze fanty.
Akurat wczoraj wyczytalem w dziale "prosto z pola", ze nasz kolega po raz kolejny wrocil przeczesywac swoje bardzo bogate w monety pole... i w pewnym momencie uslyszal cichy sygnal, ale tak slaby, ze na ekranie nie pojawila sie zadna cyfra... i majac przeczucie wykopal dolek na ponad 30 cm i wyjal... chyba srebrnego talara ! :D
Dlatego tez mam prosbe, abyscie mi podpowiedzieli, jaka cewka podlaczona do AT PRO wyczujemetal najglebiej ?
Z przykladu tego naszego Kolegi wynika, ze jezeli miejscowka jest dobra, to naprawde warto kopac nawet te ledwoslyszalne sygnaly :1
Z gory bardzo dziekuje za podpowiedz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Garrett AT PRO - ktora cewka siegnie najglebiej drobnice
PostNapisane: sobota, 1 listopada 2014, 19:39 
Specjalista
Specjalista

hola,v espani casem tak jest,,jesli teren byl suchy to mozes vrucic otro dia despues de lluvia, sprobuj tez molino y carateras y caminos alderedor fins de...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 listopada 2014, 20:19 
Pułkownik
Pułkownik

Wolyniak napisał(a):
Dzisiaj, po dlugich poszukiwaniach, w koncu znalazlem niezasmiecone pole, gdzie na malym obszarze znalazlem piec monet, z ktorych jedna malutka 2 gramowa blaszka miala date 1870. To hiszpanska moneta, bo ja mieszkam Katalonii. A reszta, to pesety z czasow Franco. Miejsce jest chyba dobre, bo z ok. 25 cm wyjalem tez ok. 5 cm dlugosci polamany krucyfiks, ktory ze wzgledu na swoja wielkosc chyba nie byl noszony na lancuszu.
Ta miedziana blaszke z 1870 roku wyjalem na glebokosci ok. 25 cm. W pierwszej chwili nie chcialem kopac, bo mialem mieszany sygnal 46-54... ale sie okazalo, ze to jednak byla mala moneta i chyba na tym polu musze kopac wszystkie sygnaly.
Obok jest kilkusetletni mlyn i mam nadzieje, ze jak bede w stanie "zajrzec glebiej", to byc moze trafia mi sie jakies starsze fanty.
Akurat wczoraj wyczytalem w dziale "prosto z pola", ze nasz kolega po raz kolejny wrocil przeczesywac swoje bardzo bogate w monety pole... i w pewnym momencie uslyszal cichy sygnal, ale tak slaby, ze na ekranie nie pojawila sie zadna cyfra... i majac przeczucie wykopal dolek na ponad 30 cm i wyjal... chyba srebrnego talara ! :D
Dlatego tez mam prosbe, abyscie mi podpowiedzieli, jaka cewka podlaczona do AT PRO wyczujemetal najglebiej ?
Z przykladu tego naszego Kolegi wynika, ze jezeli miejscowka jest dobra, to naprawde warto kopac nawet te ledwoslyszalne sygnaly :1
Z gory bardzo dziekuje za podpowiedz.

Z cewek niestandartowych,czyli nie wykonywanych przez producenta,możesz dostać tylko cewki Nel. Najgłębiej sięgnie,jak wiadomo największa,czyli Big.Oczywiście do ciągnięcia At z tą cewką,potrzebne będą dwa muły.Moja rada,ogarnij najpierw wykrywkę na pro 0(iron 0),następnie zastanów się ile czasu chcesz na danej miejscówce spędzić,doczep do cewki obciążenie(nieżelazne) i sprawdź,czy uda ci się efektywnie z takim chodzić(nie myśląc o bólu nadgarstka)-na stronce dystrybutorów tych cewek masz podaną ich wagę,wiec będziesz wiedział ile dociążyć.Wtedy zadecydujesz,jaką zakupić.Jedna cenna uwaga,czym większa cewka,tym gorsza separacja.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 listopada 2014, 23:14 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witaj ALNAR,
Dzisiaj znalazlem hiszp. filmik, gdzie gosc porownuje osiagi AT PRO z cewka Garrett SNIPER, standardowa cewka oraz z cewka Nel BIG.
Testy przeprowadzil w ziemi na glebokosci 11, 18, 26 i 31 cm.
Do testow uzyl monety 1 € oraz wieksze, stare, miedziane 10 centimos.
A to sa wyniki:
- cewka Garrett SNIPER wyczuwala te monety tylko do 18 cm
- cewka standardowa do 26 cm
- a cewka Nel BIG (ku zdziwieniu tego Hiszpana) tez do 26 cm, bo przy 31 cm bylo tylko slychac lekkie charczenie, a takiego sygnalu sie z reguly nie kopie.
Tu jest link do tego filmiku.
http://www.youtube.com/watch?v=XFtljZfx4SY

Teraz musze znalezc wlasciciela tych kilku malych pol i poprosic go o zgode na lazenie tam z piszczalka.
Dowiedzialem sie tez, ze przez ostatnie dziesiatki lat, w tym mlynie byla wielka restauracja, gdzie odbywaly sie wesela. Obok jest tez przyrestauracyjny spory ogrod ze starymi drzewami, ale jest w tej chwili zarosniety jarzynowymi chaszczami, ktore musialbym karczowac.
Ta rozkladana saperke, ktora dostalem w pakiecie z AT PRO juz po kilku wyjsciach pokrzywilem i chyba sobie teraz sprawie solidny szpadel :D
Bardzo dziekuje za Twoje - juz kolejne cenne uwagi i serdecznie Ciebie pozdrawiam :)

Dziekuje tez za rade od EL NINO.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2014, 14:12 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Na tym filmie Garrett GOLD w tescie z cewka standardowa od AT PRO 8,5"x11“ w powietrzu wyczuwa duza monete na 40 cm !
Czyli wedlug mnie, w ziemi powinien wyczuc ta monete na glebokosci powyzej 30 cm

https://www.youtube.com/watch?v=u6S_LVM3lmQ

Bardzo bym prosil o podawanie linkow do testow, w ktorych ktorys model wykrywacza wyczuwa w ziemi monete na glebokosci ponad 30 cm

Pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2014, 21:50 
Specjalista
Specjalista

wolyniak 10centimos alfonzo XII,to spora moneta airtest tak na 50cm bo 2centimos alfonzo XII bije v airtescie z Argo s dd29 podobne jak 1euro 46 cm ,,abo 1 kcs koruna cechoslowacka 44-45cm,, a na polu mialem signal v granicach na sviezo zakopanu 1kcs na 35 -37cm ,garett gti 2500 s cewka 9,5 koncentrik ani nepik....ale to byl test sonda pri ziemy....ne standartove chodzenie....podstava to miejcovka y suerte-potem mozna kombinovac...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2014, 16:47 
Pułkownik
Pułkownik

Ja osobiście,w obecnym czasie,oczekuję na cewkę nel hunter.Nie wbijam się w nic większego(nie wytrzymałby tego mój stary nadgarstek :lol: ).Z tego co się orientuję niewiele zyskam na głębokości,ale nie stracę też na separacji.At pro nie jest demonem głębokości,ale daje sobie dobrze radę na zaśmieconych miejscówkach.Dobrze osłuchany operator,potrafi wyłowić z morza śmieci,tych kilka fajnych fantów.Dlatego jak na razie mi odpowiada,a jak kiedyś przestanie...pomyślę o innym sprzęcie.Moja rada: szukaj dobrej miejscówki,poświęć czas na mapy i poznanie historii terenu,na którym działasz,a zacznie to w końcu owocować.Szukanie sprzętu sięgającego głęboko drobne fanty,to gonitwa donikąd.Życzę Ci owocnych poszukiwań i dobrej zabawy.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2014, 17:47 
Specjalista
Specjalista

zapomialem dodac ,to video Detekcion Metales facet gada ze zemia jest dosic Zmineralizovana-grunt 89,,a zemia do cervona , to dlatego take vyniky bo big nel to lopata,, kolega dokupil big nela do gti 2500 jak mu padla 12" concentrik,, biere i male monety ale na jakes testy nebyl cas...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2014, 12:24 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

EL NINO napisał(a):
zapomialem dodac ,to video Detekcion Metales facet gada ze zemia jest dosic Zmineralizovana-grunt 89,,a zemia do cervona , to dlatego take vyniky bo big nel to lopata,, kolega dokupil big nela do gti 2500 jak mu padla 12" concentrik,, biere i male monety ale na jakes testy nebyl cas...

Tak, tutaj ziemia jest bardzo zmineralizowana.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2014, 12:47 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

ALNAR napisał(a):
Ja osobiście,w obecnym czasie,oczekuję na cewkę nel hunter.Nie wbijam się w nic większego(nie wytrzymałby tego mój stary nadgarstek :lol: ).Z tego co się orientuję niewiele zyskam na głębokości,ale nie stracę też na separacji.At pro nie jest demonem głębokości,ale daje sobie dobrze radę na zaśmieconych miejscówkach.Dobrze osłuchany operator,potrafi wyłowić z morza śmieci,tych kilka fajnych fantów.Dlatego jak na razie mi odpowiada,a jak kiedyś przestanie...pomyślę o innym sprzęcie.Moja rada: szukaj dobrej miejscówki,poświęć czas na mapy i poznanie historii terenu,na którym działasz,a zacznie to w końcu owocować.Szukanie sprzętu sięgającego głęboko drobne fanty,to gonitwa donikąd.Życzę Ci owocnych poszukiwań i dobrej zabawy.Pozdrawiam.

Te pytania o zasiegi zadalem z czystej ciekawosci. Tak, masz racje, ze najpierw trzeba poswiecic czas na poznawanie tutejszych map i historii.
Jednak teraz zajme sie dokladniejszym poznawaniem i wsluchiwaniem sie w mojego AT PRO. W tym celu przywiozlem sobie z pola kilkanscie wiekszych, srednich, malych u b.malych, z roznych metali "smieci". Piszczalke ustawie glownie na Pro ZERO i bede sie staral zapamietywac odglosy detektora. Oczywiscie uzyje tez kilkanascie roznych rozmiarow monet, medali i odznak, wykonanych z roznych metali. W tym celu przygotowuje na podworku moje male, przenosne "labolatorium", w ktorym bardzo szybko bede mogl dodawac i odejmowac "warstwy" ubitej ziemi, oraz ukladac fanty pod roznymi katami, co sprawi, ze juz nie bede kopal wszystkiego :)
Jak znajde czas, to porobie i wstawie tutaj kilka zdjec, ktore poddam Waszej, oby, jak najwiekszej krytyce.
Czy moglbys napisac, czego oczekujesz po kupnie cewki Nel Hunter ?
Pozdrawiam i zycze plytkich i zasobnych dolkow ! :ups: :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2014, 18:58 
Pułkownik
Pułkownik

Od nel hunter oczekiwać mogę:lepszego wykonania,do 3 cm głębiej,większego pola przemiatania(na wolnej przestrzeni jest to odczuwalne),porównywalnej lub ciut lepszej separacji.Według opinii mojego znajomego,lepiej byłoby zastosować większą cewkę(tornado,storm itd),dałoby to już trochę więcej różnicy w głębokości,ale pogorszyłoby znacznie separację i mocno dałby się we znaki ciężar.Musiałbym robić przeciw wagę,lub przerabiać stelaż(a nie chce mi się :) )Dlatego wybrałem huntera.Nie liczę na zbyt wiele,ale dodatkowa cewka się przyda,ponieważ z ,,kijkiem" spaceruję dużo i wszystko może się przydarzyć.Nie stracę natomiast na komforcie(zbyt duża waga cewki spowodowałaby dyskomfort,przy kilkugodzinnym chodzeniu i zamiast wsłuchiwać się w sygnały,myślałbym o bólu nadgarstka)Mam nadzieję,iż objaśniłem sprawę dogłębnie,przynajmniej z mojego punktu widzenia.Jeśli tak jest,życzę Ci owocnego poznawania sprzętu,ale w terenie(lepiej).Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2014, 20:34 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

ALNAR napisał(a):
Od nel hunter oczekiwać mogę:lepszego wykonania,do 3 cm głębiej,większego pola przemiatania(na wolnej przestrzeni jest to odczuwalne),porównywalnej lub ciut lepszej separacji.Według opinii mojego znajomego,lepiej byłoby zastosować większą cewkę(tornado,storm itd),dałoby to już trochę więcej różnicy w głębokości,ale pogorszyłoby znacznie separację i mocno dałby się we znaki ciężar.Musiałbym robić przeciw wagę,lub przerabiać stelaż(a nie chce mi się :) )Dlatego wybrałem huntera.Nie liczę na zbyt wiele,ale dodatkowa cewka się przyda,ponieważ z ,,kijkiem" spaceruję dużo i wszystko może się przydarzyć.Nie stracę natomiast na komforcie(zbyt duża waga cewki spowodowałaby dyskomfort,przy kilkugodzinnym chodzeniu i zamiast wsłuchiwać się w sygnały,myślałbym o bólu nadgarstka)Mam nadzieję,iż objaśniłem sprawę dogłębnie,przynajmniej z mojego punktu widzenia.Jeśli tak jest,życzę Ci owocnego poznawania sprzętu,ale w terenie(lepiej).Pozdrawiam.

Bardzo dziekuje za, az tak szczegolowe informacje :1 ...i mam nadzieje, ze po jakims czasie opiszesz Twoje doswiadczenia z podlaczonym do AT PRO Hunterem :) ...i na ID monet wrzucisz kilka denarkow Chrorego, na ktorych temat specjalisci nie beda w stanie nic napisac ! :lol: :lol: :lol: :666
A ja dopiero przed chwila wyczytalem, ze firma Nel znajduje sie na Ukrainie, ktorej kacapia bezkarnie zajmuje jej kolejne wschodnie terytoria :x
Ostatnio mam malo czasu na dluzsze wyprawy, wiec przed kolejna wole sie lepiej zaprzyjaznic z moja piszczalka w moim ogrodzie, przy pomocy wykopanych smieci, ktore opisalem wyzej :D
Pod innym tematem napisalem Tobie, ze dokladnie obejrzalem Wasza Dolnoslaska Grupe Cysterska i bardzo mi sie podobaly te Wasze wspolne - bogate w monetki wyprawy ! :D
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]