Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 16:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Whites Spectra V3i V3 VX3 - porady
PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 23:01 
Generał Broni
Generał Broni

opi napisał(a):
W Rutusie chyba jest coś takiego, że na takie duże przedmioty można przesunąć (obrócić) całą skalę do przodu, dzięki czemu takie obiekty będą sygnalizowane na końcowej skali dodatniej, ale np.: folia wyjdzie na zero lub minusie.

Niezupełnie jest tak. W Rutusach za przekręcanie koła identyfikacji odpowiada parametr "Korekcja kamieni magnetycznych" i umożliwia on przekręcanie koła id w zakresie jakichś ±2 lub ±4 o ile dobrze pamiętam, w zależności od modelu. Oznacza to ogólne zmianę pokazywanego id dla danego obiektu. Oczywiście, duże masywne obiekty kolorowe dają wskazania na samym końcu skali koloru, więc przy jakichś niedokładnościach w układach identyfikacji mogą faktycznie przejść na zakresy żelaza. No, i jeśli przekręci się teraz koło w kierunku koloru (zmniejszanie wskazań id), to dużym kolorom może się zmniejszyć id i mogą być pewniej identyfikowane.

"Korekcja kamieni magnetycznych" służy w Rutusach albo do kasowania wpływu kamieni magnetycznych (przesuwanie id w kierunku żelaza) albo właśnie do pewniejszej detekcji dużych kolorów (przesuwanie id odwrotnie). NIE ZMIENIA możliwości wykrywania innych obiektów ze środka wskazań id, a jedynie zmienia wskazania o wartości przesunięć.

W innych sprzętach też takie korekcje występują, jedynie czasami nazywają się dziwnie. Więc i w Spektrze powinno coś takiego być. Była już kiedyś dyskusja i wyjaśnienia tego właśnie problemu 'widzenia' (lub nie) przez sprzęty dużych kolorów, tylko za nic nie nie pamiętam, dla jakiego detektora to było.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 23:44 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mikello napisał(a):
Lechowiec napisał(a):
Mikello napisał(a):
W kwestii strojenia do gruntu i offsetu znalazłem coś takiego jak na wykresie.
Opis:
"Obwód kompensacji mineralizacji gruntu jest w tym przykładzie ustawiony na VDI=-90. Czerwona linia pokazuje czułość detektora (skala logarytmiczna) w zależności od wartości liczb VDI."

Ten wykres wygląda jak charakterystyka jakiegoś filtra w dziedzinie VDI. Skąd pochodzi ten wykres? Był jakiś opis?

Tekst powyżej jest opisem.
Popełniłem kardynalny błąd i nie dałem informacji o źródle.
Zaczerpnąłem go z takiej oto stronki http://detektory-metali.republika.pl/ht ... runtu.html
Kolego Lechowiec, miałbyś jakiś pomysł na interpretację tego wykresu?

Szczerze z racji braku odpowiedniego wykształcenia musiałbym się trochę podszkolić, albo przynajmniej przypomnieć podstawy, aby dalej ciągnąć ten wątek. Na razie chroniczny brak czasu na elektroniczne hobby a plany doposażenia małego warsztaciku ciągle w zawieszeniu.

Mikello napisał(a):
Tak jak kolega wcześniej napisał. nie widzi a raczej nie sygnalizuje.
Myślę że warto zaopatrzyć się w taka aluminiową miskę,czy menażkę i samemu spróbować różnych ustawień.

Jak nie macie miski to prawie każdy ma w domu auto. Proponuję odkręcić alusa i użyć do tych testów :D .

Z tego co piszecie wynika, że jak nie macie sygnalizacji jak zawija powyżej +94 tzn, że używacie jedynie audio w trybie dynamicznym a ten tryb jest zawsze płytszy i nie nadaje się na większe obiekty, w tym depozyty i alufelgi:). Na depozyty tylko statyk bądź mix mode. Statyk nie da się oszukać jak dynamik, jest niezastąpionym uzupełnieniem sygnalizacji z kanału dynamicznego. Na pewno da lepsze efekty niż eksperymenty z ustawieniami odpowiedzialnymi za "zawijanie".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 lutego 2014, 00:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

Teraz jako bazę użyłem program Deep Silver modyfikując ustawienia audio, nie ruszając innych parametrów, wydaje się że będzie ok.
Może w przyszły weekend uda mi się już kompleksowe testy zrobić, w tym próbując zmieniać parametr zawijania skali, to podzielę się wynikami.
Ze Spectra można wszystko zrobić, tylko cały w tym ambaras... żeby wiedzieć jak :roll:
Mało czasu więc, testy były pobieżne, jednak dodam że słoik z monetami zakopany bodaj na 30cm wykrywała pewnym sygnałem na oko 20cm nad ziemią, klamrę może 10cm ponad. RX15 ALL75 DISC85 RCV15

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 lutego 2014, 08:57 
Major
Major

Michał , ta miska czy menażka była zakopana ? Sprawdziłem dziś na alufeldze i jest to samo . Wykrywacz ją widzi
Temat mnie zaciekawił , bo niby z czego wynikają takie różnice :? Różnice w sofcie ? Może masz coś "pokręcone" w ustawieniach ?
Spróbuj na którymś z programów fabrycznych :roll:

:pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 lutego 2014, 17:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Mikello napisał(a):
RX15 ALL75 DISC85 RCV15

Mam pytanie z innej beczki.
Czemu "ALL" masz tylko na 75 ?. I jakie są różnice między "ALL" a "DISC".
Czy chodzi o to, że "ALL" jest praktycznie na wszystkie obiekty czulsze i zmniejszeniem go pozbywamy się odpowiedzi od żelaza?

Ja przeważnie mam oba parametry "ALL" i "DISC" równe i sięgające często po 90.
RxGain zmniejszam do 13-14.

Natomiast widzę, że masz bardzo niski "Recovery Speed". Jak Ci się taką wartością pracuje?
Osobiście chodzę na "35-45".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 lutego 2014, 23:02 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

ROMULUS napisał(a):
Michał , ta miska czy menażka była zakopana ? Sprawdziłem dziś na alufeldze i jest to samo . Wykrywacz ją widzi
Temat mnie zaciekawił , bo niby z czego wynikają takie różnice :? Różnice w sofcie ? Może masz coś "pokręcone" w ustawieniach ?
Spróbuj na którymś z programów fabrycznych :roll:

Może określ precyzyjnie jakie masz ustawienia? Jak wykrywacz sygnalizuje alufelgę? Jakie masz VDI? Wtedy będzie się można zastanawiać nad ewentualnymi różnicami.

Mikello nisko ustawiony recovery speed to nie jest dobre ustawienie na większe głębsze przedmioty. Zjedź dobrze z ustawieniami czułości i sprawdź efekt. Prawidłowa identyfikacja w tym zawijanie koloru na żelazo przy wysokich nastawach czułości może zależeć od jakości zestrojenia sondy. Bynajmniej silne sygnały koloru mogą przechodzić na ujemne VDI. Warto to sprawdzić na konkretnej sondzie dla większych i mniejszych wzmocnień. Oczywiście mówimy o pracy w trybie dynamicznym z standardowo wyciętym zakresem żelaza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 lutego 2014, 00:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zbieram się do napisania pełniejszej odpowiedzi, jednak muszę dokonać jeszcze kilku prób w terenie. Na razie mogę odpowiedzieć że - zaznaczam, wydaje mi się - kluczowym może być właściwe ustawienie parametrów wrap i span limit. Miałem ustawiony parametr wrap na wartość 91. O ile dobrze rozumiem, to wszystkie wskazania powyżej, zawijało mi na minus. (Wypada jeszcze nadmienić że mam cewkę Nel'a. )

A plan mam taki aby "pomęczyć" Sapera o szersze testy cewek standard i Nel, na różnych przedmiotach i w różnych wariantach ustawień, w szczególności Rx, aby potwierdzić moją hipotezę że wzrost czułości nie idzie w parze z zasięgiem, jak również że nie jest to skala liniowa.

Chcę również zobaczyć jaki wpływ ma Recovery na zasięg.
Jeśli chodzę za monetkami to używam Recovery w granicach 10-25, jeśli zaś po lesie, spodziewając się większych przedmiotów, parametr ten zmieniam na około 80.
Monetki przy Recovery 10 dają ładne dwa piknięcia, przy przejściu pod środkiem cewki. Jeśli sygnał z pinpointa jest również króciutki i faza w analizie wektorowej jest jednoznaczna to na 90% jestem pewien że to moneta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 lutego 2014, 01:06 
Generał Brygady
Generał Brygady

@Lechowiec
Mówisz żeby zejść z czułości... Cewkę Proscan oceniał i powiedział że jest bardzo dobrze zestrojona, Dlatego też chodzę na maksymalnych ustawieniach, czasem nawet uda się włączyć Tx.
Przy Rx=15 w bardzo przyjaznym terenie mam ten nieszczęsny sygnał na poziomie 35% czyli w normie.
Dlatego tez chce sprawdzić czy gdy zejdę do np do 12 zasięg wzrośnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 lutego 2014, 09:23 
Major
Major

Lechowiec napisał(a):
Może określ precyzyjnie jakie masz ustawienia? Jak wykrywacz sygnalizuje alufelgę? Jakie masz VDI? Wtedy będzie się można zastanawiać nad ewentualnymi różnicami.

Żeby porównania mogło mieć jakiś sens próby powtórzyłem na programie fabrycznym "Hi-Pro"
Wskazania VDI , w zależności od odległości od alufelgi mam w granicach +88 - +94 (freq3 , 2,5 i 7,5) przy freq 22,5 sygnał VDI "zawija" na -95 <-> -94
Testy przeprowadzałem na cewkach : 10DD i 12 NEL . Wyniki różne tylko co do zasięgów !

Mikello napisał(a):
aby potwierdzić moją hipotezę że wzrost czułości nie idzie w parze z zasięgiem, jak również że nie jest to skala liniowa.

Moje obserwacje również potwierdzają to o czym piszesz powyżej że więcej (RX , DS i AM) wcale nie musi znaczyć lepiej :) Bardzo istotne jest optymalne dobranie tych trzech parametrów do siebie jak i filtrów gruntu a to z kolei determinuje dobór Recovery , szybkości przemiatania , SAT itd :ups:
Michale z wielką niecierpliwością czekam na Twoje wrażenia z profesjonalnego poletka testowego :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 lutego 2014, 09:26 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Lechowiec napisał(a):

Mikello nisko ustawiony recovery speed to nie jest dobre ustawienie na większe głębsze przedmioty. Zjedź dobrze z ustawieniami czułości i sprawdź efekt. Prawidłowa identyfikacja w tym zawijanie koloru na żelazo przy wysokich nastawach czułości może zależeć od jakości zestrojenia sondy. Bynajmniej silne sygnały koloru mogą przechodzić na ujemne VDI. Warto to sprawdzić na konkretnej sondzie dla większych i mniejszych wzmocnień. Oczywiście mówimy o pracy w trybie dynamicznym z standardowo wyciętym zakresem żelaza.

W ramach precyzowania w Spectra V3i za recovery speed odpowiada parametr o dokładnej nazwie recovery delay. Parametr ten ma wpływ wyłącznie na pracę kanału dynamicznego. Im wyższą wartość ustawimy tym więcej czasu detektor potrzebuje na wykrycie po sobie kolejnych przedmiotów. Czyli im niżej ustawimy tym większym recovery speed detektor dysponuje, ale cierpią na tym osiągi na głębsze przedmioty. Niższe wartości Recovery Delay są zalecane w miejscach gdzie mamy duże zagęszczenie przedmiotów metalowych i zasięg jest wtedy parametrem mniej istotnym.
Fabrycznie jest on ustawiony na 80 i ja bardzo rzadko zjeżdzam poniżej. Bardzo niskie wartości mają moim zdaniem bardzo małe znaczenie w praktyce.

Mikello nie gwarantuję, że zmniejszenie Rx gain na pewno pomoże ale jest to dość prawdopodobne bo ekstremalnie silne sygnały mogą powodować anomalia w pracy układów detektora.

Mikello Wrap i Span Limit to parametry które działają w trybie ekranu Spectragraph w dodatku jak używasz Correlate czyli 3 częstotliwości naraz i mają wpływ na to co detektor będzie jeszcze traktował jako "dobry" obiekt ustalając maksymalny zakres rozjechania wskazań dla poszczególnych częstotliwości oraz maksymalne przerzucenie VDI powyżej +95. W instrukcji piszą, że wyjeżdzanie powyżej +95 dotyczy trudnych warunków gruntowych i pewnie wpływ ma też precyzja dostrojenia do gruntu. A jak wchodzimy na temat gruntu to nie można nie wspomnieć, że w uzasadnionych przypadkach czyli w gruncie trudnym warto zjechać z nastawą wzmocnienia bo efekt w takich warunkach będzie lepszy na mniejszym wzmocnieniu.

Mikello napisał(a):
Na razie mogę odpowiedzieć że - zaznaczam, wydaje mi się - kluczowym może być właściwe ustawienie parametrów wrap i span limit. Miałem ustawiony parametr wrap na wartość 91. O ile dobrze rozumiem, to wszystkie wskazania powyżej, zawijało mi na minus. (Wypada jeszcze nadmienić że mam cewkę Nel'a. )

Moim zdaniem Wrap limit nie powinien wpływać na to czy Ci będzie zawijało VDI powyżej +95 czy nie. To ma wpływać na sposób interpretacji wyników wskazań przez detektor czyli na ile zawinięcie powyżej +95 będzie jeszcze traktowane jako "właściwa" korelacja i sygnalizowane dźwiękiem przez kanał dynamiczny.

To że sonda była kiedyś dobra nie znaczy, że teraz jest również. Nie chcę tworzyć legend, ale proponuję robić sobie zdjęcia albo zapisywać co pokazywał ground probe z sondą w powietrzu bez zerowania i porównywać co jakiś czas, zwłaszcza jak sonda poleżała np w rozgrzanym bagażniku samochodu lub na poddaszu w kilka upalnych dni:D .

Sprawdź czy na standardowej sondzie też są problemy i czy brak detekcji dotyczy tylko kanału dynamicznego czy również statycznego. Jak w statyku też są problemy to obstawiam wadliwą sondę/zbyt wygórowane ustawienia wzmocnienia.

TX boost w trybie 3F u mnie rzadko jest wyłączany i Rx gain mam przeważnie wysoko, ale takich problemów nie miałem, oczywiście do momentu aż nie doprowadziłem do zbyt częstego występowania Overload. Dynamik może czasem zawijać powyżej +95 i nie będzie sygnalizacji audio z kanału dynamicznego w zależności od ustawień dyskryminacji ale równolegle w tym samym czasie kanał statyczny powinien ładnie sygnalizować i dlatego statyka/mix mode to moim zdaniem podstawa dla skutecznych poszukiwań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 lutego 2014, 10:36 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nie mogłem edytować poprzedniego posta więc piszę nastepny.

ROMULUS napisał(a):
Lechowiec napisał(a):

Żeby porównania mogło mieć jakiś sens próby powtórzyłem na programie fabrycznym "Hi-Pro"
Wskazania VDI , w zależności od odległości od alufelgi mam w granicach +88 - +94 (freq3 , 2,5 i 7,5) przy freq 22,5 sygnał VDI "zawija" na -95 <-> -94
Testy przeprowadzałem na cewkach : 10DD i 12 NEL . Wyniki różne tylko co do zasięgów !

U Ciebie z tego co piszesz wynika, że wszystko jest ok. Częstotliwość 22,5 kHz ma największe tendencje do podbijania VDI. Dlatego żelazo częściej przekłamuje na kolor dla tej częstotliwości a przedmioty o VDI około +90 potrafią zawijać powyżej +95 czyli np około -95, -94.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 lutego 2014, 23:18 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam szanownych użytkowników Spectry.
Obserwuje ten wątek od samego początku jego powstania i muszę powiedzieć, że czytając wasze wypowiedzi bardzo dużo się nauczyłem. Wasze osobiste spostrzeżenia, doświadczenia wyjaśniają sporo szczegółów. *a diabeł czytaj Spectra tkwi w szczegółach:).
Moje pytanie dotyczy cewki. Przymierzam się do zakupu, tylko nie wiem którą wybrać. Detech czy NEL, a może produkt Whits'a? Podzielcie się swoimi doświadczeniami z użytkowania Spectry z innymi cewkami. Chodzi mi szczególnie o zasięgi współpracę detektora z tymi cewkami i jak się bardzo przesuwa się VDI?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 lutego 2014, 11:53 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam.
Pod koniec zeszłego roku pytałem przedstawiciela Nel o sondy do V3. Twierdził, że docelowo firma takich nie produkuje.
pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 lutego 2014, 23:28 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

O sondzie DETECH 25x30 cm (wyłącznie biała - dedykowana do VX3/V3/V3i) są pozytywne opinie.

Niestety kupić ją w kraju fizycznie nie możliwe.
Najbliższy sklep to Austria :D
http://www.nuggets.at/DETECH-25x30-cm-1 ... -SuchSpule

Natomiast tutaj można poczytać opinie o niej:
http://bodhi3.wordpress.com/2012/01/24/ ... -v3v3ivx3/

A tu obejrzeć krótki test:
http://www.youtube.com/watch?v=Llz4VyrG6y4

Sam przymierzam się do niej po tym, jak widzę, że na standardowej cewce 10" DD Spectra nie widzi już monety (1 grosz 1838) powyżej 15-20cm :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 lutego 2014, 13:30 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Zrobiłem testy w ziemi dla 15 kopiejek 190x (Ag) i 1 grosz polski 182x (Cu).
Ziemia piaskowa, leśna. Cewka DD standardowa.

Dla: -->
RxG: 14, ALL: 85, DYS: 92, strojenie ręczne, 3 częstotliwości, TxB: wyłączony
monetki były widoczne z max około ~15cm

Dla: -->
RxG: 11, ALL: 85, DYS: 92, strojenie ręczne, 1 częstotliwość 7.5Hz, TxB: włączony
monetki były widoczne już z około ~25cm.

3 jednoczesne częstotliwości gorzej wypadły niż jedna częstotliwość. Sygnał nie był poszarpany. TxBoost poprawił dokładność sygnału.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]