Lechowiec napisał(a):
Mikello nisko ustawiony recovery speed to nie jest dobre ustawienie na większe głębsze przedmioty. Zjedź dobrze z ustawieniami czułości i sprawdź efekt. Prawidłowa identyfikacja w tym zawijanie koloru na żelazo przy wysokich nastawach czułości może zależeć od jakości zestrojenia sondy. Bynajmniej silne sygnały koloru mogą przechodzić na ujemne VDI. Warto to sprawdzić na konkretnej sondzie dla większych i mniejszych wzmocnień. Oczywiście mówimy o pracy w trybie dynamicznym z standardowo wyciętym zakresem żelaza.
W ramach precyzowania w Spectra V3i za recovery speed odpowiada parametr o dokładnej nazwie
recovery delay. Parametr ten ma wpływ wyłącznie na pracę kanału dynamicznego. Im wyższą wartość ustawimy tym więcej czasu detektor potrzebuje na wykrycie po sobie kolejnych przedmiotów. Czyli im niżej ustawimy tym większym recovery speed detektor dysponuje, ale cierpią na tym osiągi na głębsze przedmioty. Niższe wartości Recovery Delay są zalecane w miejscach gdzie mamy duże zagęszczenie przedmiotów metalowych i zasięg jest wtedy parametrem mniej istotnym.
Fabrycznie jest on ustawiony na 80 i ja bardzo rzadko zjeżdzam poniżej. Bardzo niskie wartości mają moim zdaniem bardzo małe znaczenie w praktyce.
Mikello nie gwarantuję, że zmniejszenie Rx gain na pewno pomoże ale jest to dość prawdopodobne bo ekstremalnie silne sygnały mogą powodować anomalia w pracy układów detektora.
Mikello Wrap i Span Limit to parametry które działają w trybie ekranu Spectragraph w dodatku jak używasz Correlate czyli 3 częstotliwości naraz i mają wpływ na to co detektor będzie jeszcze traktował jako "dobry" obiekt ustalając maksymalny zakres rozjechania wskazań dla poszczególnych częstotliwości oraz maksymalne przerzucenie VDI powyżej +95. W instrukcji piszą, że wyjeżdzanie powyżej +95 dotyczy trudnych warunków gruntowych i pewnie wpływ ma też precyzja dostrojenia do gruntu. A jak wchodzimy na temat gruntu to nie można nie wspomnieć, że w uzasadnionych przypadkach czyli w gruncie trudnym warto zjechać z nastawą wzmocnienia bo efekt w takich warunkach będzie lepszy na mniejszym wzmocnieniu.
Mikello napisał(a):
Na razie mogę odpowiedzieć że - zaznaczam, wydaje mi się - kluczowym może być właściwe ustawienie parametrów wrap i span limit. Miałem ustawiony parametr wrap na wartość 91. O ile dobrze rozumiem, to wszystkie wskazania powyżej, zawijało mi na minus. (Wypada jeszcze nadmienić że mam cewkę Nel'a. )
Moim zdaniem Wrap limit nie powinien wpływać na to czy Ci będzie zawijało VDI powyżej +95 czy nie. To ma wpływać na sposób interpretacji wyników wskazań przez detektor czyli na ile zawinięcie powyżej +95 będzie jeszcze traktowane jako "właściwa" korelacja i sygnalizowane dźwiękiem przez kanał dynamiczny.
To że sonda była kiedyś dobra nie znaczy, że teraz jest również. Nie chcę tworzyć legend, ale proponuję robić sobie zdjęcia albo zapisywać co pokazywał ground probe z sondą w powietrzu bez zerowania i porównywać co jakiś czas, zwłaszcza jak sonda poleżała np w rozgrzanym bagażniku samochodu lub na poddaszu w kilka upalnych dni:D .
Sprawdź czy na standardowej sondzie też są problemy i czy brak detekcji dotyczy tylko kanału dynamicznego czy również statycznego. Jak w statyku też są problemy to obstawiam wadliwą sondę/zbyt wygórowane ustawienia wzmocnienia.
TX boost w trybie 3F u mnie rzadko jest wyłączany i Rx gain mam przeważnie wysoko, ale takich problemów nie miałem, oczywiście do momentu aż nie doprowadziłem do zbyt częstego występowania Overload. Dynamik może czasem zawijać powyżej +95 i nie będzie sygnalizacji audio z kanału dynamicznego w zależności od ustawień dyskryminacji ale równolegle w tym samym czasie kanał statyczny powinien ładnie sygnalizować i dlatego statyka/mix mode to moim zdaniem podstawa dla skutecznych poszukiwań.