Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 07:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Whites Spectra V3i V3 VX3 - porady
PostNapisane: niedziela, 23 czerwca 2013, 23:46 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Nie są to rozbieżne wyniki. Zwłaszcza, że wymieniłeś obiekty, których w swojej tabeli nie posiadam.

Kopiejki u mnie następująco:
1 kopiejka (190x): 52, 53, 61-63, 75-80,
2 kopiejki (190x): 75, 76, 83, 84,
3 kopiejki (190x): 84-87,

Natomiast polmos może być u ciebie z nieco innym materiałem, a może być to jak napisałeś różnica w cewce.

U mnie polmos: 57-67, 70-75

Musiałbyś sprawdzić z tabelką inne powszechne obiekty jak łuski, szrapnele, monety PRL i międzywojenne, a także popularne miedziaki z przed 1900 roku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 czerwca 2013, 22:28 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

13) Modyfikowanie widoku i pozycji menu "Live controls" na ekranie szukania
"Live controls" to dynamiczne kontrolki ustawień do których mamy dostęp bezpośrednio z głównego ekranu szukania obiektów. Możemy ustawić dostęp do najczęściej używanych opcji bez potrzeby wchodzenia głęboko w ustawienia.

Modyfikacja tego menu odbywa się w dwóch etapach.

Etap I: Dodawanie i usuwanie kontrolek z menu.
    - Przejdź do opcji "Expert menu" (dwa razy "Menu/Tab").
    - Przejdź kolejno przez opcję "Configure > Live controls".
    - Włączamy opcję "Extend" i wybieramy podopcję "Order".
    - W tym momencie mamy dostępną całą listę kontrolek, które mogą być dostępne z poziomu głównego okna.
    - Podświetl wybraną kontrolkę np.: "Sensivity" i wciśnij jednocześnie przyciski "Enter" i "Strzałka w górę". Pozycja "Sensivity" przesunięta zostanie w górę. Powtórz czynność, aż pozycja "Sensivity" znajdzie się na samej górze. Zwolnij przyciski.
    - Podświetl kontrolkę "{ The End }", która służy do ustawienia końca menu. Wciśnij jednocześnie przyciski "Enter" i "Strzałka w górę". Przesuń pozycję "{ The End }" w górę tak, aby znalazła się pod pozycją "Sensivity". Zwolnij przyciski.
    - Wyjdź do głównego menu wciskając cyngiel do siebie.
    - W tym momencie na głównym ekranie powinna być tylko jedna kontrolka ustawień "Sensivity" z rozwijalnym menu dostępnym przez kliknięcie przycisku "Strzałka w górę".
    - Aby dodać więcej kontrolek, postępuj tak jak wyżej, przesuwając kontrolki w górę w wybranej kolejności.
    - Pamiętaj, aby zakończyć listę wybranych kontrolek pozycją "{ The End }".

Etap II: Modyfikowanie zawartości kontrolek.
    - Będąc w głównym ekranie szukania, podświetl wybraną kontrolkę np.: "Sensivity" za pomocą przycisków "Strzałka w lewo" lub "Strzałka w prawo".
    - Zawartość podświetlonej kontrolki, dostępne jest przez przycisk "Strzałka w górę".
    - Aby zmodyfikować zawartość kontrolki, podświetl ją, a następnie wciśnij przycisk "Zoom | View".
    - Uzyskasz dostęp do ustawień "Live controls" tylko dla podświetlonej kontrolki - w tym przypadku "Sensivity", dla którego można włączyć/wyłączyć szybki dostęp do "Rx Gain".

14) Zmiana kolorystyki trzech częstotliwości
Domyślnie częstotliwości przedstawiane są w kolorach:
    2,5 kHz - zielony
    7,5 kHz - czerwony
    22,5 kHz - niebieski

Lecz każda z tych trzech częstotliwości reaguje bardziej na określone grupy metali co można wykorzystać kolorystycznie:
    2,5 kHz - reaguje najsilniej na srebro, miedź (kolory: siwy, jasno-brązowy)
    7,5 kHz - reaguje najsilniej na brąz, ołów (kolory: brązowy, siwy)
    22,5 kHz - reaguje najsilniej na złoto, nikiel (kolory: żółty/pomarańczowy, siwy)

Z tych kombinacji grup metali preferuję zestawienie:
    2,5 kHz - srebro (kolory: siwy)
    7,5 kHz - brąz (kolory: brązowy)
    22,5 kHz - złoto (kolory: pomarańczowy)

Aby ustawić powyższą kombinację kolorów, używaną m.in. przez tryb "Pinpoint":
    - Przejdź do opcji "Expert menu" (dwa razy "Menu/Tab").
    - Przejdź do opcji "Configure" i ustaw opcję "Color theme" na "Setup custom", która sprawi, że dostępne będą dodatkowe opcje "Color" w różnych miejscach "Expert menu".
    - Przejdź kolejno do opcji "Live search screen > Color > Graphic box > Signals".
    - Wybierz opcję "2.5 kHz" ustalając kolor "9, 11, 9".
    - Wybierz opcję "7.5 kHz" ustalając kolor "12, 7, 5".
    - Wybierz opcję "22.5 kHz" ustalając kolor "14, 11, 1".
    - Wyjdź do głównego menu wciskając cyngiel do siebie.

Teraz będąc w trybie "Pinpoint" (cyngiel do siebie):
    - przyłóż obiekt ze złota lub niklu - pierwszy pasek w kolorze pomarańczowym wychyli się najbardziej.
    - przyłóż obiekt z brązu lub ołowiu - drugi pasek w kolorze brązowym wychyli się najbardziej.
    - przyłóż obiekt ze srebra lub miedzi - trzeci pasek w kolorze siwym wychyli się najbardziej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 13:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

opi napisał(a):
Co można trafić w zakresach -10 do +0 ?

Pytales kiedys, wiec z wczorajszego wypadu... tarczka wielkosci medalika prawdopodobnie z orzelka, sygnal skaczacy z -4 na +2.
Drugi przyklad, 5 kopiejek w srebrze, sygnal +26 czyli standard, w innym przypadku +17 czyli folia.
W zyciu bym tego nie kopal, jednak od jakiegos czasu postanowilem sie zakopac w foliach na smierc, wiec wlasnie dlatego.
Od jakiegos czasu rowniez weryfikuje wskazania VDI tych samych przedmiotow w roznych glebach i jednak niestety nie ma prawidlowosci, bo taka sama moneta raz mi daje sygnal +50 innym razem okolo +70 w zaleznosci od warunkow glebowych.
Jednym slowem dostrojenie do gruntu czy raczej odstrojenie, do tego stopnia przesuwa skale (jak w pierwszym przykladzie) ze najlepiej potwierdza sie stara prawda, najlepiej kopac wszystko z lekkim marginesem na minus.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 15:53 
Major
Major

Dodam jeszcze do postu Michała że w zakresach nawet do -15 potrafi pokazać się złoto ! Więc ja np dyskryminację mam ustawioną od -15. Prócz warunków glebowych różnicę czyni waga , kształt czy też samo ułozenie przedmiotu . Moneta na sztorc już nie jednego zmyliła :) Ale to są prawdy które chyba znają wszyscy doswiadczeni poszukiwacze dlatego też uważam że wskazanie VDI nigdy nie jest dla mnie 100% wyznacznikiem decyzji kopać czy też nie kopać . Dla mnie zawsze najważniejszy jest dźwięk

:pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 21:17 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Spacerując z zablokowanym automatem dostrajana do gruntu trzeba ręcznie kontrolować poprawność kompensacji. Jak tego nie zrobimy to faza gruntu przesuwa skalę identyfikacji. Ja u siebie to zauważam i często po namierzeniu czegoś ciekawszego dostrajam na pobliskim gruncie przed ponownym namierzaniem. Po ponownej kompensacji gruntu praktycznie zawsze VDI się zmienia. Przeważnie nieznacznie, ale zawsze co najmniej o kilka numerów.

Od pewnego czasu automat gruntu mi przeszkadza i wolę ręczną kontrolę. Na pewno na śmietnikach automat to kula u nogi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 września 2013, 13:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

Z mojego doswiadczenia wynika ze skutecznosc automatu jest srednia, natomiast reczne strojenie do gruntu, na glebowo silnie zroznicowanym polu... mocno meczace.
Chodze na automacie, jednak od czasu do czasu "podpompuje" i z reguly wynika ze automat nie dawal rady.
Sposob z dostrajaniem przy fancie jest czesto tez nie do zrealizowania, bo wiecej czasu zajmie mi znalezienie "czystego" miejsca wokol niz wykopanie potencjalnego smiecia.

Moze ktos rozwinac mysl, co oznacza wartosc VDI w wyswietlonych parametrach fazy? Powiedzmy pokazuje mi sie tam wartosc -76 i co w zwiazku z tym? Jaki to ma wplyw i na co, jakie wnioski wyciagnac?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 września 2013, 22:01 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Mikello napisał(a):
5 kopiejek w srebrze, sygnal +26 czyli standard

5 kopiejek to koło 50-52.
Tak niskie wskazania to albo przekłamania od niestandardowej cewki, albo "to nie jest srebro".

Oczywiście te słabsze sreberka są w okolicy 25-27, ale to dotyczy cienkich jak papier starych monetek. 5 kopiejek nie jest na tyle cienkie i ma srebro próby 500.

Mikello napisał(a):
W zyciu bym tego nie kopal, jednak od jakiegos czasu postanowilem sie zakopac w foliach

Folie dosyć łatwo odróżnić po odchylonym wykresie na 3-częstotliwościach. Podczas gdy dwie pierwsze rzędy wskazują na folię, ostatnia częstotliwość sięga aż pod numery 50+.

Jak niżej, ostatni słupek na dole "nie trzyma się pionu" z dwoma pierwszymi.
Nie wiem, czy ktoś to odkrył, ale mi się podoba :)

Załącznik:
IMG_20130915_142413.jpg

Mikello napisał(a):
taka sama moneta raz mi daje sygnal +50 innym razem okolo +70 w zaleznosci od warunkow glebowych.

Tu dochodzi też różny metal. Sprawdzałem na przykładzie wielu monet i np.: są takie boratynki, które nie trzymają się średniej z danego przedziału. Albo to falsy, albo inna grubość krążka.

Mikello napisał(a):
Chodze na automacie, jednak od czasu do czasu "podpompuje" i z reguly wynika ze automat nie dawal rady.

To na automacie można też podpompować i wspomóc go?
Chodzę na automacie i nie muszę się przejmować, że po przejściu kilkunastu metrów na ręcznym strojeniu coś straciłem.

Mikello napisał(a):
Moze ktos rozwinac mysl, co oznacza wartosc VDI w wyswietlonych parametrach fazy? Powiedzmy pokazuje mi sie tam wartosc -76 i co w zwiazku z tym? Jaki to ma wplyw i na co, jakie wnioski wyciagnac?

Im bliżej -95, tym gleba mniej przeszkadza w poszukiwaniach. Zbliżając się do -40, ziemia staje się lekko piaszczysta, a 0 i więcej to już piaskowa. Nie wiem tylko do czego odnosi się na ten przykład: +40 i +95.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 września 2013, 23:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

opi napisał(a):
Mikello napisał(a):
Mikello napisał(a):
taka sama moneta raz mi daje sygnal +50 innym razem okolo +70 w zaleznosci od warunkow glebowych.
Tu dochodzi też różny metal. Sprawdzałem na przykładzie wielu monet i np.: są takie boratynki, które nie trzymają się średniej z danego przedziału. Albo to falsy, albo inna grubość krążka.
Kopiejki u mnie następująco:
1 kopiejka (190x): 52, 53, 61-63, 75-80,
O tym przypadku właśnie pisałem, i również chodziło mi o 1 kopiejkę. Do tego dodam że polmosy to 49-51, czasem 60 a nawet 70 :)

opi napisał(a):
5 kopiejek to koło 50-52.
Tak niskie wskazania to albo przekłamania od niestandardowej cewki, albo "to nie jest srebro".
Zmierzyłem grubość i 0,5mm to chyba dosyć cienkie srebro.

opi napisał(a):
To na automacie można też podpompować i wspomóc go?
Chodzę na automacie i nie muszę się przejmować, że po przejściu kilkunastu metrów na ręcznym strojeniu coś straciłem.

Chodząc na automacie i będąc święcie przekonanym że dostrojenie jest ok, spróbuj uruchomić pompowanie, jeśli będzie drastyczna reakcja dźwiękowa to znaczy że poprawiasz automat w dostrojeniu. Zdziwisz się jak często się to zdarzy. Strzałki dostrojenia pojawiające się naprzemiennie wskazują na właściwą nastawę.

opi napisał(a):
Im bliżej -95, tym gleba mniej przeszkadza w poszukiwaniach. Zbliżając się do -40, ziemia staje się lekko piaszczysta, a 0 i więcej to już piaskowa. Nie wiem tylko do czego odnosi się na ten przykład: +40 i +95.

Dzięki, jest to jednak intuicyjne wytłumaczenie. Mnie natomiast interesuje techniczny aspekt tego parametru - to tak gdybyśmy podawali temperaturę nie wiedząc co to jest temperatura :) White's trochę daje ciała z udostępnianiem parametrów, nie tłumacząc ich etiologii.

I oczywiście traktując rozważania o VDI przedmiotów "punktowo" można dyskutować, jednak gdyby nałożyć na wykres, wszystkie pewne wskazania i wątpliwości to okaże się, że kopać należy każdy sygnał na plusie, bo a nóż nas oszukały wskazania. Napisz, których VDI nie kopiesz...? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 12:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

@opi
Przetestowalem to co napisales o foliach i obawiam sie ze bez porownania nastaw na jakich chodzimy to dyskusja niestety jest akademicka.
Kluczowe jest to czy uzywasz "best data" czy "corelate".
Zastanawialem sie takze ostatnio czy ladunek elektrostatyczny zbierajacy sie przy ziemi przed burza, nie ma wplywu na wykrywke, a to przez taka sytuacje gdy nie moglem za cholere uspokoic spectry, vdi skaczace jak maszyna losujaca i kakokfonia dzwiekow, nic nie pomagalo, oprocz zejscia z Rx do poziomu 5. To samo pole na drugi dzien przy slonecznej pogodzie Rx 15 i zero problemu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 14:19 
Chorąży
Chorąży

Jak Ty Michał mi to wszystko wyjaśnisz? :lol: Widzę nie jedna posiadówa wykopkowa nas czeka :)
pozdrawiam użytkowników Spectruni :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 12 października 2013, 09:40 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Koledzy poradźcie jak to jest u Was z monetami z niklu (głównie chodzi o 20gr/50gr/1zł międzywojenne).

Podejrzewam, że je pomijam, co prawda ostatnio wyszło mi 20gr, ale te kolejne nominały są już bardzo wysoko i np: 1zł wyszła poza zakres +95 i "odbiło ją" w identyfikacji na minusie: -95 <> -92.

Jaki zakres ustawić, aby monety z niklu nie pominąć. O monetach z żelaza nie wspomnę, bo musiałbym chyba kopać wszystko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 października 2013, 20:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ustaw dyskryminację -94 do +94, dźwięk -10 do +94, i kop wszystko z drugiego zakresu.
Po roku użytkowania mogę powiedzieć że kluczową sprawą jest ustawienie gruntu, ale jest to tak nieprzewidywalna sprawa, że nie bardzo chce mi się robić z niej doktorat.
Przyzwyczaiłem się np że pod VDI 2-8 zdarzają się monety, i to nie o grubości folii.
Więc nie zwracam zbyt dużej uwagi na to i kopię wszystko z podanego powyżej przedziału o pewnym podwójnym sygnale przy rec 10. Niepewnych sygnałów, bijących w lekkiej przewadze na kolor nie kopię, bo jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby to było coś ciekawego i jest to dla mnie strata czasu.

Niestety jest to wykrywacz który wymaga intuicji w interpretacji wyników żelazo kolor.
Wydaje mi się że trochę kręcimy się w kółko w tym temacie.
Ps.
używam best data i chodzę na automacie gruntu, jednak tak jak pisałem wcześniej poprawiam go od czasu do czasu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 października 2013, 11:09 
Chorąży
Chorąży

Siema. Koledzy możecie napisać jak zrobić twardy reset Spectruni ponieważ chciałem wrócić do nastaw fabrycznych. Przerzuciłem już instrukcję ale nie znalazłem odpowiedzi. Dzięki za odpowiedz-podpowiedz :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 października 2013, 15:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

A proszę bardzo Hans :)
Tylko dla V3i !!

1. należy uruchomić wykrywacz
2. nacisnąć i przytrzymać przycisk MENU TAB i jednocześnie nacisnąć przycisk ON/OFF - powinno się pojawić okno wyboru opcji "narzędziowych"
3. należy podświetlić kursorem opcję Reset i nacisnąć ENTER
4. Pojawi się ekran informujący o całkowitym resecie wykrywacza. Należy upewnić się że wszystkie programy, biblioteczki oraz inne opcje mają zaznaczenie "X" (jeżeli nie naciskaj ENTER na każdej z tych opcji po uprzednim ich podświetleniu.
5. omiń okno wpisywania hasła
6. naciśnij MENU TAB aby podświetlić RESET i naciśnij ENTER, Ekran powinien wyświetlać teraz menu "narzędziowe"
7. pociągnij za spust aby powrócić do trybu szukania.

Reset w V3i jest o tyle bezpieczny że kalibracja jest zabezpieczona hasłem, więc nie można jej skasować.
Podobno w V3 tego nie ma i nie wolno jej resetować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 listopada 2013, 23:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witm proszę o poradę.- Byłem dziś w polu z moją spectrąv3. Padał deszcz,cewka mokra oblepiona ziemią buty też.Zauważyłem dziwną sytuację. Podczas przemiatania ręką z ziemią mimo że nie było w niej metalu cewka dawała sygnał jak bym trzymał fanta.Przemiatając pustą ręką cewka też się wzbudzała.Nie pomagało wycieranie ziemi z cewki.Jak zlikwidować to zjawisko, z kąt to się bierze. pozdr.Andrrzej

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]