Mikello napisał(a):
5 kopiejek w srebrze, sygnal +26 czyli standard
5 kopiejek to koło 50-52.
Tak niskie wskazania to albo przekłamania od niestandardowej cewki, albo "to nie jest srebro".
Oczywiście te słabsze sreberka są w okolicy 25-27, ale to dotyczy cienkich jak papier starych monetek. 5 kopiejek nie jest na tyle cienkie i ma srebro próby 500.
Mikello napisał(a):
W zyciu bym tego nie kopal, jednak od jakiegos czasu postanowilem sie zakopac w foliach
Folie dosyć łatwo odróżnić po odchylonym wykresie na 3-częstotliwościach. Podczas gdy dwie pierwsze rzędy wskazują na folię, ostatnia częstotliwość sięga aż pod numery 50+.
Jak niżej, ostatni słupek na dole "nie trzyma się pionu" z dwoma pierwszymi.
Nie wiem, czy ktoś to odkrył, ale mi się podoba :)
Załącznik:
IMG_20130915_142413.jpg
Mikello napisał(a):
taka sama moneta raz mi daje sygnal +50 innym razem okolo +70 w zaleznosci od warunkow glebowych.
Tu dochodzi też różny metal. Sprawdzałem na przykładzie wielu monet i np.: są takie boratynki, które nie trzymają się średniej z danego przedziału. Albo to falsy, albo inna grubość krążka.
Mikello napisał(a):
Chodze na automacie, jednak od czasu do czasu "podpompuje" i z reguly wynika ze automat nie dawal rady.
To na automacie można też podpompować i wspomóc go?
Chodzę na automacie i nie muszę się przejmować, że po przejściu kilkunastu metrów na ręcznym strojeniu coś straciłem.
Mikello napisał(a):
Moze ktos rozwinac mysl, co oznacza wartosc VDI w wyswietlonych parametrach fazy? Powiedzmy pokazuje mi sie tam wartosc -76 i co w zwiazku z tym? Jaki to ma wplyw i na co, jakie wnioski wyciagnac?
Im bliżej -95, tym gleba mniej przeszkadza w poszukiwaniach. Zbliżając się do -40, ziemia staje się lekko piaszczysta, a 0 i więcej to już piaskowa. Nie wiem tylko do czego odnosi się na ten przykład: +40 i +95.