Teraz jest sobota, 27 grudnia 2025, 10:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ktokolwiek używa wykrywacza DeepTech Vista?
PostNapisane: środa, 3 czerwca 2015, 11:04 
Pułkownik
Pułkownik

Chcesz skutecznego analoga? Do 3tys? Jako użytkownik polecam Ci white's mxt pro maszyna jest już b.długo na rynku...prosto,banalnie i skutecznie i do tego cała gama cewek zarówno dd jak i koncentrycznych.Serwis jak zawsze bez problemu u Proscana choć mxt do awaryjnych nie należą.Wykrywka ma wszystko co mieć powinna na drobnicę idealna a na większe fanty tryb statyczny prospecting i cewka np super 12 koncentryczna

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 czerwca 2015, 11:36 
Kapral
Kapral

Spokojnie, nie chodzi o handel a o pasję, przełaziliśmy dobre kilka miesięcy kopiąc głównie gwoździe i łuski plus okazyjnie monetki, w mrozie i deszczu (jesień-zima) chińskim badziewiem 3-4 razy w tygodniu. Ale wycieczki były piękne, mimo pogody.
Gdyby chodziło tylko i wyłącznie o "handel", to nikt by sobie nie odmrażał łap z chińczykiem kopiąc 10cm pod liśćmi, zarobić można na inne sposoby.
Sprzedać ewentualnie można by było jakiś trochę bardziej podgryziony moniak którego ma się 5 sztuk, to chyba nie jest zabronione?
Tu nie chodzi stricte o zarobek, ale przy okazji - czemu nie? Jak jesteś muzykiem kolega postawi ci flaszkę za fajny koncert w garażu to odmówisz? ;)

Wracając do tematu - dziękuję za podpowiedzi w sprawie Visty, wygląda na to że za szybko się "podnieciłem" ;)

A co do GoldenMaska 4, jaki zestaw podstawowej i dodatkowej cewki kupić najlepiej (możemy dokupić max jedną). Elipsę tą mniejszą lub większą plus pajączek czy którąś elipsę ze snajperką? Chodzić chcemy głównie po polach, łąkach i lasach, często w deszczu (jesień) i śniegu (...zima?), czyli żeby nie wzbudzała się za bardzo.

Dzięki i przepraszam za zamieszanie, najpierw ktoś wziął mnie za dilera, a później ktoś inny za obślinionego podstarzałego handlarza-spekulanta ;)

Oj, niełatwo, niełatwo tutaj ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2015, 09:49 
Specjalista
Specjalista

Witam. Do gm4 proponuje cewke sef detech 10/12. I zadna inna. Znakomita na male sreberka. Rownie dobra na pola czyste i zasmiecone. Jest bardzo stabilna i czula jednoczesnie .Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2015, 13:09 
Kapral
Kapral

Dzięki za radę slimak.
A wiesz może czy ta cewka będzie działać bezproblemowo z 2-częstotliwościowcem WD? Gdzieś słyszałem (czytałem), że cewki kompatybilne z WuDeczką mają żółtą kropkę na łączeniu kabla z cewką, ale na przykład Spider 5 cali ma kropkę czerwoną a podobno działa z WD. Jak to jest z tymi cewkami? W sumie na 18kHz powinno działać bez problemu.
Na stronie z cewkami podają że kompatybilne z GM4+ Pro, czy ten plus to WD? (pewnie tak, bo jaki inny) :ups:
Sorry za dziecinne pytania, ale nigdzie nie znalazłem jasnej podpowiedzi, a wydaję nie swoją kasę także chciałbym się upewnić :roll: ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2015, 15:08 
Kapitan
Kapitan

slimak napisał(a):
Witam. Do gm4 proponuje cewke sef detech 10/12. I zadna inna. Znakomita na male sreberka. Rownie dobra na pola czyste i zasmiecone. Jest bardzo stabilna i czula jednoczesnie .Pozdrawiam.

Masz porównanie z innymi cewkami? Na innych cewkach GM4 działał niestabilnie? Bo ja osobiście użytkuje spidery i w mojej ocenie to świetne cewki. Wszystkie działają z dwoma częstotliwościami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2015, 16:17 
Specjalista
Specjalista

Witam. Opieram sie tylko na swoim doswiadczeniu z cewkami detecha. Wczesniej w whitesie coinmasterze pro ,teraz w gm4. Spisuje sie znakomicie. Czy spider bedzie lepsza ? Byc moze. Mialem jednak okazje chodzic na cewce spider( krotko) z gm wd kolegi i wydawal sie mi ten wykrywacz bardziej "nerwowy" . Uwazam ze cewka detech sef 10/12 do gm wd to do bedzie dobry wybor.Jesli masz problem z wyborem , a planujesz kupic dwie cewki to kup snajperke spider ,druga detech sef 12/10 . Potestuj obie na malych sreberkach . Bo sreberek bedzie duzo . :o Pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2015, 20:14 
Kapral
Kapral

Aha, czyli mam rozumieć że wszystkie cewki działające z GM4 Pro będą działać z GM4 Pro WD?

Dzięki za rady panowie, a szczególnie dla kgrl za otworzenie mi oczu na GM4. Jestem pewny, że nie brałbym pod uwagę tego wykrywacza, a się okazuje że niezła "bestia" z niego. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2015, 21:06 
Podporucznik
Podporucznik

Ciesze sie, ze pomoglem...Dodam jeszcze, ze czasami sprzedawali GM4 Pro z zestawem 3 cewek spider 12, 9 i chyba 7...w cenie ponizej 2700zl. Popytaj, moze cos takiego ktorys ze sprzedawcow jeszcze bedzie mial...i tak zeby nie bylo za latwo, to dodam, ze ma sie pojawic GM5...ale z tego co wywnioskowalismy ma chyba dosyc wolne przetwarzanie sygnalu na obraz przedstawiajacy wykres znaleziska.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2015, 22:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kupno GM4 z 3 cewkami to byłby strzał w 10. Osobiście posiadam cewkę 9' i 10x12' i częściej, a nawet prawie zawsze używam 9' ponieważ jest stabilniejsza i łatwiej rozróżnić kolor od żelaza. Jeżeli chodzi o cewkę 10x12' to musisz zapytać sprzedawcę czy przypadkiem nie potrzebny jest adapter, nie wiem jak jest z GM4 WD, ale np z moim GM4 Pro potrzebny był adapter, bez niego nie idzie szukać. Z 9' wyciąganie koloru spośród żelaza to czysta przyjemność, a z 7' to podejrzewam że byłoby to jeszcze przyjemniejsze na typowych "śmietniskach" gdzie pełno żelaza i kolorek się trafia. Jeżeli miałbym teraz wybierać między GM4 Pro, GM4 WD, a GM5 to raczej wybrałbym GM4 WD.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2015, 22:28 
Kapral
Kapral

Dokładnie, GM5 też mnie średnio pociąga, mimo że ciągle w budżecie. Ja ekranikowi za bardzo bym nie wierzył, dopóki to nie jest ekranik za 10000-20000zł :lol:
Dzięki niepiotrek za tipsa z tą ewentualną przejściówką. A przypadkiem ten problem ze wzbudzaniem nie został naprawiony w nowszych 10"12"?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 czerwca 2015, 18:12 
Porucznik
Porucznik

kgrl napisał(a):
Zatem tlumacze, jako uzytkownik Visty. Nie kupuj Visty, jesli chcesz kopac gleboko. Chcesz analoga, to kup Golden Mask 4. Wiecej sie juz nie wypowiem. Nie posluchasz mnie, to twoja sprawa. Zycze powodzenia.

Hmmmm, a zdradzisz tajemnicę skąd ta niechęć do Visty?
Mam Vistę Gold i Deusa i czego jak czego ale głębokości Viscie nie można odmówić.
Kupiłem Deusa dla jego lekkości, trybu wielotonowego, który pozwala wysłyszeć w dobrych słuchawkach naprawdę wiele.
To dwie zupełnie różne maszyny ale Vista Gold ze swoją świetną dwutonową dyskryminacją prawidłową nawet dla głębokich obiektów (czego nie można powiedzieć o Deusie) robi dobrą robotę.
Regulacja głośności dla żelaza w trybie dwutonowym, dwa tryby odpowiedzialne za szybkość reakcji bardzo ułatwiają pracę.
Do tego bdb separacja i szybkość maszyny, to zalety Visty.
Musiałabym się głębiej zastanowić jakie są wady Visty, z puntu widzenia Deusa znalazłoby się kilka ale ich wymienianie nie ma sensu bo to zupełnie inny typ i półka cenowa.
Mam problemy z kręgosłupem i zdecydowałem się pozbyć Visty stawiając na wagę i ergonomię Deusa, choć mam nieodparte wrażenie że Vistą owszem nakopię więcej śmieci ale i więcej wartościowych fantów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 czerwca 2015, 21:39 
Podporucznik
Podporucznik

W mojej ocenie Vista jest plytka, a ustawiona maksymalnie i tak jesli znajde cos glebiej, to odpowiedz audio jest tak cicha, ze bez trudu mozna pominac. Jesli wlaczy sie tryb fast i wylaczy boosta, to zasiegowo robi sie kanarek, wiec coz mi po predkosci i separacji, skoro bede kopal plytko. Vista ma tez zalety, jest super stabilna, ma super separacje, ale robilem kiedys testy z Euroace na monetach 1gr, zakopanych, nie wkladanych na skarpie i podkrecona Vista wypadla podobnie, glebokie cele wskazywala czasami nawet jak zelazo. Ogolnie zatem polecilem GM4 Pro, bo w mojej ocenie jest lepszy. Viste szanuje, ale nie polecam, nie za takie pieniadze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 czerwca 2015, 21:51 
Porucznik
Porucznik

Zgodzę się co do ceny, aktualne 2300-2400 to zbyt dużo za Vistę Gold.
Co do boosta, to wyłączam go jedynie na mokrej trawie.
W kwestii głębokości to porównywałem Vistę z GM4 i Deusem na srebrnym groszu praskim (wprawdzie przyznać muszę że Vista miała największą cewkę 15") to tam gdzie ani Deus z 11" ani GM4 z jakąś standardową cewką nawet nie pierdnął na cokolwiek, tam VG w trybie dwutonowym pięknie pokazywała kolorek.
Z moich obserwacji wynika, że zasięg VG spada na mocno zmineralizowanych glebach ze "śpiewającymi" kamieniami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 01:32 
Sierżant
Sierżant

Do wykrywaczy proponowanych przez Kolegów wyżej dorzuciłbym pod rozwagę Golden Maska Coin Killera. Sprzęt relatywnie niedrogi, banalny w obsłudze i o dużym potencjale. Pokusiłbym się o stwierdzenie że posiada jeden z najwyższych współczynników cena - skuteczność. Problemem jedynie może być jego dostępność w PL.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2015, 11:21 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mam Vistę Gold i jestem zadowolony. Co do głębokości to daje radę. Czasami muszę na dwa sztychy łopaty za monetką kopać.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]