Teraz jest wtorek, 16 września 2025, 14:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: O dalszych planach PZE w sejmie RP
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 18:31 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Prezentowana na spotkaniu ta już przysłowiowa pogięta aluminiowa łyżka z czasów PRL bezwzględnie powinna stać się symbolem działań PZE na rzecz praw detektorystów i zostać wyróżniona jako znak graficzny na papierze firmowym PZE, szczególnie na każdym piśmie PZE skierowanym do urzędów, do WKZ, Policji, czy MKiDN.

Ostatnio edytowano czwartek, 13 lutego 2020, 18:40 przez frank, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 18:36 
Malkontent

:1 Frank !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 20:50 
Generał Broni
Generał Broni

I przyznawać antynagrodę Aluminiowej Łyżki konserwatorom, dziennikarzom, archeologom czy policjantom za najgłupsze wypowiedzi dot. detektorystów lub za wyjątkową niekompetencję w dziedzinie ochrony dóbr kultury :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 21:15 
Podporucznik
Podporucznik

Dodawać napis " wytropił bezcenny zabytek z czasów PRLu '

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 22:07 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Lipek napisał(a):
I przyznawać antynagrodę Aluminiowej Łyżki konserwatorom, dziennikarzom, archeologom czy policjantom za najgłupsze wypowiedzi dot. detektorystów lub za wyjątkową niekompetencję w dziedzinie ochrony dóbr kultury :)

Antynagroda Aluminiowej Łyżki. Świetne. :brawo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 lutego 2020, 09:17 
Plutonowy
Plutonowy

Trzeba przyznać, że Pan poseł się dobrze przygotował do tego spotkania i wykazał w jakim kierunku powinno iść dalsze działania PZE tzn;
1. Wykazać marnotrawstwo sił i środków na te „ spektakularne akcje policji”.
2.Bezprawne działania Pana Grajewskiego w utworzeniu instrukcji postępowania ( i kto to zatwierdził) wobec zatrzymanego poszukiwacza.
3. Dla czego dla policji rozróżnienie między „poszukiwaczem zabytków” a poszukiwaczem złomu polega wyłącznie na przeszukaniu osoby i jej mieszkania.
4. Jeżeli Pan Grajewski musiał utworzyć taką instrukcję to dla czego nie dopisał do niej poszukiwania złomu jako brak czynu przestępczego.
5.Wykazać tendencyjność działania Pana Grajewskiego ( nie wiem z jakich pobudek osobistych czy kompleksów ona wynika) nastawioną wyłącznie na wyniki i prześladowanie osób z detektorem metali.
W przyszłości należy przypilnować żeby policja określiła co to jest złom. Złomiarze zbierają stare garnki, podkowy, wiadra, łańcuchy itp. Szeregowy policjant nie wie czy podkowa jest złomem czy zabytkiem. Zatrzyma delikwenta za poszukiwania zabytków a podkowa czy miednica pójdą do ekspertyzy i oczywiście jest sukces.
PZE powinien także wysyłać zawiadomienia do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa przez funkcjonariuszy policji. Wiem ,że niewiele to zmieni ale trochę przyhamuje nadmierną gorliwość niektórych policjantów. Urzędnik niczego nie boi się bardziej niż słowa pisanego. Trzeba zacząć postępowanie, odpowiedzieć, napisać sprawozdanie, podpisać się, ktoś kogoś w urzędzie nie lubi……….. i tp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 lutego 2020, 21:38 
Generał Broni
Generał Broni

Urzędnik niczego nie boi się bardziej niż słowa pisanego.

Urzędnik nie tyle boi się słowa pisanego, co straty finansowej za nieudolnie podjęte decyzje ( w domyśle, przy kawie jak to urzędas bez przemyślenia podejmuje z sufitu decyzje i jest bez winy) ale kto inny przez jego nie przemyślane decyzje w imieniu urzędu cierpi
więc w skrócie, urzędnik powinien odpowiadać finansowo za złe podjęte decyzje, a kara finansowa boli najbardziej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 lutego 2020, 22:44 
Pułkownik
Pułkownik

mialem nie pisac bo duzo lukru tu wylano w dodatku na czekolade wiec wrecz mi nie wypada dziegcu sypac i to garciami...
jednak co tam..
jako pierwsze rzeczywiscie trzeba pochwalic pana posla bo rzeczowo i profesjonalnie to rozegral (szkoda, ze nie lata z wykrywka bo bylaby to jego misja zyciowa) i przy okazji nalezy pochwalic tez Majchrowicza bo wmieszal polityke we wlasciwym kierunku, czyli cos sie dzieje i to jakos w miare w sposob cywilizowany co u politykow nieczeste)
boje sie tylko, ze pan posel jest rozpoznawalny jednostronnie wiec prokuratura moze jego ewentualne zawiadomienia traktowac inaczej niz powinna
po drugie ja mysle, ze lyzka aluminiowa sie juz zuzyla, owszem moze pan posel byl zaskoczony ale na pewno nie policjanci i archeolodzy, ktorzy znaja jej historie i wcale nie bronia. jako symbol naduzyc interpretacyjnych jest pierwszorzedna i te pomysly przyznawania nagrody aluminiowej lyzki to calkiem swietna srawa, gdyby taka nagroda pojawila sie gdzies medialnie za jednym zamachem ujawnialby nasza krzywde oraz brak profesjonalizmu tych, ktorzy powinni byc profesjonalistami w dziedzinie

nalezy pochwalic tu PZE bo przygotowane profesjonalnie, podpieranie sie paralizujaca dokumentacja to jest to, tu podziekowania tym co nie bali sie podzielic orac tym, ktorzy owa dokumentacje gromadzili, to jest naprawde wielkie i tak to powinno funkcjonowac, wiec przy okazji apel: dzielmy sie dokumentacja jesli zajdzie taka potrzeba!
wizerunkowo tez ok chociaz wciaz marzy mi sie taki sprawozdawca w PZE z wyrazistym glosem ,wygadany i wywazony chociazby jak pan posel, (musicie mi przyznac racje, ze zarowno elokwencja, umiejetnosc przerywania, bydowanie napiecia u sluchaczy, prowadzenie rozmowy czyli dominacja nad rozmowcami wszystko to u pana posla funkcjonowalo znakomicie)
pezeciwienstwem byl pan policjant chociaz od pewnego momentu mialem nieodparte wrazenie, ze jego wycowanie manifestowane takim jakby zrezygnowaniem czy pozorowaniem przegranego to byla gra, po prostu schowal sie aby nie wywolac swoimi wypowiedziami dodatkowych zadan ze strony pana posla, ktory wlasciwie od poczatku "polowal" na niescislosci w wypowiedziach pana policjanta
jest jedna sprawa, ktora jednak mocno mnie zaniepokoila (jesli dobrze zrozumialem relacje)
otoz pojawil sie pewien rozdzwiek w klasyfikacji lazenia z wykrywka, gdy z jednej strony mocno akcentowano, ze poszukiwacze poszukuja z reguly w warstwie archeologom nieprzydatnej, w ktorej juz z definicji nie moga znajdowac sie zabytki archeo i nagle jakby w tym samym czasie pojawia sie informacja, ze poszukiwacze ocalili wiele zabytkow w tym jeden mocno niepowtarzalny z hald po archeologicznych
pan posel w tym momencie zareagowal i az sie balem, ze zapyta: wiec w warstwie "ornej tez mozna znalezc tak cenne zabytki?" co mogloby wywaolac wrazenie, ze one sa wiec wszedzie i pozwolenie naposzukiwanie zabytkow jakby bardziej staje sie uzasadnione
wiemy, ze zabytki, zabytki archeo mogo pojawic sie wszedzie, niemniej takie nalozenie ze soba tych dwoch odrebnych spraw, ktora kazda z osobna moze sluzyc za orez w walce z archeo moim zdaniem bylo taktycznym bledem, chwala panu poslowi, ze w momencie gdy zrozumial w czym rzecz nie drazyl i tu sie znow klania profesjonalizm tego pana...
ja wiem i rozumiem, ze czasowo sie troche rozjechalo i dlatego tak wyszlo

w ramach wyjasnien nie jestem z zaden sposob zwiazany z panem poslem ani jego partia uwazam jednak, ze profesjonalizm trzeba doceniac i naleza mu sie podziekowania a przynajmniej (tak przy okazji) uszanujcie panowie etykiete spotkania i nie pakujcie sie gdy gospodarz wciaz do Was przemawia bo drugi raz on moze sie tak zachowac...
....prawie wszystko

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 lutego 2020, 09:42 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Smutne jest to że że niektórzy policjanci robią sobie prywatną wojenkę z poszukiwaczami w imieniu państwa. Tych panów nie interesowało to ile zabytków jest niszczonych i bezpowrotnie traconych i jakie wały przy tym mają miejsce. A to ta sama ustawa na którą się powoływali.
Z drugiej strony nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Poczucie bezkarności doprowadziło do (prawdopodobnie) załamania prawa. Ciekawe jest czy panowie przyznają się kto ich inspirował do napisania tej instrukcji. Przed sądem nie mogą kłamać. Może być ciekawie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 lutego 2020, 10:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

nomennescio napisał(a):
mialem nie pisac bo duzo lukru tu wylano w dodatku na czekolade wiec wrecz mi nie wypada dziegcu sypac i to garciami...

wypowiedzi na tego typu spotkaniach można porównać do rozpraw sądowych, gdzie często świadkowie, z nerwów, kłamią lub kolorują na swoją niekorzyść lub mówią rzeczy, których mieli nie mówić itd. Zawsze ktoś się zapędzi i powie za dużo. Liczy się chyba ten ogólny wydźwięk, bo w całości spotkania część rzeczy, które wspomniałeś, jest szczegółami.

masz rację, że łatwość z jaką Braun rozumuje i wyraża swoje myśli jest imponująca. Jeszcze nie byłem świadkiem prowadzonej przez niego polemiki i jestem mile zaskoczony. Myślę, że nie można go nazwać "groteskowym typem" jak tu niektórzy byli skłonni pisać. Trochę mi nie pasuje do tej reszty posłów. Biorąc pod uwagę erudycję, poziom wypowiedzi wobec adwersarza: Urodził się 100 lat za późno :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 lutego 2020, 17:19 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Wymoderowałem.
Filip

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 lutego 2020, 17:40 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Wymoderowałem
Filip

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 lutego 2020, 19:33 
Szeregowy
Szeregowy

Krzywdzić Ludzi dla podbicia sobie statystyk i jeszcze wierzyć że zbawia się tym sposobem świat.Cikawe kto jest autorem instrukcji przy zgłaszaniu niebezpiecznych przedmiotów.Pomyśleć że takich dwóch zainspirowanych zapewne przez snap wywróciło tylu ludziom wiare w państwo i prawo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 lutego 2020, 21:57 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Wrocław, odpuść, mam wrażenie że szarpią Cię straszne emocje. Złość jest złym doradcą. Narobisz sobie kłopotów pisząc takie posty. Wymoderowałem Twoje wypowiedzi, uważam że mogą być szkodliwe dla Ciebie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 lutego 2020, 22:37 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

GM dzięki ,jestem bardzo spokojny ,tym właśnie naszego wspólnego :cop znajomego ,właściwie widziałeś u niego panikę na luzie nie był,pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]