Teraz jest niedziela, 7 czerwca 2026, 20:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: pytanie laika
PostNapisane: środa, 8 czerwca 2005, 15:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kochani znajomy opisuje baze zdjeciowa i zwrocil sie do mnie (laika w tej kwestii) z pytaniem jak nazwac to co jest na tych zdjeciach. Jedyne co wiem to to ze bylo robione w forcie F-III Pomiechowek. Po prostu laik prosi o krotki opis. Z gory dziekuje i zalaczam zdjecie

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Forty Cybulice i Dębina
PostNapisane: wtorek, 18 października 2005, 13:05 
Szeregowy
Szeregowy

Cześć,
spacerowałem sobie wielokrotnie z wykrywką w okolicach wspomnianych przez Ciebie fortów.
Efekty poszukiwań:
Fort VII Cybulice – trochę czubków i zniszczonych łusek od Mośka, gwoździe (kute również), podkowa z hufnalami, siedmiokilowy kilof i kupa mniej lub bardziej interesujących śmieci (popękane fajerki, dziurawe garnki, części samochodowe, żeliwna listewka z kwiatuszkami, cynowy uchwyt od czegoś, no takie tam...). Poza tym garść zardzewiałych, „ślepych” łusek od AK-47 z 1980 roku, co potwierdza, że znajdował się tam poligon i ktoś pozorował pole walki.
Fort V Dębino (Dębina) – teren bardziej zaśmiecony, za to znaleziska ciekawsze, bo poza standardowymi śmieciami (odłamki, odłamki, odłamki...) i pociskami z Mośka trafiają się ołowiane pociski Berdana.
Generalnie teren zjechany maksymalnie, grupy wspinaczkowe, paintballiści, harcerze, rodziny z dziećmi i psami, eksploratorzy, zakochane parki, sataniści i zwykli amatorzy piwa, wina i innych mocniejszych trunków (sądząc po ilości i miejscach odnajdywanych kapsli, zawleczek od puszek i innych drobnych, współczesnych przedmiotów związanych z monopolem, amatorzy alkoholi wywodzą się również z wcześniej wymienionych grup).
Co do aktów wandalizmu (pomijając fakt kradzieży drzwi, okiennic i oczywiście pięknej kopułki), pozwolę sobie zacytować p.Krzysztofa Witkowskiego, autora strony http://www.forty.phg.pl: „Na suficie w koszarach szyjowych ciągle można znaleźć oryginalne rosyjskie napisy. Kolorowa cyrylica mówi gdzie była kuchnia 14 Kompanii Nowogeorgijewskiej Artylerii Fortecznej. Jest też coś jeszcze ale mój rosyjski nie jest za dobry. Trzeba mieć tylko nadzieję, że nikt nie wpadnie na pomysł spalenia opon w tej kazamacie i napisy przetrwają kolejne sto lat.”
Opon na szczęście nikt nie spalił, ale za to grupa „paintballistów” ostrzelała te napisy kolorową farbą, przez co, delikatnie mówiąc, straciły wiele na uroku. Brak mi (cenzuralnych) słów krytyki... :wq

Pozdrawiam Jaś

P.s. Proponuję wybierając się na forty pozostawić wykrywkę w, no powiedzmy, samochodzie. Zamiast niej zabrać latarkę i przynajmniej bluzę i pozwiedzać wnętrza fortu. Jest tam prawie całkiem bezpiecznie. Należy uważać na otwarte studnie kanalizacyjne (odwadniające?), bo ktoś rąbnął dekle. A i jeszcze jedno miejsce, na prawo od wejścia do kuchni, tego od drogi do Grochal, jakieś 20 m na zewnątrz fortu znajduje się stara studnia z otworem na poziomie gruntu. Niczym nie zabezpieczona i słabo widoczna. Głęboka na jakieś 5 m i zaśmiecona na dnie gruzem, gałęziami i innym syfem. Uwaga!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Forty Cybulice i Dębina
PostNapisane: wtorek, 18 października 2005, 13:19 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Jas Pomiar napisał(a):
Cześć,
Co do aktów wandalizmu (pomijając fakt kradzieży drzwi, okiennic i oczywiście pięknej kopułki), pozwolę sobie zacytować p.Krzysztofa Witkowskiego, autora strony http://www.forty.phg.pl: „Na suficie w koszarach szyjowych ciągle można znaleźć oryginalne rosyjskie napisy. Kolorowa cyrylica mówi gdzie była kuchnia 14 Kompanii Nowogeorgijewskiej Artylerii Fortecznej. Jest też coś jeszcze ale mój rosyjski nie jest za dobry. Trzeba mieć tylko nadzieję, że nikt nie wpadnie na pomysł spalenia opon w tej kazamacie i napisy przetrwają kolejne sto lat.”
Opon na szczęście nikt nie spalił, ale za to grupa „paintballistów” ostrzelała te napisy kolorową farbą, przez co, delikatnie mówiąc, straciły wiele na uroku. Brak mi (cenzuralnych) słów krytyki... :wq

Uwaga!

Ciekawe to wszystko szkoda, że Kolega nie zagląda w linki we wczesniejszych postach w tym temacie. Zachęcam, bo i o postrzelanych napisach (bo jest ich tam więcej, jak ktoś ma otwarte oczy i latarę! :skromny ) i o dziurach, których też jest więcej można było przeczytać już w czerwcu! Pozdrawiam sedrecznie :1

http://www.legionstratega.org/techwojsk ... ortVII.htm

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]