Teraz jest czwartek, 30 kwietnia 2026, 02:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2006, 22:10 
Moderator
Moderator

Muzzy ma rację ,to konstrukcja chłodni kominowej. Identyczne chłodnie są w Wodzisławiu, dwie czynne a jedna rozebrana ,bliźniacza do tej z Ludwikowic.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 06:58 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Grzebiuszka napisał(a):
Muzzy ma rację ,to konstrukcja chłodni kominowej. Identyczne chłodnie są w Wodzisławiu, dwie czynne a jedna rozebrana ,bliźniacza do tej z Ludwikowic.

ok, zgadzam sie ze w Gorach Sowich dostaję wysypki, gorączki, migotania przedsionków oraz wali mi w wyobraznie i wszedzie widzę esesmancow z bronią jądrową i latajacymi spodkami... nie widzialem takze chlodni w Wodzislawiu ale te ktore ja widzialem (a widze ich duzo bo pracuje w zawodowej energetyce) nijak nie przypominają tego obiektu...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 09:27 
Moderator
Moderator

Bo widocznie masz do czynienia z chłodniami "nowszej generacji". Przez 10 lat pracowałem w energetyce jeżdząc po elektrowniach całej Polski i uwierz mi- chłodnie budowane w latach 20-30tych XXw. mają taką konstrukcję. I oczywiste dla mnie jest, że kopalnia w Ludwikowicach na własne potrzeby miała elekrownię cieplną z chłodnią kominową. Na pewno potwierdzą to zdjęcia tej kopalni z epoki.Pozdrawiam,Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 10:21 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Grzebiuszka napisał(a):
Bo widocznie masz do czynienia z chłodniami "nowszej generacji". Przez 10 lat pracowałem w energetyce jeżdząc po elektrowniach całej Polski i uwierz mi- chłodnie budowane w latach 20-30tych XXw. mają taką konstrukcję. I oczywiste dla mnie jest, że kopalnia w Ludwikowicach na własne potrzeby miała elekrownię cieplną z chłodnią kominową. Na pewno potwierdzą to zdjęcia tej kopalni z epoki.Pozdrawiam,Grzebiuszka

aaaaa.... w takim razie nie mam wiecej pytan
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 10:51 
Porucznik
Porucznik

jacek_gliwice napisał(a):
ok, zgadzam sie ze w Gorach Sowich dostaję wysypki, gorączki, migotania przedsionków oraz wali mi w wyobraznie i wszedzie widzę esesmancow z bronią jądrową i latajacymi spodkami... nie widzialem takze chlodni w Wodzislawiu ale te ktore ja widzialem (a widze ich duzo bo pracuje w zawodowej energetyce) nijak nie przypominają tego obiektu...

Witaj w klubie :D chyba większość ludzi, która zajmowała się tematem gór sowich na początku tak reaguje :) Dopiero po kilku latach przychodzi czas na trzeźwe, pozbawione emocji myślenie :)

pozdro
Muzzy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 10:59 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

muzzy napisał(a):
jacek_gliwice napisał(a):

Witaj w klubie :D chyba większość ludzi, która zajmowała się tematem gór sowich na początku tak reaguje :) Dopiero po kilku latach przychodzi czas na trzeźwe, pozbawione emocji myślenie :)

pozdro
Muzzy

tyle ze u mnie zaczyna to byc proces niedowracalny i nieuleczalny - tematem tym pasjonuej sie od kilku lat, zlazilem co sie dalo i ciagle tam jezdzimiy, ciagle lazimy, ciagle cos znajdujemy, wszyskie ksiazki jakie sie pojawily mam lub czytalem... a codziennie jadąc rano do pracy mijając zjazd na autostradę A4 z drogowskazem WROCLAW zastanawiam sie czy nie skrecic...
jestem chory i wiem o tym. Ale nie zamierzam sie leczyć, hehe

cos tam jest takiego co sprawia ze nie moge zachowac spokoju jezdząc po dln slasku. To nerwowe uczucie ze jestemsy tak blisko tajemnicy a jednoczesnie tak daleko. kazdy zakątek skrywający jakas zagadkę. Ech...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 października 2006, 19:12 
Generał Broni
Generał Broni

Chyba masz chorobę popromienną :( :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 października 2006, 19:28 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ryjec napisał(a):
Chyba masz chorobę popromienną :( :jump

hehe, byc moze...ale dopiero bede miec jak uda mi sie wyprawa do Prypeci... jak dobrze pojdzie w przyszlym roku

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 października 2006, 20:25 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Co do licznika to się nie wcinam, co do niemieckiej bomby atomowej moge napisać tylko tyle że w "Dzienniku Polskim", lata 46 do 48 była wzmianka o planach zrzucenia takowej na Chrzanów, potam trafiłem na przedruk tej wzmianki w lokalnej gazecie. Więc gdzieś pracowali nad takim wynalazkiem.
P.S.
dla zainteresowanych bomba miała być zrzucona ( o ile dobrze pamiętam) w marcu 45r.
jak znajde ten wycinek to go tu wstukam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 października 2006, 20:49 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

dasmodel napisał(a):
Co do licznika to się nie wcinam, co do niemieckiej bomby atomowej moge napisać tylko tyle że w "Dzienniku Polskim", lata 46 do 48 była wzmianka o planach zrzucenia takowej na Chrzanów, potam trafiłem na przedruk tej wzmianki w lokalnej gazecie. Więc gdzieś pracowali nad takim wynalazkiem.
P.S.
dla zainteresowanych bomba miała być zrzucona ( o ile dobrze pamiętam) w marcu 45r.
jak znajde ten wycinek to go tu wstukam.

pomimo sceptycznych uwag, mieli mozliwosci techniczne i warunki do konstruwania takiej bomby, Nie jest przeciez tajemnicą ze naukowców mieli, kowary blisko itp itd. Ale dlaczego akurat na Chrzanów??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 października 2006, 20:59 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Odpowiedz prosta - zagłębie, śląsk, do 50 km jest tyle albo było w tamtych latach tyle węgla że do tej pory jest wydobywany i są jeszcze pokłady do wydobycia. Do 15km od Chrzanowa są dwie czynne kopalnie jedna zlikwidowana i 6 lub 7 szybów.[/url]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]