tomekb napisał(a):
Chłopie co ty bredzisz - jakiego górnictwa rud - tu nigdy takiego nie było
Tomekb, spokojnie, bo serce nawet do przeszczepu się nie nada. Nie znam okolic Zabrza - jestem z Bytomia, gdzie naturalne jest przeplatanie się górnictwa rud z górnictwem węgla kamiennego. Przyznaję - nie znam się, palnąłem głupstwo. Miałem jednak pewne poszlaki, którymi się sugerowałem:
1. Na mapie Karte des Oberschlesischen Erzbergbaues z 1911 r. szyby węglowe są zaznaczone ładnymi kółkami (patrz pkt nr 1).
[ img ]2. Na tej samej mapie szyby rudne są zaznaczone punktami o nieokreślonym kształcie (patrz pkt nr 2).
[ img ]3. Wywnioskowałem stąd, że na mapie Flözkarte des Oberschlesischen Steinkohlenbeckens o dwadzieścia lat późniejszej jest podobnie. Cóż, zgubiła mnie nieznajomość terenów Zabrza. Nie zauważyłem też, że na tej mapie szybów rudnych nie zaznaczano czarnym tuszem (tylko kolorem tła na podkładzie).
4. Jednak ciągle dziwne mi się wydaje, że szyb Grenz-schacht i kilka okolicznych są zaznaczone inaczej (patrz pkt nr 3) niż szyby i bohrlohy (patrz pkt nr 4) i, co więcej, mają w porównaniu z nimi śmiesznie małe głębokości.
[ img ]-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
tomekb napisał(a):
Na twojej mapie widac dwa bliźniacze przekopy Quinoforte ktore szły do szybu Michał na maciejowie ( oznaczone Q...... cos tam - zu westen
Tu dla odmiany mam pewność:
1. „Qu” to „querschlag”.
2. Szły w kierunku szybu Maciej.
3. Tylko jeden dochodził do samego szybu, który wtedy nazywał się West-Schacht.
[ img ]
4. I tak nie wiem, co to ma wspólnego z Grenz-schacht – przecież nie prowadziły bezpośrednio z niego.
Mapy ze zbiorów Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu i Kopalni Zabytkowej w Tarnowskich Górach.