Teraz jest sobota, 4 kwietnia 2026, 18:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2008, 16:27 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Nie ma tego w legendzie, ale z doświadczenia wiem, że szyby zaznaczone czarnym punktem to szyby górnictwa rud, a te kółka to szyby węglowe. Nie wyobrażam sobie, żeby w 1930 roku szyb poszukiwawczy węgla kamiennego miał głębokość 15 metrów. Na tym poziomie to mogą sobie piasek kopać, a nie węgiel. Albo rudy właśnie.
Chyba mogło być tak, że na miejscu szybu rudnego powstawał później węglowy. Być może stąd na tej mapie szyb Michael. Nie wiem, w którym roku był zgłębiony, ale ten to dla mnie wyraźnie rudny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2008, 16:52 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Z tego co wiem, to na terenie Zabrza nigdy nie wydobywano żadnych rud.
A co do zalegania pokładów węgla, to np. sąsiednia kopalnia węgla kamiennego Amalia (niecały kilometr na południe od Concordii, później włączona do Concordii) eksploatowała pokład na głębokości 20m. Są (a raczej były) miejsca m.in. w Zabrzu, gdzie węgiel zalega bardzo płytko a czasami wręcz wychodzi na powierzchnię.
Być może w 1930 roku szyby te już były zlikwidowane a tylko zaznaczone na mapie (jak pisał kiedyś tomekb, porządna likwidacja szybów, czyli zasypanie aż po zrąb i zabezpieczenie płytą, była prowadzona dopiero od lat 60. XX w.)?
Być może zaznaczono je na mapie w takim samym celu w jakim nanosi się otwory poszukiwawcze (które praktycznie zaraz po zakończeniu wiercenia są zaślepiane) - czyli w celu dokumentacji złoża?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2008, 19:37 
Podpułkownik
Podpułkownik

416 georg ( jerzy) 501 i 502 Einsiedel, 504 Schuckmann, 505 Pelagia, 506 Broja, 507 Heinitz, 509 Reden, 510 Pochhamer Fundschacht, to nie do konca szyb poszukiwawczy, to raczej szybik trafiający w pokład, poszukiwawczy to był versuchschacht. Fundschacht trafiał w pokład z reguły blisko powierzchni i wraz z prowadzącą do niego dowierzchnią był drogą wentylacyjną, dlatego te szybiki sa takie płytkie ( kiedys nazywano je też czasami duckiel - dukla) Najbliższe Zabrza górnictwo rudne zaczynało się w miechowicach i rudzie śl ( jak sama nazwa wskazuje). W rejoie dawnej kop. Amalia była w latach 50tych upadowa, a własciwie dwie upadowe, ktorymi wybierano wegiel z resztek w okolicy dzisijszej ul palicka i domu harcerza. Pamietam że 30 lat temu dało sie do tych upadowych wejść i że były zlokalizowane pod nasypem kolejowym, pomiedzy biskupicami a zandką ( bliżej biskupic) Ciekawe czy cos tam jeszcze pozostało ps było to jakieś 300 - 400 metrów na wschód od jakichs schronów o których słyszałem a w ktorych nie byłem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 kwietnia 2008, 21:58 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

tomekb napisał(a):
509 Reden, 510 Pochhamer

No tak - 510 nazywał się Reden, ale w Dąbrowie Górniczej :) Nawiasem mówiąc podobno najbgrubszy pokład na świecie - w okolicach Dąbrowy miąższość dochodzi do 25m, ciągle jeszcze eksploatowany przez kopalnię Kazimierz-Juliusz.
Tutaj ciekawostka - 507 ma większą miąższość niż 510.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2008, 09:14 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

tomekb napisał(a):
upadowa, a własciwie dwie upadowe, ktorymi wybierano wegiel z resztek w okolicy dzisijszej ul palicka i domu harcerza

Chodzi Ci o ul. Pawliczka i Majnusza?
Czy wybierano może filar ochronny pod koksownią Skalley?
(wiem np. że jednym z powodów likwidacji huty Borsiga w Biskupicach w latach 30. XX w. była możliwość eksploatacji węgla w filarze ochronnym dla tej huty - chodziło podobno o 6 mln ton)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2008, 17:38 
Podpułkownik
Podpułkownik

Tak to okolica tych ulic, odbywała sie tam eksploatacja, w latach 50tych XX wieku ( pisałem o tym poprzednio) np dom harcerza stoi na starych zrobach. Pod Dąbrową Górniczą nastąpiło połączenie kilku pokładów z grupy siodłowej i cłośc nosi oznaczenie 510 i rzecywiście jest to bardzo gruby pokład ( chyba ok 27 metrów) ale strygraficznie jest to wiązka kilku pokładów

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2008, 20:14 
Pułkownik
Pułkownik

Ciekaw jestem czy pokład Reden o grubości do 25m został w całości
wyeksploatowany czy jeszcze jego część została ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2008, 21:43 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Pokład ten jest nadal eksploatowany przez kopalnię Kazimierz-Juliusz.
Metoda eksploatacji tak grubego i silnie nachylonego pokładu opisana jest TU

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 kwietnia 2008, 10:15 
Podpułkownik
Podpułkownik

Oczywiście że sporo tego pokładu pozostało, zwłaszcza że dawał on wegiel o dużej skłoności do samozapłonu. nawet podczas odwiertu w okolicy sztolni w Zabrzu natrafilismy na spalone fragmenty tego pokładu i wyrzuty dwutlenku wegla z dawnych pól pożarowych. Ten poklad w zabrzu miał fragmentami do 6,5 metra grubości i wybierano go na dwie lawy. W wielu miejscach nie zdązono wyeksploatować drugiej ławy z powodu pożarów. Miedzy innymi eksploatacja w latach 50tych XX wieku z upadowej o ktorej pisze wyżej była eksploatacją dolnej ławy tegoż pokładu na terenie kop królowa Luiza

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 kwietnia 2008, 09:18 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

mkowol napisał(a):
W połowie lat 70. (chyba w 1974 roku) w szybie tym wydarzyła się katastofa - pękła obudowa szybu pod naporem kurzawki i cały teren w promieniu kilku metrów wokół szybu wpadł do środka. Do szybu wpadło całe nadszybie razem z transformatorami, wieża szybowa zatrzymała się na kołach kierujących.

Zdjęcie zawalonego szybu
Co prawda zdjęcie z innej kopalni, ale musiało to podobnie wyglądać i jak widać nie było odosobnionym przypadkiem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 kwietnia 2008, 21:16 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

tomekb napisał(a):
Zapytam i w ciagu kilku dni sie odezwę, ale szyb jet zasypany niemal po zrąb

Czy udało Ci się może czegoś dowiedzieć? Pewnie większość urządzeń poszła na złom, ale może gdzieś coś jeszcze leży... Zawsze byłby eksponat w skansenie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 maja 2008, 22:01 
Podpułkownik
Podpułkownik

W szybie pozostala wiekszość infrastruktury, przedzial drabinowy, rurociągi i kable, ale co z tego skoro został on szczelnie zasypany kamieniem z zakładu przeróbczego kop Ludwig

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 maja 2008, 22:14 
Podpułkownik
Podpułkownik

Chłopie co ty bredzisz - jakiego górnictwa rud - tu nigdy takiego nie było -
Grenzschacht był normalnym szybem kop węgla Concordia - Na twojej mapie widac dwa bliźniacze przekopy Quinoforte ktore szły do szybu Michał na maciejowie ( oznaczone Q...... cos tam - zu westen

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 maja 2008, 10:51 
Podpułkownik
Podpułkownik

moj poprzedni post dotyczyl mapki z pierwszej strony tego wątku

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2008, 15:41 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

tomekb napisał(a):
Chłopie co ty bredzisz - jakiego górnictwa rud - tu nigdy takiego nie było
Tomekb, spokojnie, bo serce nawet do przeszczepu się nie nada. Nie znam okolic Zabrza - jestem z Bytomia, gdzie naturalne jest przeplatanie się górnictwa rud z górnictwem węgla kamiennego. Przyznaję - nie znam się, palnąłem głupstwo. Miałem jednak pewne poszlaki, którymi się sugerowałem:

1. Na mapie Karte des Oberschlesischen Erzbergbaues z 1911 r. szyby węglowe są zaznaczone ładnymi kółkami (patrz pkt nr 1).
[ img ]

2. Na tej samej mapie szyby rudne są zaznaczone punktami o nieokreślonym kształcie (patrz pkt nr 2).
[ img ]

3. Wywnioskowałem stąd, że na mapie Flözkarte des Oberschlesischen Steinkohlenbeckens o dwadzieścia lat późniejszej jest podobnie. Cóż, zgubiła mnie nieznajomość terenów Zabrza. Nie zauważyłem też, że na tej mapie szybów rudnych nie zaznaczano czarnym tuszem (tylko kolorem tła na podkładzie).

4. Jednak ciągle dziwne mi się wydaje, że szyb Grenz-schacht i kilka okolicznych są zaznaczone inaczej (patrz pkt nr 3) niż szyby i bohrlohy (patrz pkt nr 4) i, co więcej, mają w porównaniu z nimi śmiesznie małe głębokości.
[ img ]

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
tomekb napisał(a):
Na twojej mapie widac dwa bliźniacze przekopy Quinoforte ktore szły do szybu Michał na maciejowie ( oznaczone Q...... cos tam - zu westen
Tu dla odmiany mam pewność:
1. „Qu” to „querschlag”.
2. Szły w kierunku szybu Maciej.
3. Tylko jeden dochodził do samego szybu, który wtedy nazywał się West-Schacht.
[ img ]
4. I tak nie wiem, co to ma wspólnego z Grenz-schacht – przecież nie prowadziły bezpośrednio z niego.

Mapy ze zbiorów Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu i Kopalni Zabytkowej w Tarnowskich Górach.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 czerwca 2008, 14:27 przez majeranek, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]