Teraz jest środa, 24 czerwca 2026, 04:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 września 2004, 10:49 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Pytanie do Łukasza: czy na prezentowanym zdjeciu jest schron z Osowca???

Znam parę obiektów, w których można znaleźć jeszcze fajne rzeczy - zależy też co dla kogo jest ciekawym znaleziskiem, skrzynek z amunicją, uzbrojenie itd. już nie znajdziemy. A w Świetochłowicach najwyżej w schronie jest kupa śmieci, chyba, że wysprzątano obiekt przed zasypaniem wejścia. Nawet dobra ochrona przed złomiarzami, w ten sposób może uratowało się troche wyposażenia jak drzwi, instalacje itp.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 września 2004, 15:30 
Generał Brygady
Generał Brygady

Do Łukasza:
Z tą łódką to miałem szczęćie jak nie wiem!! :D "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! leżała sobie na ziemi, 30 cm przed drabinką prowaczącą na wieżyczkę.
Tak apropos wieżyczek to na jednej, przy otworze widziałem taką łapkę, chyba podtrzymującą karabin. Myślałem, chciałem zawinąć :roll: , ale pomyślałem, że nie będę rozkradał zabytków...
pozdrowienia M40

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 września 2004, 16:44 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie chodzilo mi o to ze nie ma co chodzic po bunkrach ,ale jak ktos jest poczatkujac to lepiej zeby sie nie nastawial na znajdywanie czegokolwiek w srodku (nie wiem jak w innych miastach ale we wrocławiu wiekszosc obiektow jest definitywnie "posprzatana" ,chyba ze ktos liczy ze odnajdzie tzw."naprawde tajemniczy 3,4,poziom" ...)ja tam w takich budowlach raczej niewiele znalazlem,ale do okola jest zazwyczaj duzoo...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 września 2004, 09:21 
Pułkownik
Pułkownik

Darula napisał(a):
Pytanie do Łukasza: czy na prezentowanym zdjeciu jest schron z Osowca???

Witam! Tak, to schron z Fortu II Zarzecznego Twierdzy Osowiec. Jako ciekawostkę dodam, że podobno na forcie można było (nie wiem czy jeszcze przypadkiem nie da się :) ) znaleźć prawie każdy rodzaj interesującej nas miny z ostatnich wojen. Na pewno były niemieckie szklane :D. Teraz wejście na jego teren jest teoretycznie zakazane, postawiono nawet bramę na potężnych betonowych słupach. Na schronach widnieją tabliczki "Grozi zawaleniem", "Zakaz wstępu". Ale to nie moja wina, że ja bez tego fortu nie mogę żyć... W końcu to tam pierwszy raz zobaczyłem co to jest "bunkier" (ech, nie powinno sie tak mówić na schrony, kaponiery itp.). :8)

:idea A dodam jeszcze, że ten temat przypomniał mi o jednym zapomnianym schronie, położonym głeboko w lesie. Jeślii pisane jest mi znalezienie czegoś w takim obiekcie to tylko tam :666 .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]