Teraz jest sobota, 4 kwietnia 2026, 14:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 maja 2008, 23:28 
Porucznik
Porucznik

Ja też jak najbardziej podkreślam że nie jestem specjalistą, a jedynie badaczem, interesuje mnie prawda :) więc stawiam pytania, tezy, i szukam odpowiedzi... i chętnie przyjmę każde sprostowanie jeśli będzie poparte dowodami oczywiście :P
A wracając do tematu to wrzucam tę mapkę o której pisałem:

[ img ]

u dołu jest też przekrój i widać jak biegną pokłady. Biorąc pod uwagę informacje z tej mapy oraz dane o przebiegu wychodni pokładów w rejonie sąsiadujących kopalń (Pstrowski, Powstańców Śl., Julian) stawiam takie właśnie wnioski. Dodatkowo jeszcze przekrój północ-południe przez pole kopalni Julian, tam też wychodnia pokładów znajduje się na wysokości szybów głównych a więc gdzieś w połowie rozciągłości obszaru górniczego:

[ img ]

Dodatkowo za potwierdzeniem mojej tezy przemawiają nowe nadania górnicze dla kopalń Bytom I i Piekary które wycinają ze swoich obszarów, te właśnie nieprodukcyjne fragmenty.
Jeśli chodzi o moje granice obszarów górniczych to wykonałem je na podstawie współrzędnych geograficznych dostępnych na stronie http://baza.pgi.waw.pl/igs/ - wrzucając powstałą warstwę pól górniczych na podkład topograficzny. Granice jak wiadomo sie zmieniają przez lata, ulegały przesunięciu, a kopalnie konsolidacjom, także mogę się mylić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 maja 2008, 23:42 
Podpułkownik
Podpułkownik

Nasunięcie Concordia przebiega oczywiście w kier płn lekko ku wschodowi a nie płn zach jak podałem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2008, 21:02 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

mkowol napisał(a):
A co do tego szybu Piaskowego - swoją drogą ciekawe skąd brali piasek, skoro nie widać w najbliższej okolicy torów a nawet porządnej drogi? Do podsadzania wyrobisk trzeba naprawdę sporej ilości piasku :) Chyba, że kopali na miejscu (na Messtischblatt widać w okolicy szybu jakieś skarpy - może po wybranym piasku).

Na polskiej WIG-ówce 1:25000 zaznaczono kolejkę waskotorową transportującą piasek do tego szybu.

Pozdr.
Mariusz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2008, 22:54 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Czyli tak, czy tak, kopali piasek na miejscu (ta linia wąskotorowa ma jakieś 500m).
Przy czym okazuje się, że szyb, o którym teraz mówimy (wg mapy majeranka Sand I) jednak jest innym szybem, niż Piaskowy III. Piaskowy III jest w tym miejscu, gdzie Kristof lokalizował szyb Zachodni kopalni Bobrek (patrząc na mapę, nie mógłby on powstawać w 1926 roku jako szyb kopalni Bobrek, bo akurat to miejsce jest po polskiej stronie, a kopalnia Bobrek (Gräfin Johanna) była po niemieckiej stronie. Zatem trzeba dalej szukać szybu Zachodniego :)
Granice państwa miały wtedy nadrzędne znaczenie w stosunku do granic obszarów górniczych (w ogólnym zarysie - na pewno nie byłoby możliwe zbudowanie szybu po drugiej stronie). Takimi ciekawymi przykładami są kop. Makoszowy i Buchacz (Radzionków). W wyniku podziału, kopalni Makoszowy odpadła cała południowa część złoża (większość) co spowodowało, że już przed wojną kopalnia musiała zejść z eksploatacją na poziom 660m (wtedy sporo). Dopiero w czasie wojny powrócono na wyższe poziomy i wybierano południową partię złoża. W kop. Buchacz nt. po podziale, po niemieckiej stronie pozostał szyb wentylacyjny, na bazie którego utworzono kopalnię Bytom.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2008, 22:57 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Hehe, swoją drogą ciekawe, jak celnicy kontrolowali taki pociąg z piaskiem, który jechał z Niemiec do Polski do szybu Piaskowego III :)
Przecież kiedy pierwsze wagony wjeżdżały na most, to ostatnie mogły być jeszcze za granicą. Ciekawe jakie było cło na piasek? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2008, 00:28 
Porucznik
Porucznik

I o to chodzi, studiujemy, studiujemy :) świetna mapa senda, to mi znów daje do myślenia, bo tam gdzie podejrzewałem że był Piaskowy III okazuje się że był szyb Sand I, a Piaskowy III był jednak przy samej linii i ten most był powiązany z nim. Szyb zachodni od początku lokalizowałem po stronie niemieckiej, ale jak się teraz okazuje nie był on szybem podsadzkowym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2008, 09:19 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

senda napisał(a):
Na polskiej WIG-ówce 1:25000 zaznaczono kolejkę waskotorową transportującą piasek do tego szybu.

Jak się dobrze przyjrzeć, to ma mapie, którą zamieścił majeranek, to przy szybie Arnold (Pułaski) również widać taką kolejkę. Chociaż mogła służyć do zupełnie innych celów - np. do wywozu kamienia na zwały

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2008, 18:07 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

mkowol napisał(a):
Hehe, swoją drogą ciekawe, jak celnicy kontrolowali taki pociąg z piaskiem, który jechał z Niemiec do Polski do szybu Piaskowego III :)
Przecież kiedy pierwsze wagony wjeżdżały na most, to ostatnie mogły być jeszcze za granicą. Ciekawe jakie było cło na piasek? ;)

Cytuję z książki "Koleje piaskowe": "Po podziale Górnego Śląska między Niemcy i Polskę granica państwowa przecięła linię kolejową w km 22,340. Nie przeszkodziło to jednak kontynuowaniu dostaw do Szybu "Piaskowy III", który znalazł się na terytorium przydzielonym Polsce. Przed granicą ustawiono kładkę nad torem. Pociąg ładowny zatrzymywał się w tym miejscu, a pracownik straży granicznej stojąc na kładce sprawdzał zawartość wagonów kłując piasek długa metalową tyczką". A co do cła, tutaj zacytuję mojego kolegę, współautora w/w książki: " Ca na piasek nie było. Zresztą "polskim" odbiorcą piasku była kopalnia niemieckiego magnata. Umowa spółki stanowiła, że piasek będzie dostarczany bez wszelakich marż handlowych, po rzeczywistych kosztach jego pozyskania."

Pozdr.
Mariusz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2008, 18:35 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Kristof napisał(a):

Już wiadomo, gdzie był szyb Zachodni . Patrząc na mapę Kristofa, popatrzcie na czerwone kółko na lewą stronę gdzie okrąg przecina linię kolei piaskowej. Kilka milimetrów na zachód od tego przecięcia widac duży staw na południe od tej linii i mały staw na północ od tej linii. Właśnie przy tym małym stawie był ów szyb. Informację otrzymałem od mego znamienitego kolegi, a zarazem jednego z autorów książki pt. "Koleje piaskowe" którą zresztą posiłkowałem się przy pisaniu moich postów. Kolega ten mieszkał kiedyś w najbliższej okolicy. Ten mały stawik nosił kiedys nazwę (a może do dziś nosi?) "Szybik". Resztki murów tego szybu podobno można znaleźć jeszcze dzisiaj. Podaję również link do zeskanowanej strony z książki Józefa Glucha "Moja Ruda"

CLICK 1

CLICK 2

Pozdr.
Mariusz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2008, 18:55 
Porucznik
Porucznik

Dzięki senda za te cenne informacje :)) nakierowałeś nas na właściwy tor ;P w końcu kolej i górnictwo były zawsze bardzo bliskie sobie :) .... a teraz miałbym ochotę zmienić kierunek i zahaczyć o kopalnie Walenty-Wawel, ale chyba będzie lepiej otworzyć nowy wątek. A jeszcze w sprawie tego szybu podsadzkowego pomiędzy wojciechem a piaskowym III, cały czas o to pytam, ale nie zrozumcie mnie w ten sposób że jestem pewien że tam był jakiś szyb... mam swoją mapę GOP-u na której od już kilku lat oznaczam kopalnie szyby i inne obiekty przemysłowe. Mam na niej oznaczony jakiś szyb właśnie przy linii kolejowej pomiędzy sz. Wojciech a sz. Piaskowy III. Nanosiłem to z jakiegoś źródła, jakiejś mapy ale już spory czas temu i nie odnotowałem sobie żadnego przypisu, stąd moje pytanie? Także najlepiej jakby się w tej sprawie wypowiedział jakiś specjalista od kolei piaskowych. Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2008, 19:28 
Porucznik
Porucznik

A i jest jeszcze druga poszlaka, z monografii kop. Pstrowski, okres 1945-89:

[ img ]

W okolicach Bytomki podsadzkowy był tylko Pułaski (Arnold), ale tę funkcje pełnił tylko do 1913 roku. No chyba że chodzi o jakiś szyb znajdujący sie w polu sąsiedniej kopalni. Nie wiem co o tym sądzić. Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2008, 20:34 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Kristof napisał(a):
W okolicach Bytomki podsadzkowy był tylko Pułaski (Arnold), ale tę funkcje pełnił tylko do 1913 roku. No chyba że chodzi o jakiś szyb znajdujący sie w polu sąsiedniej kopalni. Nie wiem co o tym sądzić. Pozdro.

W okolicach Bytomki był szyb podsadzkowy Gluckauf o którym już wspominałem, czynny w latach 1905-1945.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 czerwca 2008, 14:25 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Kristof napisał(a):
Ja pozwoliłem sobie natomiast oznaczyć na mapie szyby w polu górniczym kopalni Jadwiga (Hedwigs-Wunsch):

[ img ]

Jak się przyjrzeć tej mapce, to "po drugiej stronie Bytomki" widać takie pole długości ok 1,5 km, szerokości do ok 150m. W okresie międzywojennym ta część obszaru górniczego leżała w Polsce, więc pewnie dlatego pole to było nieczynne. Niby to niewiele i w dzisiejszych czasach pewnie na taki kawałek węgla nikt by się nie połakomił (no bo w sumie jak z tego porządną ścianę wykroić), ale wtedy, gdy szukano każdego kawałka węgla i do tego wydobywano w większości w systemie zabierkowym, na pewno opłacało się to wybierać.
Ten tajemniczy "szyb podsadzkowy" to pewnie Sand I, który raczej należał do kopalni Wawel.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 czerwca 2008, 16:17 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

senda napisał(a):
Już wiadomo, gdzie był szyb Zachodni.

Pozwoliłem sobie zebrać informacje przedstawione przez szanownych Kolegów:
[ img ]
(czerwony - granica polsko-niemiecka; niebieski - granice obszarów górniczych; zielony - szyb Zachodni)
Analizując znane już wszystkim fakty, doszedłem do wniosku, że historia powstania i likwidacji tego szybu była mniej więcej taka:
Budowę szybu rozpoczęto jeszcze przed ostatecznym podziałem Śląska (czyli przed 1922 rokiem). Data 1926, to raczej data zakończenia budowy szybu. Dlaczego kontynuowano budowę szybu mimo, że fragment oszaru górniczego w jego okolicy, który pozostał po niemieckiej stronie jest na oko niewiele większy niż filar ochronny tego szybu? Według mnie możliwości jest kilka:
- liczono na to, że podział Śląska nie jest ostateczny (skądinąd słusznie, ale jednak się przeciągnęło w czasie ;) )
- liczono na to, że po podpisaniu stosownych umów będzie można korzystać z partii złoża zalegającej po polskiej stronie granicy
- prowadzono rozmowy z szefostwem kop. Hedwidigswunsch w sprawie sprzedaży lub dzierżawy szybu (i pewnie konkurencja nie chciała go odkupić)
Skoro się nie udało, a tak małej partii złoża nie opłacało się eksploatować, szyb zlikwidowano. Później pewnie nie było przesłanek techniczno-ekonomicznych do ponownego uruchomienia szybu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 19:47 
Podpułkownik
Podpułkownik

to był szyb peryferyjny i najprawdopodobniej był niezbędny dla wentylacji calego rejonu kopalni, nie miało więc specjalnego znaczenia jak duży obszar wydobywczy ten szyb udostepnił, ale miało znaczenie na ile on usprawnił wentylacje kopalni. podobna historia miała miejsce jesli chodzi o szyb poludniowy kop Miechowice ( ten ze skarbem) czy o szyb zachodni tej samej kopalni - szyb ten istnieje do dzisiaj - zpomnieli go zasypać - , jest tam zaklad metaloplastyki gdzie remotuja żeliwne ogrodzenia i nagrobki

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]