senda napisał(a):
Już wiadomo, gdzie był szyb Zachodni.
Pozwoliłem sobie zebrać informacje przedstawione przez szanownych Kolegów:
[ img ]
(czerwony - granica polsko-niemiecka; niebieski - granice obszarów górniczych; zielony - szyb Zachodni)
Analizując znane już wszystkim fakty, doszedłem do wniosku, że historia powstania i likwidacji tego szybu była mniej więcej taka:
Budowę szybu rozpoczęto jeszcze przed ostatecznym podziałem Śląska (czyli przed 1922 rokiem). Data 1926, to raczej data zakończenia budowy szybu. Dlaczego kontynuowano budowę szybu mimo, że fragment oszaru górniczego w jego okolicy, który pozostał po niemieckiej stronie jest na oko niewiele większy niż filar ochronny tego szybu? Według mnie możliwości jest kilka:
- liczono na to, że podział Śląska nie jest ostateczny (skądinąd słusznie, ale jednak się przeciągnęło w czasie ;) )
- liczono na to, że po podpisaniu stosownych umów będzie można korzystać z partii złoża zalegającej po polskiej stronie granicy
- prowadzono rozmowy z szefostwem kop. Hedwidigswunsch w sprawie sprzedaży lub dzierżawy szybu (i pewnie konkurencja nie chciała go odkupić)
Skoro się nie udało, a tak małej partii złoża nie opłacało się eksploatować, szyb zlikwidowano. Później pewnie nie było przesłanek techniczno-ekonomicznych do ponownego uruchomienia szybu.