|
Witam serdecznie.Jak juz tutaj napisano schronów jest pięć i nazywane są one "Ośrodkiem Oporu Jastarnia".Budowę ich rozpoczęto w kwietniu 1939r.Ten który widziałeś na plaży to obiekt "Sęp", ok30m za nim na skraju wydmy jest drugi obiekt "Saragossa", trzeci jest ok 200 m na południe, niecałe 50 m od toru kolejowego po prawej stronie.Jest to schron dowódcy ośrodka oporu i nosił nazwę "Sabała". Czwarty - "Sokół" znajduje się na polu namiotowym od strony zatoki i niestety został ciut "upiększony" przez właściciela terenu:strop obudowano barierką i zrobiono z niego rodzaj tarasu,natomiast do kopuły przyspawano solidnego grilla.Te cztery obiekty są ciężkimi schronami z pierwszej linii O.O.J. Z wyjątkiem Sokoła miały mieć po dwie kopuły( jedną na ckm /we wszystkich obiektach zabudowano/, drugą nieznanego typu /są przygotowane na nią szyby komunikacyjne/ prawdopodobnie na forteczne działka p.panc 37mm polskiej produkcji.Obiekty te znajdują sie w jednej linii przy lesnej drodze łaczącej zatokę z morzem.Piąty obiekt,jedyny wybudowany z drugiej linii jest obiektem lekkim /tzw. Urban ;-)/ o ogniu jednobocznym.znajduje się on ok 300m na wschód od pierwszej linii,tuż przy torze kolejowym.drugą linię miały uzupełniać trzy inne obiekty,lecz wykonano tylko płyty fundamentowe,które są trudne do zlokalizowania.
Kilka lat temu wszystkie obiekty były w niezłym stanie,nie były zasypane piachem ,czasami Sokół był zalewany wodą z zatokijak wygląda obecnie już pisałem :( Polecam ciekawe motto wypisane nad wejściem przez obrońców z 1939r / ...Lecz o Półwyspu obronie,honorze,męstwie i zwycięstwie.../.Stan Sabały od lat nie ulega zmianie ,natomiast trudna jest sytuacja Sępa i Saragossy.ponieważ późną jesienią i zimą fale morskie dochodzą do wydm ,a często ją przelewają,do obiektów tych nanoszone są duże ilości piachu.Ich stanom nie sprzyja też umacnianie przy pomocy ciężkiego sprzętu wydm/osobiście widziałem jak spychacz wzmacniał wydmę i zasypywał Saragossę piachem/.W tym miejscu zimą instalowane są też rury ,którymi pompuje się wodę z piachem z zatoki do morza i uzupełnia w ten sposób ubytki plaży.Trochę mi wyszło tej pisaniny ;),ale krócej o tym ciekawym miejscu nie potrafiłem napisać .Jak chcesz więcej info ,to pisz na maila.Pozdrawiam,Grzebiuszka
|