Teraz jest niedziela, 28 czerwca 2026, 08:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jastarnia -bunkry pytanie
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2003, 21:09 
Starszy Sierżant Sztabowy

Witam
Forum to czytam conajmniej od miesiaca jednak to jest moj pierwszy post (male problemy z rejstracja)
Nazywam sie Arek jestem poczatkujacy w tym temacie.Ok ale do sedna, w tym roku bylem kolo bunkrow w Jastarni ( tych przy plazy) i nasunelo mi sie jedno pytanko-kto zasypal w srodku te bunkry piaskiem morskim ,czy moze natura czy czlowiek ?Ot tak mnie to zaciekawilo .Czy w ogóle te bunkry byly w jakis sposob oblegane czy w 39r "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! sie poddaly?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2003, 21:23 
Pytalski

Witam
Są to bunkry głównej pozycji Rejonu Umocnionego Hel i z tego co wiem nie poddały się tak same z siebie mimo, że nie ma na nich widocznych śladów. Jeżeli mówimy o tym samym na końcu postu dodałem zdjęcie jednego z obiektów.

Pozdrawiam Krzysiek(?) :que

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2003, 22:33 

Akurat tego chyba nie widzialem .Ja mowie o tych dwuch przy samym morzu , jeden na plazy a drugi zarasz ciut w lesie.Oba prawie do sufitu zasypane sa piaskiem morskim.Wlasnie slady walki chyba sa nikle na tych bunkrach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2003, 20:49 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

W sumie w Jastarni jest 5 schronów + 3 fundamenty - 2 ciężkie i jeden polowy + 3 fundamenty schronów polowych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2003, 14:12 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Do poprzedniego maila wkradł się błąd - teraz jest poprawnie:
W sumie w Jastarni jest 5 schronów + 3 fundamenty - 4 ciężkie i jeden polowy + 3 fundamenty schronów polowych.

Pozdrawiam
Dominik

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 sierpnia 2003, 21:34 

No to jak zna ktos historie tych bunkrow kolo Jastarni od strony Kuznicy?Ponawiam pytanie dlaczego sa zasypane po sam dach piaskiem morskim (oczywiscie chodzi mi o obiekt na samej plazy oraz drugi tuz za nim w lesie)?Zrobili to Niemcy , natura czy moze za socjalizmu zasypano aby wscibscy nie ulegli jakiemus wypadkowi?Przyznam szczerze iz zdziwily mnie wielkie zaostrzone prety zwiniete w "ala" jeden zwoj sprezyny i nastroszone , wystajace ze sciólki lesnej tuz przy scianie jednego z bunkrow.Jeszcze dzisiaj przy powiedzmy "ciemnym dniu"
nie trudno o wypadek i to chyba powazny.Spoko mozna sie na to nadziac.Czy takowe prety byly jakos chowane i w odpowiednim momencie wystawiane broniac dostepu do bunkra czy caly czas to wystawalo a zakwaterowani zolnierze w bunkrze musieli na to uwazac?Zaznaczam iz jestem poczatkujacy w tej tematyce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 sierpnia 2003, 11:52 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam!

Dwa lata temu do tych schronów dało się wejść - nie były zasypane piaskiem.

A co do prętów: Te pręty [tzw. potykacze] w 1939r. były mocno widoczne, po to, aby wróg miał utrudnione podejście do schronu.

Pozdrawiam
Dominik

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2003, 22:01 
Moderator
Moderator

Witam serdecznie.Jak juz tutaj napisano schronów jest pięć i nazywane są one "Ośrodkiem Oporu Jastarnia".Budowę ich rozpoczęto w kwietniu 1939r.Ten który widziałeś na plaży to obiekt "Sęp", ok30m za nim na skraju wydmy jest drugi obiekt "Saragossa", trzeci jest ok 200 m na południe, niecałe 50 m od toru kolejowego po prawej stronie.Jest to schron dowódcy ośrodka oporu i nosił nazwę "Sabała". Czwarty - "Sokół" znajduje się na polu namiotowym od strony zatoki i niestety został ciut "upiększony" przez właściciela terenu:strop obudowano barierką i zrobiono z niego rodzaj tarasu,natomiast do kopuły przyspawano solidnego grilla.Te cztery obiekty są ciężkimi schronami z pierwszej linii O.O.J. Z wyjątkiem Sokoła miały mieć po dwie kopuły( jedną na ckm /we wszystkich obiektach zabudowano/, drugą nieznanego typu /są przygotowane na nią szyby komunikacyjne/ prawdopodobnie na forteczne działka p.panc 37mm polskiej produkcji.Obiekty te znajdują sie w jednej linii przy lesnej drodze łaczącej zatokę z morzem.Piąty obiekt,jedyny wybudowany z drugiej linii jest obiektem lekkim /tzw. Urban ;-)/ o ogniu jednobocznym.znajduje się on ok 300m na wschód od pierwszej linii,tuż przy torze kolejowym.drugą linię miały uzupełniać trzy inne obiekty,lecz wykonano tylko płyty fundamentowe,które są trudne do zlokalizowania.
Kilka lat temu wszystkie obiekty były w niezłym stanie,nie były zasypane piachem ,czasami Sokół był zalewany wodą z zatokijak wygląda obecnie już pisałem :( Polecam ciekawe motto wypisane nad wejściem przez obrońców z 1939r / ...Lecz o Półwyspu obronie,honorze,męstwie i zwycięstwie.../.Stan Sabały od lat nie ulega zmianie ,natomiast trudna jest sytuacja Sępa i Saragossy.ponieważ późną jesienią i zimą fale morskie dochodzą do wydm ,a często ją przelewają,do obiektów tych nanoszone są duże ilości piachu.Ich stanom nie sprzyja też umacnianie przy pomocy ciężkiego sprzętu wydm/osobiście widziałem jak spychacz wzmacniał wydmę i zasypywał Saragossę piachem/.W tym miejscu zimą instalowane są też rury ,którymi pompuje się wodę z piachem z zatoki do morza i uzupełnia w ten sposób ubytki plaży.Trochę mi wyszło tej pisaniny ;),ale krócej o tym ciekawym miejscu nie potrafiłem napisać .Jak chcesz więcej info ,to pisz na maila.Pozdrawiam,Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2003, 21:56 
Podpułkownik
Podpułkownik

Na polu namiotowym "Maszoperia" (z bunkrem) wypoczywałem przez kilkanaście kolejnych lat począwszy od 2 roku życia. Pamiętam że w kierunku Kuźnicy około 20-50 m za początkiem betonowego falochronu po krzakach leżały stosy amunicji karabinowej natomiast przy końcu pola namiotowego tam gdzie były okopy teren był nafaszerowany tonami odłamków artyleryjskich, nie pamiętam roku żeby przed jakimś namiotem nie wisiał wykopek jakiejś długiej broni. W przyszłym roku wybiorę się na półwysep z Miraklem 2 a relację zamieszczę. Pozdrawiam :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 grudnia 2003, 12:44 
Plutonowy
Plutonowy

Witam!
Owe bunkry są obecne odkopane,ktos porobił zabezpieczenia z pali,aby piasek sie nie dostawał do środka.(Byłem tam w listopadzie) Widać że coś się tam dzieje.Był to bunkier drugi od plaży-Saragossa.Z tego co pamietam w 1939r.Polacy zrobili małą niespodziankę między Władysławowem a Chałupami w postaci pola minowego (z 80 głowić torpedowych),na którym wyleciała w powietrze kompania majora Christopha 30 września o godz. 16.Potem Polacy przesuneli sie na Hel i tam kapitulowali,większych walk na półwyspie nie było.A bunkry nie odegrały swojej roli w wojnie obronnej.A wracając do pytania,to działanie morza spowodowało,że piasek zasypał bunkier."na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! ten pierwszy na plaży,od strony otwartego morza-Sęp.Jak jest sztorm taki ok.9*-10* Beauforta to woda wali sie prawie do lasu."poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! wiatr wiejący od morza też swoje przez lata potrafi zrobić.A pierwsze bunkry na Półwyspie zaczynaja sie już zaraz za Władysławowem,jeden jest wysadzony przy torach kolejowych,jadąc pociągiem widać kilka pomalowanych kamieni,drugi jest chyba nieco wcześniej w lesie,i był to chyba jakis magazyn bo jest tylko wejście i kilkumetrowy korytarz,zero okien i włazów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 grudnia 2003, 02:13 
Moderator
Moderator

Witam.W dniach 10-12 października 2003r odbyła się na Helu konferencja naukowa TPF-u na temat "Fortyfikacje europejskim dziedzictwem kultury" w której to miałem okazję uczestniczyć.I to na tą konferencję m.in.na polecenie Urządu Miasta Jastarnia oczyszczono obiekty Saragossa i Sabała,obiekt z drugiej linii oraz odkopano dwa fundamenty.Są to pierwsze prace w kierunku udostepnienia obiektów do zwiedzania,zabezpieczenia przed dalszą dewastacją oraz stworzenia trasy turystycznej.Dla uczestników konferencji zwiedzających te obiekty miejscowa straż pożarna oswietliła każde pomieszczenie ,dzieki czemu mozna było dokładnie obejrzeć wnetrza.Burmistrz Jastarni bardzo rzeczowo podchodzi do tematu,miejmy nadzieję ,że starczy mu chęci oraz funduszy. Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]