Troszkę inny temat, ale też dotyczący kop. Matylda (obiekt znajduje się na jej obszarze góniczym).
Jakiś czas temu, w tym miejscu:
[ img ]
znalazłem coś takiego:
[ img ] [ img ]
Na zdjęciach nie wszystko widać (bo robione po ciemku) - wygląda to jak kopiec ziemi o boku jakieś 15m, wysoki na jakieś 4m, obmurowany do wysokości ok 1,5m, porośnięty drzewami z zamurowanym wejściem. Udało mi się przecisnąć aparat przez jeden z małych otworów w murze. W środku widać coś takiego:
[ img ] [ img ]
Od początku wydawało mi się, że może mieć to jakiś związek z działalnością górniczą (wyglądało na jakieś zamurowane wejście do sztolni). Dopiero na mapie K. der Oberschlesische Steinkohlebeckens z 1902 roku zauważyłem coś takiego:
[ img ]
Tylko, że ten Holzschacht na tej mapie jest jakieś 30m na północ-północny wschód od opisywanego obiektu. Na polskiej WIGówce z lat 30. akurat w tym miejscu ktoś coś nabazgrał, ale wyglada to tak (układ budynków i dróżka) jakby w miejscu, w którym na K.d O.S. jest Holzschacht nic nie było.
[ img ]
Czy na mapie z 1902 roku jest błąd i obiekt o którym piszę to pozostałości szybu Holz? Swoją drogą trochę dziwnie to wygląda - gdyby miały to być resztki nadszybia to wejście chyba zbyt wąskie; poza tym po co byłoby to obsypywane ziemią? Czy ktoś ma może jakieś informacje czym mógł być ten obiekt?
Z drugiej strony, gdyby szyb Holz rzeczywiście znajdował się te 30m od opisywanego obiektu, to znajdowałby się dokładnie pod centrum handlowym - ciekawe, czy ktoś wydając pozwolenie na budowę analizował stare mapy górnicze? Jeżeli nie, a szyb Holz rzeczywiście znajduje się pod centrum handlowym i podczas budowy nie był dodatkowo zabezpieczany, to może być nieciekawie - wystarczy popatrzyć co się wydarzyło jakiś kilometr na południe...