Teraz jest poniedziałek, 13 kwietnia 2026, 11:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dawny szyb kop. Matylda
PostNapisane: czwartek, 16 października 2008, 01:49 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Z ciekawostek (pewnie niektórzy już wiedzą):
wiadomość
Wychodziłoby, że ten szyb wentylacyjny znajdował się gdzieś tu:
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 października 2008, 12:58 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Szyb był chyba jednak nieco bardziej na północ:
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 października 2008, 22:11 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Tak, w istocie.
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 października 2008, 00:06 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

W istocie był tam szyb (raczej wentylacyjny), ale zapadł się inny :)
I jak tu wierzyć dziennikarzom.
Wreszcie udało mi się pojechać tam i zobaczyć. Zapadlisko znajduje się dokładnie w tym miejscu:
[ img ]
czyli najprawdopodobniej to 1. Ostschacht.
Teren jest ogrodzony i pilnuje go strażnik, ale przez płot widać było dziurę - szyb ma przekrój beczkowy, w obudowie szybu widać otwory po belkach mocujących uzbrojenie szybu, więc szyb na pewno był wyposażony w urządzenie wyciągowe (może przy okazji był wentylacyjnym, ale mocno w to wątpię).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 11:24 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dalszy ciąg sprawy
Według mapy z Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu (akurat ta okolica jest na granicy arkuszy) jest tam kilka dziur w ziemi :)
[ img ]
[ img ]
Spróbowałem to nanieść na zdjęcie lotnicze z Zumi:
[ img ]

Szyby wschodnie
1 - czerwony (ten, który się zapadł)
2 - niebieski
3 - żółty
Szyb "Locomobil" - fioletowy
Szyb "Jakub" - zielony
Świetlik 22 - brązowy
A ta cyjankowa kreska to Główna Kluczowa Sztolnia Dziedziczna :)
Może wykorzystać okazję, żeby ją udrożnić na tym odcinku?
Choć pewnie taniej będzie zasypać (jednak udrażnianie to poważna inwestycja, a trzeba wyrobiska zabezpieczyć, żeby nikt tam nie wpadł).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2008, 14:26 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Troszkę inny temat, ale też dotyczący kop. Matylda (obiekt znajduje się na jej obszarze góniczym).
Jakiś czas temu, w tym miejscu:
[ img ]
znalazłem coś takiego:
[ img ] [ img ]
Na zdjęciach nie wszystko widać (bo robione po ciemku) - wygląda to jak kopiec ziemi o boku jakieś 15m, wysoki na jakieś 4m, obmurowany do wysokości ok 1,5m, porośnięty drzewami z zamurowanym wejściem. Udało mi się przecisnąć aparat przez jeden z małych otworów w murze. W środku widać coś takiego:
[ img ] [ img ]
Od początku wydawało mi się, że może mieć to jakiś związek z działalnością górniczą (wyglądało na jakieś zamurowane wejście do sztolni). Dopiero na mapie K. der Oberschlesische Steinkohlebeckens z 1902 roku zauważyłem coś takiego:
[ img ]
Tylko, że ten Holzschacht na tej mapie jest jakieś 30m na północ-północny wschód od opisywanego obiektu. Na polskiej WIGówce z lat 30. akurat w tym miejscu ktoś coś nabazgrał, ale wyglada to tak (układ budynków i dróżka) jakby w miejscu, w którym na K.d O.S. jest Holzschacht nic nie było.
[ img ]
Czy na mapie z 1902 roku jest błąd i obiekt o którym piszę to pozostałości szybu Holz? Swoją drogą trochę dziwnie to wygląda - gdyby miały to być resztki nadszybia to wejście chyba zbyt wąskie; poza tym po co byłoby to obsypywane ziemią? Czy ktoś ma może jakieś informacje czym mógł być ten obiekt?
Z drugiej strony, gdyby szyb Holz rzeczywiście znajdował się te 30m od opisywanego obiektu, to znajdowałby się dokładnie pod centrum handlowym - ciekawe, czy ktoś wydając pozwolenie na budowę analizował stare mapy górnicze? Jeżeli nie, a szyb Holz rzeczywiście znajduje się pod centrum handlowym i podczas budowy nie był dodatkowo zabezpieczany, to może być nieciekawie - wystarczy popatrzyć co się wydarzyło jakiś kilometr na południe...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2008, 18:58 
Podpułkownik
Podpułkownik

Wydaje mi się że są to "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! piwnice jakiegoś budynku zburzonego dawno temu - Byc może był to budynek przemysłowy np maszynownia tego szybu, czy kotłownia maszyny parowej, np napędzającej wentylator na tym szybie drzewnym. Te budynki miały z reguły ciężkie piwnice bo same maszyny lub instalacje zajmowały wiecej niż 1 kodygnację. W zabrzu podobny obiekt znajduje się przy ul rymera, a tak "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! to pamietam kamienice które stały tam gdzie zisiejszy ZUS w Zabrzu, zburzyli je ze 30 lat temu, a kilka lat temu przy budowie gmachu ZUSu co rusz wpadały im do pozostawionych piwnic koparki, cięzarówki itp itd. Takie piwnice mogły pozostać również jako schron, na co wskazuje ich zamurowanie ( były w spisach Obrony Cywilnej i musiały być utrzymywane na wypadek wojny ) Co do szybu pod hipermarketem, to najprawdoodobniej teren został zbadany i budynek posaowiono np na płycie betonowej. Tam gdzie wiadomo że była płytka eksploatacja robi się odpowiednie badania, inna sprawa że w Rudzie Śląskiej zamkneli ze dwa lata temu jakiś hiprmarket ( chyba kaufland, ale nie wiem "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!!, bo zaczeły i odpadć płyty z sufitów z powodu ruchów terenu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 00:54 
Pułkownik
Pułkownik

Ciekawie wyglada to pomieszczenie za tym zamurowanym otworem -
miejsce niewatpliwe warte spenetrowania, szkoda że otwór zamurowany.
Widać że chyba ktos próbował się tam przebić.
Widac że dalej korytarz chyba lekko upada w lewo ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 01:20 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

geolog napisał(a):
Ciekawie wyglada to pomieszczenie za tym zamurowanym otworem -
miejsce niewatpliwe warte spenetrowania, szkoda że otwór zamurowany.
Widać że chyba ktos próbował się tam przebić.

Nie, korytarz nie upada w lewo - po prostu otwory w murze (raczej celowo pozostawione w celu wentylacji) były tak małe, że ledwo mi się ręka zmieściła i robiłem zdjęcia "w ciemno". Mogłem je sobie pooglądać dopiero po wyjęciu aparatu (zamieściłem 2 najbardziej udane). Wydaje się, że korytarz lekko upada od wejścia (ale równo ;) ). W widocznych odrzwiach musiały być zamocowane całkiem solidne drzwi, sądząc po zawiasach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 01:27 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

tomekb napisał(a):
Wydaje mi się że są to po prostu piwnice jakiegoś budynku zburzonego dawno temu - Byc może był to budynek przemysłowy np maszynownia tego szybu, czy kotłownia maszyny parowej, np napędzającej wentylator na tym szybie drzewnym.

Bardzo prawdopodobne, bo na pozostałości nadszybia raczej nie wygląda - zbyt mało obszerne wnętrze.
Jeszcze jedno przeznaczenie przychodzi mi na myśl - magazyn materiałów wybuchowych (podziemia przykryte grubą warstwą ziemi, drugie drzwi w odległości kilku metrów od wejścia, korytarz wejściowy łączy się prosotpadle z głównym korytarzem - materiały wybuchowe mogły być składowane po bokach).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 01:34 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

geolog napisał(a):

Teraz dopiero zajarzyłem, że chodzi Ci o ten drugi korytarz, prostopadły do wejścia ;)
Rzeczywiście ten korytarz lekko opada w lewo. Z tym, że po lewej stronie tego obiektu znajduje się zaplecze centrum handlowego, które znajduje się w wykopie - jakieś 2 metry poniżej tego korytarza, więc ten trop raczej odpada.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 08:45 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Wczesniej o tym nie pisałem, bo myślałem, że to nieistotny "szczegół" - na prawym zboczu tego obiektu ktoś zbudował coś na kształt garażu: [ img ]
Trochę to małe jak na garaż i w tej chwili nie dałoby się do niego wjechać - centrum handlowe blokuje.
Być może jest to drugie wejście do piwnicy (ale wygląda wyraźnie na dobudowane).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 17:48 
Podpułkownik
Podpułkownik

może był to schron, może bunkier amunicyjny być może zbudowany z piwnicy nieistniejącego domu - jak daleko było od tego miejsca do dawnej granicy ? Czy w tych dziurach w murze jest wyczuwalny jakiś prąd powietrza ? Może to resztki jakiejś instalacji np fundamenty pieca do wytopu cynku ? huta cynku była stamtąd o rzut beretem, ale najprawdopodobniej są to piwnice spalonego lub zburzonego domu. Może był to jakiś magazyn ? Kiedyś skladowano w takich miejscach wino, warzywa, albo napełniano zima pomieszczenia do połowy lodem zbieranym z pobliskiego stawu i przez całe lato funkcjonowało to jako chłodnia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 18:27 
Podpułkownik
Podpułkownik

Spojrzałem na to raz jeszcze - tam stał dom i widac to na twoich mapach. Na wschód od tego punktu masz charakterystyczny budynek w ksztalcie połozonej litery T na południe stał gmach jakiejś dyrekcji a kilka milimetrów poniżej twojej strzałki stał sobie dom - i sa to zapewne jego piwnice. Co do przenoszenia punktów ze starych map na wspólczesne to nie zapominaj o fakcie iż wycinka kuli nie narysujesz bez zniekształceń na płaskim arkuszu, a rodzaj i wielkość tych znieksztalceń zależą od systemu pomiarów i wzorca geoidy - wtedy był inny wzorzec i inny system odniesienia ( sucha góra) O tym jak wielkie moga to byc róznice przekonali się latem br. poszukiwacze ORP Orzeł, ktorzy lokalizowali zatopione wraki według map na które były one nanoszone na podstawie raportów tych którzy je zatopili. Mało który wrak był na właściwym miejscu- błąd dochodził do kilku km. Przy inwentaryzacji geodezyjnej sztolni w Zabrzu też nam sie ten problem pojawił Geodeta przeliczał wspólrzędne z dawnych map na współczesne a i tak się okazało ze sztolnia ma trochę inny przebieg.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2008, 12:21 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Troszeczkę wyostrzyłem mapkę i zaznaczyłem zielonymi kreskami, o które miejsce na mapie mi chodzi (na oryginale jest to bardzo delikatny ślad). [ img ]
Nawet nie przyszło mi do głowy, żeby przenosić współrzędne. Przeliczenie z jednego układu współrzędnych na drugi np. Sucha Góra na 65 lub na 2000, już nie mowiąc o WGS dałoby błąd, który można by mierzyć co najmniej w dziesiątkach cm czy nawet metrach (gdzie tu dokładność geodezyjna). Poza tym na naszym terenie dochodzą jeszcze spore odkształcenia związne z eksploatacją (kiedyś miałem okazję rozmawiać nt. danych z geodetami z MODGiK w Zabrzu i powiedzieli, że np. na terenie Kończyc mają przesunięcia pionowe dochodzące do 30m a poziome do 6m w stosunku do stanu z 1900 roku). Lepiej odnosić miary względem np. budynków (tak np. dokumentuje się dodatkowo przebiegi kabli lub rurociągów - w razie awarii łatwiej odmierzyć 3m od budynku niz za każdym razem wołać geodetę, który musiałby zacząć od ustalenia osnowy).
Wracając do przeznaczenia obiektu - oczywiście mogła to być piwnica w której przechowywano np. obłożone lodem mięso lub warzywa, ale raczej powstała jako osobna budowla (trochę w rosyjskim stylu). Skład amunicji - raczej nie - granica jak na ówczesne warunki była dosyć daleko (na Brynicy), chyba, że te budynki obok to były koszary.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]