Teraz jest środa, 22 kwietnia 2026, 19:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: BRON ATOMOWA NA TERENIE POLSKI
PostNapisane: środa, 25 kwietnia 2007, 00:27 
Kapral
Kapral

Podczas wycofywania sie "bratnich wojsk radzieckich " z Polski byłem świadkiem wywożenia czegoś bardzo dziwnego z bunkrów które są poniemieckimi obiektami ale nigdy nie były dostępne dla obywateli Polski do momentu wyjazdu tychże wojsk. Było to bardzo długie cygaro szczelnie zakryte, przewożone pod bardzo silną eskortą i załadowane na okręt wojenny. Bardzo ciekawe jest to, że rakiety które można określić jako zwykłe konwencjonalne były ładowane i wywożone oficjalnie w biały dzień . Po całkowitym wyjeździe Armii Radzieckiej poszedłem z bratem na teren jednostki i oprócz zwykłych bunkrów znajduje się tam długi i bardzo potężny naziemny bunkier o grubych ścianach , przypuszczamy, że kałachów tam nie trzymali a właśnie to cygaro. Pozdrawiam Berta

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: BRON ATOMOWA NA TERENIE POLSKI
PostNapisane: czwartek, 26 kwietnia 2007, 15:21 
Szeregowy
Szeregowy

berta napisał(a):
(....) byłem świadkiem wywożenia czegoś bardzo dziwnego z bunkrów (....) Było to bardzo długie cygaro szczelnie zakryte, przewożone pod bardzo silną eskortą i załadowane na okręt wojenny. (....)

Jechałeś za transportem śledząc go?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: przeszpiegi
PostNapisane: czwartek, 26 kwietnia 2007, 18:52 
Kapral
Kapral

wyobras sobie J.P. ze miasto w ktorym mieszkam i w ktorym sie to wszystko dzialo jest male a mieszkanie mam na dziesiatym pietrze z widokiem na caly port wojenny dzisiaj polski kiedys w wiekszosci "bratniej armii" pozdrowionka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2007, 10:55 
Szeregowy
Szeregowy

A tak (pomijając cykl wymiany uprzejmości z bertą) przy okazji nachodzi mnie pewna atomowo - uranowa, radiacyjna refleksja.

Oto zdawać by się mogło, że bardzo wielu ludzi nosi gdzieś w sobie głębokie pragnienie, aby jednak okazało się, że ta okropna, sowiecka broń atomowa była przechowywana (albo ściślej - choćby tylko przechowywana) na terenie Polski. Gotowi by byli chyba nawet walczyć w obronie tego stwierdzenia. A jak już z tym przechowywaniem broni atomowej by nie wyszło, to żeby choć tranzytem przez Polskę jechała. A jak już nie jakaś sowiecka bomba, to może niemiecka, a jak żadna z tych, to żeby gdzieś choć trochę uranu w Sudetach. A jak uran, to i pojawiające się w pobliżu UFO. Kiedy zaś i uranu i UFO nie dość, to może jakaś fabryka wody ciężkiej, a jak i tego mało, to niechby "radiacja" się pojawiała. Nieważne, że owa gdzieś tam pojawiająca się ponoć "radiacja" miewa poziom niższy niż "radiacja" granitowego krawężnika, ważne, że jest i można o niej napisać. ;) Czy to jest kwestia jakiegoś dowartościowywania się, czy specyficznego apetytu na ten dreszcz emocji przy zwiedzaniu dawnych baz Północnej Grupy Wojsk Armii Czerwonej lub wycieczkach w Sudety, czy zaspokojenie innych nieznanych mi potrzeb, - nie wiem. Tak czy inaczej zjawisko szczególnie w necie przybiera zabawne formy. Oto gdzie tylko mamusia Natura pozostawiła po sobie choćby ślad mineralizacji uranem słychać wrzask - "to z tutejszego, naszego uranu zbudowano pierwszą sowiecką bombę!" Tak pisze się o Kowarach, o Kletnie, Jarnołtówku i kilku innych wystąpieniach. Jakby tak piewców poszczególnych regionów napuścić na siebie, to pewnie by się pobili o prawa do tej "pierwszej sowieckiej bomby" :) A jak już z ichniego uranu, no to oczywista niewolnicza praca więźniów, co to tyrali "bez żadnej osłony przed promieniowaniem" itd, itd. Najlepszym numerem okazała się tutaj tzw. Stara Kopalnia Uranu w Kletnie, gdzie najpierw udostępnioną do ruchu turystycznego trasę obudowano uranowymi pierdołami, a póżniej, gdy zestrachana publika nie chciała kupować biletów, biegusiem zapewniano wszem i wobec o gwarantowanym ludziom bezpieczeństwie. ;) I tak się powoli usrywa w necie przez lata, ta swoista sterta ewidentnych fałszerstw, pierdół, tanich sensacji i ludzkiego do nich zamiłowania. Mam wrażenie, że już nikt, nigdy tego nie posprząta.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2007, 23:30 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

... a tak na poważnie jest tak jak piszesz, a już zabijał mnie program "nie do wiary" gdzie z byle czego robili zagadki na miarę "archiwum X", lub wciskali taką ciemnotę że myślałem iż nawet szympansy w zoo tego nie łykną, klient co to prowadził był tak zagadkowy ze nie będę komentował..... pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 maja 2007, 08:15 
Szeregowy
Szeregowy

Dobry był też Wołoszański.
Wsparty o jakieś blaszane, piwniczne przepierzenie, ze zgrozą w oczach cedził - "cięężkie, panceeerne drzwi" Takim to sposobem doczekał się nawet kabaretowych parodii swojego programu, a u mnie od tamtego czasu ma już stałą ksywę - Cięężkie, Panceerne Drzwi... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2007, 19:01 
Kapral
Kapral

Szanowni Koledzy!

Pod tym linkiem jest trochę więcej treści i mniej Archiwum X:
viewtopic.php?p=250974&highlight=#250974

Pozdrawiam,

Uppermc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 lipca 2007, 19:51 
Moderator
Moderator

Koledzy ,trochę zmoderowałem Wasze wypowiedzi,wywalając to ,co wg mnie nic nie wnosiło do tematu.Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 lipca 2007, 22:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam.
Odświeżając nieco temat. Dla zainteresowanych - jesli ktoś będzie kiedyś w tym rejonie polecam zwiedzić pomieszczenia oraz bunkry - schrony po byłych wyrzutniach radzieckich rakiet z głowicą nuklearną - z tego co mi wiadomi ss- 20 (?) w miejscowości Wilkocin - na trasie Chocianów - Przemków pow. polkowicki woj. dolnosląskie. Schrony w stanie delikatnie nadszarpniętym przez zbieraczy złomu - ale ogólnie miejsce godne obejrzenia. Dojazd od drogi asfaltowej, jeszcze w zeszłym roku był całkiem dobrze oznaczony. Po dojechaniu do leśniczówki - samochód pozozstawiamy i specerek betonową drogą przez las na odcinku ok.2, 5 km.
Polecam.
Darglo44

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: detale??
PostNapisane: czwartek, 19 lipca 2007, 14:45 
Kapral
Kapral

Witam Koleżeństwo!
Czy Kolega mógłby zamieścić może jakąś mapę lub zdjęcia?
Myślę, że wszyscy byli by wdzięczni.
Pozdrawiam,

Uppermc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 lipca 2007, 16:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam.

http://www.owb.8p.pl/galeria/wilkocin.htm

http://www.poradzieckie.szprotawa.org.pl/wilkocin.html

oraz wiele innych - kwestia wrzucenia w wyszukiwarke???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 lipca 2007, 23:03 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

JP oczywiście, oczywiście. Życie w malutkim kraju między Niemcami i Rosją sprawia, że stopień infiltracji życia społeczno-politycznego przez wywiady tychże państw jest znaczący. Stąd i dezinformacje i dezinformacje dezinformuących itd, zakręcane tak długo że nawet historycy nie wiedzą co prawda co mit...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 lipca 2007, 20:08 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

jak wojsko wywozi coś w nocy (a już na pewno głowice jądrowe) to nie sądzę by było to dobrze widać

propos poradzieckich instalacji - jak ktoś chce sobie troche pojeździć bez celu to polecam lotnisko w kluczewie (stargard szczecinski)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2007, 21:38 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam,
odswieze temat bo krecac sie po sieci znalazlem na youtubie:
Misja Specjalna - Bron atomowa w PRL, cz.1/3
Misja Specjalna - Bron atomowa w PRL, cz.2/3
Misja Specjalna - Bron atomowa w PRL, cz.3/3
Takze dla wszystkich zainteresowanych tematem, którzy wczesniej programu nie widzieli zycze milego ogladania.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]