slimak napisał(a):
Te przedmioty to nie janczarki tylko pełny odlew. Ten przedmiot rzeczywiscie jest tak prosty w formie , że mogł funkcjonować równie dobrze w epoce brązu jak i w średniowieczu. Jest jednak przesłanka która jednoznacznie wskazuje na pradzieje. Mój kolega od szpadla , identyczny przedmiot wykopał na miejscowce , gdzie wyszły też mu szpile łużyckie i "typowe krępulce" . Wszystko jednakowo spatynowane. Ta pradziejowa patyna jest inną od tej na przedmiotach średniowiecznych i młodszych. Identyczne widziałem kiedyś na czeskich stronach opisane jako epoka brązu. W dostępnych mi pracach ( nie ma tego dużo) jednak nie ma takich .Ale nawet najlepsze opracowania mogą być niepełne. Wciąż znajduje się przecież coś nowego . Dobrze by było, żeby zobaczył to ktoś, kto "mocno siedzi " w pradziejach.
Ale forma przedmiotu jest taka sama. Przestanmy datować po wyglądzie patyny bo to się bardzo mija z rzeczywistością. Pokazał bym Ci sierpiki ze skarbu gdzie brąz się błyszczy jak by go wczoraj odlano. Podobna patyna to po prostu taki sam material i podobne warinki. A jedna miejscówka gdzie przemieszano warstwy biologiczne też o niczym nie świadczy. Krzysiu, twoje guziki to chyba będą od żupana ale to bede mógł potwierdzić jak wrócę z delegacji