Teraz jest sobota, 20 września 2025, 21:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2010, 00:08 
Szeregowy
Szeregowy

pozytywny joke, ale rzecz jasna chodzilo mi o material masowy tj. ceramike. wesołe jest to, ze ilosc na powierzchni po zasypaniu wykopow (a wczesniej na haldach) jest uzalezniona nie tylko z "bogactwa" samego stanowiska, ale i tego w jaki sposob prowadzono badania, bo to mozna zrobic na wiele bardziej lub mniej udanych sposobow, jak wszystko w zyciu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2010, 00:11 
Weteran
Weteran

a zauważyłeś, że nie chodzi o to co zostało na hałdzie tylko o ceramike z wykopu, zametrykowaną

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2010, 00:22 
Kolega Żwirka

a moim zdaniem to jest dobry przykład o prowadzących wykopaliska , albo ktoś jest sumienny i tym samym motywuje grupę do pracy oraz właściwych działań albo tez taki który ma generalnie wszystko w d.... i zwykle ktoś inny się zajmuje wszystkimi sprawami . jestem ciekaw jednego na szczęście to są skorupy , a gdyby tak przypadkowo zostały jakieś zabytki z brązu ? kto by miał kłopot prowadzący wykopaliska czy osoba która je przygarnęła ( akurat tutaj poszukiwacz skarbów) ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2010, 01:12 
Szeregowy
Szeregowy

zauwazylem atylla

Cytuj:
a moim zdaniem to jest dobry przykład o prowadzących wykopaliska , albo ktoś jest sumienny i tym samym motywuje grupę do pracy oraz właściwych działań albo tez taki który ma generalnie wszystko w d.... i zwykle ktoś inny się zajmuje wszystkimi sprawami . jestem ciekaw jednego na szczęście to są skorupy , a gdyby tak przypadkowo zostały jakieś zabytki z brązu ? kto by miał kłopot prowadzący wykopaliska czy osoba która je przygarnęła ( akurat tutaj poszukiwacz skarbów) ...

sposob prowadzenia wykopalisk to jest temat wielka rzeka. sa ludzie zdolni nawet w karkolomnych warunkach pod cisnieniem czasowo-finansowym robic to jak nalezy albo i nie. na przeciwleglym biegunie tych zdolnych funkcjonuja ich zaprzeczenia.
skorupka czy cos z brazu, nie w tym jest sedno. jendo i drugie ma okreslona wartosc w okreslonym kontekscie. walor wizualny to inna bajka, ale nie bajka archeologiczna sensu stricto, przynajmniej w tzw. nowoczesnej archeologii nie powinno tak byc. luzny toporek miedziany a luzna skorupka neolityczna znalezione w szczerym polu maja dokladnie tyle samo do gadania, czyli wielkie gowno. wyladuje to w magazynie i tam bedzie sobie lezec latami.
inna rzecz, popadanie w euforie na widok jakiegos luzyckiego brazu przy jednoczesnym wyszydzaniu bylejakich skorupek jest hehehe, zabawne, bo tak samo te luzyckie brazy, zestandaryzowane do granic mozliwosci, wywolac moga smiesznosc w kontekscie ich odpowiednikow z poludnia europy. nie tu jest pies pogrzebany.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ceramika
PostNapisane: niedziela, 21 marca 2010, 21:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

Masz racje dodam tylko, że to są to tak zwane siwaki późnośredniowieczne to fragment dzbana datowałbym tak na 14w. w Polsce występuje tego typu ceramika od ok końca 12 i pocz. 13w do ok. 16w potem tez ale w małym procencie jej miejsce zajmuje ceramika ceglasta. Na stanowiskach późnośredniowiecznych takich jak osady zamki grody czy miasta itp. jest tego wiele tysięcy nie da sie zebrać wszystkiego a to co przez przypadek na hałdę wypadnie lub jest w humusie nie przedstawia większej wartości pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 kwietnia 2010, 09:33 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Manierka, nie zgadzam się z Tobą pod względem konserwatorskim. Taka ocena legalizująca brak metodyczności badań świadczy o postawie, określiłbym delikatnie jako prowincjonalizm muzealny ;) Nie ma zabytków o mniejszej lub większej wartości, a wg przepisów prawa w szczególności nie ma takiej różnicy. Pozostawienie zabytków świadczy o niechlujstwie prowadzącego badania. Proponował bym powiadomić o fakcie Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków listem poleconym z określeniem terminu odbioru zabytków. Po tym terminie należy powiadomić prokuraturę, z przekazaniem jednej z kopii listu do WKZtu. Zauważ, że osoba posiadająca/przetrzymująca te zabytki może być pociągnięta do odpowiedzialności karnej, paragrafów za przetrzymywanie/ukrywanie własności państwowej znajdzie się ze sto.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: racja Armand
PostNapisane: niedziela, 18 kwietnia 2010, 09:59 
Moderator
Moderator

Niestety Armand ma rację posiadacz skorupek moze mieć problemy, tym bardziej , że są zametrykowane. Ja bym radził zrobić jak Armand z tym wyjątkiem, że poczekałbym z prokuraturą na odpowiedź koserwatora. Jak go zaczną przesłuchiwać to w obronie wlasnej może się okazać, ze pseudonaukowiec oskarży go o kradzież by chronić własne d...ko. I nie śmiał bym się z tego bo natura notowała już podobne przypadki........

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 kwietnia 2010, 20:13 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Dlatego napisałem, że list do WKZetu z terminem odbioru zabytków, bo zakładam od razu, że odpowiedź z WKZetu może nie nadejść i chodzi o to, żeby depozytariusz skorup był "usprawiedliwiony". I nie ma co czekać na odpowiedź WKZetu, po wskazaniu terminu, trzeba chronić własne uczciwe plecy. Kiedyś zagłębiałem się w KPA i nie znalazłem w nim terminu odpowiedzi na pismo do urzędu państwowego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 kwietnia 2010, 22:16 
Weteran
Weteran

temat zamykam, ponieważ sprawa została rozwiązana, o czym już dawno poinformował mnie Yamato. Wcześniej tego nie zrobiłem gdyż myślałem, że temat umrze śmiercią naturalną :666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]