SZZ napisał(a):
Jak możesz kolego Powstanie Narodu Polskiego, najpoważniejszy zryw narodowo-wyzwoleńczy przeciwko rosyjskiemu zaborcy w XIX w. nazwać rewoltą :(
Coś przeraźliwie cienki ten historyk amator skoro nie ma bladego pojęcia jak i gdzie szukać informacji. Raczej wydaje mi się, że to ty szukasz informacji na temat potencjalnych miejscówek ;) Proponuję zacząć od podstawowego opracowania Wacława Tokarza "Wojna polsko-rosyjska 1830-1831". Jest tam bibliografia.
Pozdrawiam
Ze słownika języka polskiego:
"Rewolta - zbrojny spisek; rozruchy; bunt >> Próba rewolty. Stłumić rewoltę <fr>"
Po pierwsze, nie wiem co złego jest w tym, że nazywam Powstanie Listopadowe rewoltą? Przecież każdy wie, że Polacy buntowali się przeciwko władzy carskiej i wg mnie to określenie można przypasować to tego powstania.
Po drugie jestem osobą, która stara się nie popełniać błędów konstrukcyjnych w zdaniu, więc szukam synonimów, aby nie powtarzać słów. Mało jest synonimów słowa "powstanie", więc użyłem takiego, które pierwsze przyszło mi na myśl (mogłem użyć słowa "insurekcja" bądź "zryw", wtedy byś się pewnie nie przyczepił?)
Jestem w stałym kontakcie z tym Panem i z tego co widzę, jest pochłonięty poszukiwaniem informacji na temat naszych okolic. Jednak wiadomo, że wszystkich wiadomości nie zdoła znaleźć, ponieważ jest ich przede wszystkim bardzo mało, więc próbuje mu pomóc. Użyczam swoich fantów, za co jest mi bardzo wdzięczny, gdyż jak mówi "każda wskazówka jest na wagę złota".
Pisałem z zaprzyjaźnionym Rosjaninem z naszego forum i przesłał mi trochę informacji na ten temat. Jednak to nie wystarcza. Zwróciłem się z pytaniem do forumowiczów, ale nie spodziewałem się, że tak mnie tu potraktują.
Poza tym, jeśli szukałbym wiadomości potrzebnych do odnajdywania "miejscówek" to zapytałbym o to wprost.
Jeśli jesteś przeciwieństwem tego "cienkiego historyka amatora" to podziel się informacjami. Czekam, więc na błysk twojej ogromnej wiedzy...
Pozdrawiam
Punker