Teraz jest czwartek, 22 stycznia 2026, 20:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pomóżmy pasjonatowi w pisaniu książki!
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2007, 20:11 
Chorąży
Chorąży

Witam!

Poszukuję informacji o armiach carskich i polskich na północnym Mazowszu w czasie Powstania Listopadowego (1830-31).
Miejscowy historyk-amator pisze książkę historyczną o mojej miejscowości i aktualnie zajmuje się tematem tej rewolty. Doszukał się informacji o tym, że armia Iwana Dybicza i Iwana Szachowskiego udając się z północnego Mazowsza pod Białołękę, przemaszerowała przez Zegrze i Nieporęt. Polska armia stacjonowała w Jabłonnie, gdzie dwukrotnie znajdował się Sztab Główny. Ale chodzi mi głównie o armię rosyjską, ponieważ znalazłem guzik z tamtego okresu (I Pułku Piechoty), którego mu użyczyłem. Chociaż informacje o wojsku polskim będą równie ważne.
Chodzi mi o miejscowości Jabłonna, dzisiejsze Legionowo, Nasielsk, Serock, Nieporęt, Białobrzegi, Zegrze, Wieliszew i okolice.

Pozdrawiam
Punker

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: może cos ci pomoge
PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2008, 19:06 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witaj, warto byłoby zajrzeć do Legionowskiego muzeum, są tu zdjęcia i dokumenty z całego rejonu okolicznego ( Wieliszew, Jabłonna, Chotomów,Zegrze, Serock itp.) Warto także zainteresować sie starymi koszarami z tego okresu ( w Legionowie ) Legionowska Kozłówka. Oto link : http://www.muzeum.legionowo.pl/index.ph ... height=768 . Tu także link na forum dotyczący starego prawosławnego cmentarza w wieliszewie, gdzie chowano żołnierzy i ludnośc cywilną ( rosyjską) , miejsce które na cmentarz wyznaczył car Mikołaj II w Gatczynie 4 grudnia 1899 roku. może ta drogą cos sie dowiesz

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2008, 23:22 
Specjalista
Specjalista

Jak możesz kolego Powstanie Narodu Polskiego, najpoważniejszy zryw narodowo-wyzwoleńczy przeciwko rosyjskiemu zaborcy w XIX w. nazwać rewoltą :(
Coś przeraźliwie cienki ten historyk amator skoro nie ma bladego pojęcia jak i gdzie szukać informacji. Raczej wydaje mi się, że to ty szukasz informacji na temat potencjalnych miejscówek ;) Proponuję zacząć od podstawowego opracowania Wacława Tokarza "Wojna polsko-rosyjska 1830-1831". Jest tam bibliografia.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 stycznia 2008, 17:24 
Chorąży
Chorąży

SZZ napisał(a):
Jak możesz kolego Powstanie Narodu Polskiego, najpoważniejszy zryw narodowo-wyzwoleńczy przeciwko rosyjskiemu zaborcy w XIX w. nazwać rewoltą :(
Coś przeraźliwie cienki ten historyk amator skoro nie ma bladego pojęcia jak i gdzie szukać informacji. Raczej wydaje mi się, że to ty szukasz informacji na temat potencjalnych miejscówek ;) Proponuję zacząć od podstawowego opracowania Wacława Tokarza "Wojna polsko-rosyjska 1830-1831". Jest tam bibliografia.
Pozdrawiam

Ze słownika języka polskiego:
"Rewolta - zbrojny spisek; rozruchy; bunt >> Próba rewolty. Stłumić rewoltę <fr>"
Po pierwsze, nie wiem co złego jest w tym, że nazywam Powstanie Listopadowe rewoltą? Przecież każdy wie, że Polacy buntowali się przeciwko władzy carskiej i wg mnie to określenie można przypasować to tego powstania.
Po drugie jestem osobą, która stara się nie popełniać błędów konstrukcyjnych w zdaniu, więc szukam synonimów, aby nie powtarzać słów. Mało jest synonimów słowa "powstanie", więc użyłem takiego, które pierwsze przyszło mi na myśl (mogłem użyć słowa "insurekcja" bądź "zryw", wtedy byś się pewnie nie przyczepił?)

Jestem w stałym kontakcie z tym Panem i z tego co widzę, jest pochłonięty poszukiwaniem informacji na temat naszych okolic. Jednak wiadomo, że wszystkich wiadomości nie zdoła znaleźć, ponieważ jest ich przede wszystkim bardzo mało, więc próbuje mu pomóc. Użyczam swoich fantów, za co jest mi bardzo wdzięczny, gdyż jak mówi "każda wskazówka jest na wagę złota".
Pisałem z zaprzyjaźnionym Rosjaninem z naszego forum i przesłał mi trochę informacji na ten temat. Jednak to nie wystarcza. Zwróciłem się z pytaniem do forumowiczów, ale nie spodziewałem się, że tak mnie tu potraktują.
Poza tym, jeśli szukałbym wiadomości potrzebnych do odnajdywania "miejscówek" to zapytałbym o to wprost.
Jeśli jesteś przeciwieństwem tego "cienkiego historyka amatora" to podziel się informacjami. Czekam, więc na błysk twojej ogromnej wiedzy...

Pozdrawiam
Punker

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 stycznia 2008, 10:30 
Specjalista
Specjalista

Witam,
znacznie lepszym słowem jest insurekcja. Rewoltą to Powstanie było z punktu widzenia władz carskich. A na dzieleniu się swoją wiedzą na prawo i lewo kiepsko dotychczas wychodziłem, więc z mojej strony musi Ci wystarczyć wędka. Nie zamierzam podawać ryby na talerzu. Mogę jeszcze podpowiedzieć, że należy szukać w pamiętnikach uczestników walk w 1831 r. i w zbiorach Archiwum Głównego Akt Dawnych.
Pozdrawiam i życzę powodzenia ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 23:38 
Specjalista
Specjalista

Witam,
może komuś przyda się informacja, że według wspomnień ppłk Święcickiego z 4 ppl na cmentarzu w Pomiechowie pochowany został ciężko ranny w obronie Warszawy dowódca 4 ppl ("Czwartaków"), ppłk Kazimierz Majewski, "który w czasie szturmu Warszawy przestrzelonym został kulą karabinową w prawą pierś na przestrzał, a opuściwszy Warszawę obecnym był przy pułku i w kilkanaście dni umarł w Modlinie.
Nie wiem na jakiej podstawie w opracowaniu A. Szomańskiego "Walecznych tysiąc" jest wzmianka, że ppłk Majewski pochowany został we wsi Kikoły nad Narwią.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]