Teraz jest czwartek, 2 lipca 2026, 11:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Carska Rosja - bagnety w 1 WŚ
PostNapisane: środa, 3 stycznia 2007, 18:29 
Plutonowy
Plutonowy

Witam. Doszedłem do wniosku ,że musze nadrobić zaległości w dziedzinie broni białej (bagnetów - tylko :) ). Jeśli chodzi o moją kolekcje jest ona nastawiona jedynie na sprzęt rosyjski z 2 ostatnich wojen światowych. Jak łatwo się można domyślić bagnety są ,że tak powiem schematyczne i monotonne. Chciałbym więc poprosić użytkowników forum (a jak!!!) o następującą pomoc. Czy jest ktoś kto orientuje się w zdobycznych bagnetach używanych w Carskiej Armii? Zapewne używane były wszystkie wzory do Kb i Kbk Mannlicher (co z Werdelem? - tak to się piszę?). Dużą grupę stanowią też bagnety do Lebeli (Grass, Cherspot?), Berthierów, Wenchesterów... Czy istniał jakiś sposób ich oznaczania w Armii Carskiej (charakterystyczny znak kontrolny?)? No i jak miała sie sytuacja w przypadku Mausera i bagnetów tego typu.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: -
PostNapisane: środa, 3 stycznia 2007, 18:37 
Generał Broni
Generał Broni

to moze wkleisz fotke---swoich bagnecików rosyjskich---a swoja drogą to o bagnetach rosyjskich juz było--trzeba tylko poszukac w popszednich postach

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 stycznia 2007, 23:04 
Moderator
Moderator

Austriacy produkowali do zdobycznych karabinow , w tym i rosyjskich bagenty mniej lub bardziej regulaminowe, przerabiali tez oryginalne bagnety zdobyte wraz z bronia, temat bagnetow zastepczych do zdobycznej broni oraz bagnetow zdobycznych zmodyfikowanych to w wydaniu austrowegierskim temat rzeka, jest sporo odmian i i generalnie jesto co zbierac , a i falszerze maja pole do popisu :( , natomiast zastanawialem sie jak to wygladało po stronie rosyjskiej i sadze , a nawet jestem pewien ze Rosjanie uzywali zbobyczna bron raczej z oryginalnymi bagnetami , osobiscie nie spotkalem sie z rosyjskimi modyfikacjami zobycznych bagnetow ................ ale ze raczej nie kolekcjonuje armii carskiej to i pewnie moge o wielu rzeczach po prostu nie wiedziec .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2007, 10:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Nic mi nie wiadomo o stosowaniu przez rosjan jakichkolwiek bagnetów zastępczych produkowanych tak do broni rodzimej, jak i zdobycznej.Do broni obcej stosowano jej pierwotne bagnetóy. Odbiegając nieco od tematu I wojny, jedynym znanym mi przypadkiem rosyjskiego bagnetu zastępczego jest bagnet sieczny tzw."leningradzki" do mosina 91/30, ale to jest inna bajka.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2007, 13:11 
Plutonowy
Plutonowy

Witam.
Cytuj:
natomiast zastanawialem sie jak to wygladało po stronie rosyjskiej i sadze , a nawet jestem pewien ze Rosjanie uzywali zbobyczna bron raczej z oryginalnymi bagnetami , osobiscie nie spotkalem sie z rosyjskimi modyfikacjami zobycznych bagnetow

Też jestem za tym rozwiązaniem jeśli chodzi o broń austryjacką. Interenuje mnie jednak to czy na takich bagnetach widniał jakikolwiek znak rozpoznawczy (wykonany przez rosyjskie słuzby kwatermistrzowskie). Gdzieś w pamięci mam obraz długiego bagnetu do Lebela wz 1886 z biciem U.S.R.S na jelcu ,który miał być sprzedany do ZSRR w latach 20tych ale w wyniku działań politycznych trafił do WP. Ale to był towar kontraktowy ,a nie zdobyczny.
PS A co z oznaczeniami na bagnetach francuskich dostarczanych podczas 1 WŚ. Też były pozbawione jakiś szczególnych oznaczeń mogących świadczyć o ich przynależności do Armii Carskiej (bagnety do "amerykańskiego" Mosina można rozpoznać na podstawie krztałtu szczeliny w tulei - może coś podobnego istaniało, taka mała modyfikacja, istniała również w bagnetach francuskich)?

Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2007, 16:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Nie sądze, żeby cecowano w jakikolwiek sposób broń zdobyczną , lub otrzymaną od sojuszników.A co do bagnetu Lebela z tym ciekawym oznaczeniem, to mocno wątpię.Pierwsze słyszę, żeby w latach dwudziestych Francja sprzedawała broń Bolszewikom.A znakowanie tej broni cechą U.S.S..... to totalna fantasmagoria.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2007, 16:58 
Plutonowy
Plutonowy

Poszukałem troszkę i znalazłem wzmianke o tym Lebelu http://arms2armor.com/Bayonets/fusil1.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2007, 17:08 
Porucznik
Porucznik

Witam

Polecam książkę "Sztyki Mira", tak na początek. Można tam znaleźć min. sporo rosyjskich zastępczych bagnetów do obcej broni. W sumie w książce będzie ze 100 lub więcej rosyjskich i radzieckich bagnetów. Jest co zbierać, a temat nie jest monotonny. M91 i M91/38 to nie wszystko (nawet ze sztyków).
Ten Lebel (bicie USSR) wygląda na lipę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2007, 17:16 
Plutonowy
Plutonowy

Witam.
Dzięki za pomoc. Pozycja widze nie tania ale najwidoczniej warto...

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2007, 17:48 
Porucznik
Porucznik

Zdecydowanie warto. To jeszcze stara, solidna szkoła radziecka, jeśli chodzi o pisanie książek tematycznych.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]