Witam.
Cytuj:
natomiast zastanawialem sie jak to wygladało po stronie rosyjskiej i sadze , a nawet jestem pewien ze Rosjanie uzywali zbobyczna bron raczej z oryginalnymi bagnetami , osobiscie nie spotkalem sie z rosyjskimi modyfikacjami zobycznych bagnetow
Też jestem za tym rozwiązaniem jeśli chodzi o broń austryjacką. Interenuje mnie jednak to czy na takich bagnetach widniał jakikolwiek znak rozpoznawczy (wykonany przez rosyjskie słuzby kwatermistrzowskie). Gdzieś w pamięci mam obraz długiego bagnetu do Lebela wz 1886 z biciem U.S.R.S na jelcu ,który miał być sprzedany do ZSRR w latach 20tych ale w wyniku działań politycznych trafił do WP. Ale to był towar kontraktowy ,a nie zdobyczny.
PS A co z oznaczeniami na bagnetach francuskich dostarczanych podczas 1 WŚ. Też były pozbawione jakiś szczególnych oznaczeń mogących świadczyć o ich przynależności do Armii Carskiej (bagnety do "amerykańskiego" Mosina można rozpoznać na podstawie krztałtu szczeliny w tulei - może coś podobnego istaniało, taka mała modyfikacja, istniała również w bagnetach francuskich)?
Pozdr