|
Pojawiło się kilka opinii ....więc postanowiłem i ja ..przelać swoje- nie wiem czy słuszne myśli na ...ekran forum.
A więc po koleii .
Napisałem kilka słów i ...pojechałem po dzieci na angielski...
Czekam na nie kilkanaście minut, bo jeszcze nie wyszły z zajęć i tak sobie myślę na temat tego zdjęcia: aby ustalić z jakiego okresu pochodzi to zdjęcie, trzeba się dowiedzieć z jakiego okresu pochodzi rubaszka -gimnastiorka w którą jest ubrany nasz bohater i z jakiego okresu pochodzi czapka. Do tego dochodzą ,,ozdoby urozmaicające,, mundur -to też trzeba rozszyfrować.
Aby ustalić najwcześniejsze wzory rubaszek i która z nich będzie odpowiednia do naszej rekonstrukcji żołnierza z 1914 przewaliliśmy z Priwislanskim ,,kopę,, zdjęć i rysunków.
Dotarliśmy do przepisu mundurowego nr.218 z 1912r- ,a wszystko to aby wiedzieć jaki był pierwszy wzór gimnastiorki.
Pierwsze rubaszki nie posiadały kieszeni, miały pagony nakładane oznaczone kolorem zgodnym z kolejnością pułku w dywizji, a kołnierz zapinany na lewym ramieniu. Pagony można było nakładać kolorem na zewnątrz albo do środka tak , że stawał się niewidoczny.
Na Twoim Pit zdjęciu rubaszka jest bez kieszeni ,a więc wygląda to na wczesny wzór- ponadto czapka-furażka ma skórzany daszek.
Czyli nasz gostek ma ubranko wczesnego wzoru. Ale to nie jest zdjęcie z pierwszego roku wojny, bo owe żołdaki mają tak wymięte mundirki jakby je ktoś psu przez gardło przeciagnął! Z tak wygladajacymi żołnierzami spotkałem się na zdjęciach rosyjskich jeńców z 1915 roku : pomięte mundury-pomięte twarze ze zgasłymi oczyma.
Mam datowane zdjęcia z 1916 roku , gdzie występują żołnierze zarówno w mundurach z początku wojny jak i w mundurach z 1916 r. czyli pagony zaszczitnego cwieta.. kieszenie wcięte z klapkami , czapka z daszkiem z materiału. Czyli że wszystko było stosowane -noszone na raz. Mundur więc nie jest podstawaą do określenia czasu wykonania zdjęcia.!! :(
Na czym więc oprzeć swoją opinię określającą w którym roku było wykonane zdjęcie- na intuicji ? :lol:
A więc robimy ,,na intuicję,,! :fon
Ja śmiało określam datę wykonania zdjęcia na lipiec -sierpień 1917 roku :mg:
Jest już długo po rewolucji kwietniowej, a gdyby nie pagony i bączek carski to bym powiedział że to lato 1918 roku - to już nie jest wojsko to zbieranina maruderów!
Popatrzcie sami -mundur wymiętolony jak u jeńca, jak u marudera, nawet wśród zdjęć frontowych z linii walk nie widziałem nigdy takich ,,bradiagów,,!
Odznaczenie na lewej piersi- widać nawet nie wiedział gdzie sobie je powiesić, :ups: -dobrze że nie niżej :1
do tego przypiął sobie łancuszek / ej obywatelu żołnierzu -mundur to niie chooinka!!!/ a obok jakiś medaklik ? Co by on miał imitować: odznakę pułkową czy też odznakę ukończenia szkoły oficerskiej,?
Ależ to jest żeton rewolucyjny taki sprzed rewolucji pażdziernikowej !! Dziesiątki ugrupowań, setki przekonań i ciagłe niekończące sie wiecowania!!
. Do tego groźnie uniesiona szabelka ..ni to nią salutuje ni to się od much odgania... No i te ozdoby na czapce. Przydało by się powiększenie czy przypadkiem ten błyszczący bączek-kokarda to nie znak oficerski od czapki garnizonowej ,a nad nim nie ma umieszczonej szarfy za otliczie! :lol:
No koniec moich fantazji... przeopraszam Pit jeżeli w jakiś sposób uczułeś sie urażony moją...frywolną interpretacją Twojego zdjęcia, ale mam też zdjęcie z 1 maja 1917 roku -na transparentach hasła ,a dookoła tłum takich samych niby żołnierzy. w wymiętolonych i porozpinanych mundurach.
Pewnie dostanę opieprz od kolegów-znawców za moją interpretację ale... wymyślcie coś innego bardziej sensownego . Pozdrawiam wszystkich , przesyłam ukłony Co złłego to nie my!!..-69 :jump
|