Teraz jest piątek, 6 lutego 2026, 13:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nieśmiertelnik - rosyjski czy radziecki
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2005, 17:17 
Specjalista
Specjalista

Witam
W rece wpadł mi taki oto nieśmiertelnik. Nie mam jednak pojecia z jakiego okresu pochodzi, czy to nieśmierelnik rosyjski czy radziecki. Niestety gdzie indziej nie rozwiązano tej zagadki. W tym temacie jestem laikiem, dlatego tez prosze o pomoc.
Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2005, 20:46 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Wygląda mi to na nieśmiertelnik radziecki. Z tego co wiem w armii carskiej raczej nie znane było jeszcze pojęcie dywizjonu (w każdym razie ja się z takowym nie spotkałem), a jednostki artyleryjskie grupowały się w baterie, choć ponoć nie tylko.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2005, 12:14 
Złosliwy Nieludzki Doktor

ochydny bolszewicki niesmiertelnik zartuje calkiem fajny :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2005, 16:21 
Specjalista
Specjalista

Zerknij tutaj:
viewtopic.php?t=9269
to jest carski nieśmiertelnik z 1910-1914

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2005, 23:41 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam Szanownych Kolegów.
Muszę przyznać , że niezły ten ,,Licznyj znak,, :1
A tak na marginesie to Wydaje mi sie że rosyjska nazwa ,,Licznyj znak,, lepiej pasuje do okreslenia identyfikatora niż nazwa ,,nieśmiertelnik,, .
Nigdy nie widziałem TAKIEGO znaku, z TAKIM WSPANIAŁYM napisem ale z posiadanych danych wynika ze powinien być to znak carski a nie sowiecki.
A więc trochę danych. Każda rosyjska dywizja piechoty posiadała również w swym składzie brygadę artylerii o numeracji takiej jak dana dywizja . Czyli 18 piesza dywizja miała w swym składzie 18 brygadę artylerii /czyli podobnie jak w przedwojennej armii polskiej/.
Kolegę o pseiudo ,,ludzki,, pewnie zmyliło to że zazwyczaj siłę armii z okresu przed 1 wojną przeliczno na bataliony, sotnie i ilośc baterii stąd wyciągnął wniosek że była to najwyzsza forma organizacyjna rosyjskiej artyleri.

W rzeczywistości rosjanie posiadali w 1914 roku 51 brygad artylerii przydzielonych do dywizji piechoty ,a ponadto 128 DYWIZJONÓW artylerii lekkiej, a kazda miała tez własne PARKI artyleryjskie. Wlasnie to może być ,,liczny znak" żołnierza jednego z takich dywizjonów. w latach następnych owe dywizjony zostały rozwiniete w brygady. Oczywiście wymieniając numerację brygad i dywizjonów piszę tu tylko o artylerii lekkiej ,,obsługujacej,, dywizje piechoty nie wspominajac o dywizjach i brygadach strzeleckich, jednostkach kawalerii wszelkich typów-/tam własnie numerowano baterie/, ponadto o artylerii ,,gornej,, artylerii, cieżkiej, ,, mortirach,,itd.
Ciekawy jestem w jakim rejonie Polski Kolega znalazł ten znak i czy był to rejon pierwszowojennych walk.
Pozdrawiam -69-

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 stycznia 2005, 01:12 
Specjalista
Specjalista

69 napisał(a):
Ciekawy jestem w jakim rejonie Polski Kolega znalazł ten znak i czy był to rejon pierwszowojennych walk.
Pozdrawiam -69-

Witam
Znaczek pochodzi z okolic Olsztyna, ale nie został wykopany tylko znaleziony na strychu wiejskiego domu. Moge powiedzieć ze wieś nieźle ucierpiała przy "wyzwalaniu", żołnierze kompletnie ją splądrowali, może któryś zgubił blache przy "wyzwalaniu" tego domu :jump
Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2005, 00:13 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A może kolega wyśle zdjęcie tej blaszki do Odkrywcy. Tam jeden gość zajmuje się niesmiertelnikami ...z pewnością będzie lepiej wiedział z jakiego to okresu.

Czy może być ,,soviecki,, nieśmierttelnik? chyba nie, bo w 2 wojnie robiono bakielitowe-na papierze. Jak wiadomu w ofensywach 1944 i 45 roku ,,materiał ludzki,, zbyt szybko się zużywał żeby Stalin miał jeszcze ,,inwestować ,, w metalowe nieśmiertelniki.

A co do penetracji Pruskich strychów .... to i w pierwszej wojnie także walczyli tacy ,,kozacy,, którzy chętnie ganiali niemry po strychach. A czasem któryś i taką ...dopadł. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2005, 00:15 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

wykasowałem ,bo 3 razy wszedł ten sam tekst.

Ostatnio edytowano czwartek, 27 stycznia 2005, 00:21 przez 69, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2005, 00:16 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2005, 00:35 
Specjalista
Specjalista

Witam
Może właściciel tego nieśmiertelnika miał olbrzymie szczęście i przewędrował cały szlak. Zastanawiałem sie nad tym, i wydumałem sobie taką teori że "blacha" została wydana żołnierzowi przed 1941 rokiem.
A co do wysyłania materiałów do "Odkrywcy" to nie mam dobrych wspomnień. Dwa lata temu wysłałem zdjęcia znaleziska (oczywiście z obowiązkowym kuponem) i jak dotąd zero odpowiedzi :jump
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2005, 12:04 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Przepraszam napisales Jaro ze 1941, chyba pomylka? W sumie na czym stanelo, czy jest to pierwszowojenny czy drugowojennny rosyjski czy radziecki??? Widzialem pare niesmiertelnikow rosyjskich i wydaje mi sie ze takiego nie bylo..odwoluje sie do znajomosci tematu prze 69 jako ze nie mam watpliwosci co do jego zaangazowania w sprawy uzbrojenia i wyposazenia zolnierzy armii carskiej. rodzi sie pytanie jesli zostal znaleziony na strychu to co stalo sie z jego wlascicielem ??? moze warto napisac tu i owdzie ( o ile istnieje taka mozliwosc) by dowiedziec sie prawdy?? Moze ktorys z rosyjskich kolekcjonerow moglby udzielic informacji ??? warto chyba wyslac im zdjecie
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2005, 12:45 
Specjalista
Specjalista

Witam
Owszem napisałem że przed 1941, ponieważ przed umieszczeniem postu miałem pewną hipotezę, a odpowiedzi forumowiczów miały pomóc mi w jej zweryfikowaniu. Ja uważam że to jest jednak "nieśmiertelnik" radziecki, z okresu przed 1941, kiedy to jeszcze starano sie w miarę o ewidencję (aut. słownik - żolnierz przez rz!). Świadczy o tym również (przynajmniej wg mnie) staranność jego wykonania oraz jego forma, w przeciwieństwie do późniejszych nieśmiertelników radzieckich. Poza tym na nieśmiertelnikach rosyjskich nie spotkałem się z napisem "licznyj znak".
Ale to tylko moja teoria :jump
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2005, 18:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

pozdrawiam ..... to dopiero jest zagadka!!!!! :666
Jeżeli Koledzy pozwolą to prześlę ,,ściągnięte,, z tej strony zdjęcie ,,licznego znaku " do znajomego w Irkutsku. Zobaczymy co on na ten temat powie.

chciałbym jeszcze raz powiedzieć , że taki ,,Liczny znak,, jaki przedstawił Kolega Jaro5 nie był mi do tej pory znany, stąd nie mogę wydać jednoznacznego werdyktu że jest on Carski.

To że udało mi się odnaleść carską jednostkę, która posiadała taką numerację i umieszczony na znaku taki opis świadczy , że taka jednostka istniała stąd też nie można wykluczyć , że jest to znak żołnierza z tej jednostki.

-69-

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2005, 18:13 
Specjalista
Specjalista

Witam
"Ściągniecie" zdjecia i wysłanie go do kogoś kto zna sie na tym dobrze jest jak najbardziej wskazane :)
Może dzieki temu uda sie rozwikłac te zagadkę
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 stycznia 2005, 10:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cze. -czy jest to rosyjski czy radziecki ,,liczny znak"?

Na razie nie znalazł się jeszcze taki który by udzielił jednoznacznej odpowiedzi.
Ale znajomy z Rosji wrócił mi uwagę na - krój liter i - ortografię , które to są czysto ... sovieckie!!!!!!!

Czy jest to ostateczna odpowiedź na zadane pytanie? :que :que :que

Może i tak !! Wszystko wskazuje, że będzie to typowy proces ...poszlakowy :666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]