Teraz jest piątek, 3 lipca 2026, 21:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: pytanie
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2007, 22:28 
Szeregowy
Szeregowy

Jestem początkujący, mam takie pytanie, mianowicie, czy udało się wam kiedykolwiek znaleźć przy jakiś militariach czaszki ludzkie ew. jakieś ludzkie kości?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2007, 22:37 
Generał Broni
Generał Broni

witaj
wielu z nas wyciągneło juz kości ale nikt ci się do tego nie przyzna. Szczególnie w czasach nagonek na kopaczy. zresztą temat był już wałkowany w dziale prawo a poszukiwania. Użyj też magicznej opcjii "szukaj"
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 lipca 2007, 22:41 
Generał Broni
Generał Broni

Czemu nikt się nie przyzna? Mi się to zdarzyło kilka razy i jeśli dotyczyło to zołnierzy niemieckich z II wojny, szczatki zawsze trafiały na niemiecki cmentarz. Kolega współpracuje z fundacją Pamięć i zawsze zgłaszamy mu takie przypadki. Natomiast jeśli chodzi o żołnierzy I-wojennych, to zawsze jakis krzyżyk się postawi. Kenny za to specjalizuje się w kamiennych nagrobkach :1
Generalnie przy poszukiwaniu militariów musisz się nastawić na to, że prędzej czy później znajdziesz ludzkie szczątki. Zgłos gdzie trzeba albo postaw krzyżyk i wszystko będzie ok. Najgorsze co możesz zrobić to rozkopać pacjenta, kości zostawić na wieszchu i sprzedać znalezione przy nim rzeczy na allegro :n :n Takie akcje też niestety mają miejsce.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 lipca 2007, 00:02 
Szeregowy
Szeregowy

dzieki za odp. Generalnie interesują mnie monety, mniej militaria, acz, nie obraże się jeśli coś ciekawego wyciągnę, dlatego pytałem. Uważam również, że lepiej spytać, poczytać... kolesie z allegro mają pewnie takie wywody o krzyżykach itp głeboko w dupie.. Dlatego nie gańcie mnie za to, że chcę być poinformowany, chyba Wam też na tym zależy? Przezorny zawsze ubezpieczony. Na razie jestem na etapie kupna wykrywacza, mam u siebie ciekawe tereny, w pobliżu pałac (w okropnym stanie), las w którym było bombardowanie, masowe wywózki... myślę, że ciekawe rzeczy można wyciągnąć, z tym, że np. niewypały mnie kompletnie nie interesują, nie dla mnie taka zabawa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 lipca 2007, 00:10 
HANDLARZ - NIE IDENTYFIKOWAĆ !!!
HANDLARZ - NIE IDENTYFIKOWAĆ !!!

Lipek napisał(a):
Czemu nikt się nie przyzna? Mi się to zdarzyło kilka razy i jeśli dotyczyło to zołnierzy niemieckich z II wojny, szczatki zawsze trafiały na niemiecki cmentarz. Kolega współpracuje z fundacją Pamięć i zawsze zgłaszamy mu takie przypadki. Natomiast jeśli chodzi o żołnierzy I-wojennych, to zawsze jakis krzyżyk się postawi. Kenny za to specjalizuje się w kamiennych nagrobkach :1
Generalnie przy poszukiwaniu militariów musisz się nastawić na to, że prędzej czy później znajdziesz ludzkie szczątki. Zgłos gdzie trzeba albo postaw krzyżyk i wszystko będzie ok. Najgorsze co możesz zrobić to rozkopać pacjenta, kości zostawić na wieszchu i sprzedać znalezione przy nim rzeczy na allegro :n :n Takie akcje też niestety mają miejsce.
Pozdrawiam!

Dobrze że ktoś poruszył ten temat z all... handlowaniem tz. "odznaczeniami z wykopku" :( To jest po prostu straszne :( !! Na giełdach niektórych też można spotkać na takie fanty z mogił u "pseudo poszukiwaczy" TRZEBA Z TYM WALCZYĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 lipca 2007, 09:32 
Kapral
Kapral

Pozwolę się nie zgodzić z w/w opinią. Na ziemiach zachodnich normalną praktyką wycofujących/uciekających wojsk niemieckich było porzucanie wyposażenia i innych rzeczy i dalsza ucieczka jako cywil. Parę razy udało sie trafić takie miejsca mi i moim znajomym, choć przyznać muszę, że rozkopywanie i zostawianie szczątków jakichkolwiek ludzi jest wysoko naganne.
PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 lipca 2007, 20:00 
Generał Broni
Generał Broni

ja mam pytanie, jak odrużnic fanty wykopane przy właścicielu od tych ktore były zgubione pożucone?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 lipca 2007, 20:17 
Sierżant
Sierżant

Słyszałem że fanty z żołnierzy mają na sobie jakiś biały osad, ciężki do usunięcia.Sam nie trafiłem jeszcze na truposza,ale wiem że trafie.Widziałem tylko porozrzucane szczątki ludzkie w Chorzczówce koło Warszawy i to mnie boli,że ludzie nie mogą postawić krzyżyka i tyle,ale to nie są ludzie tylko banda świniaków która zarabia na czyimś nieszczęściu :( .Co do osadu to nie wiem czy to prawda,ale słyszałem to od doświadczonego kopacza.Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 lipca 2007, 09:27 
Szeregowy
Szeregowy

kojak napisał(a):
ja mam pytanie, jak odrużnic fanty wykopane przy właścicielu od tych ktore były zgubione pożucone?

To chyba proste - po kościach...
Czasem można trafić na nietypowe "groby" - my z kumplem kiedyś na coś takiego trafiliśmy w transzei z okresu pierwszej wojny. Prawdopodobnie po bitwie z lazaretu lub\i pobojowiska powrzucano doń ludzkie członki i przysypano [nogi, ręce ze śladami piłowania]. Makabryczne znalezisko.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 sierpnia 2007, 15:17 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

Znajduje sie , znajduje ludzkie resztki i kosci . Niedawno w czasie spaceru po lesie w towarzystwie pewna osoba znalazla takie miejsce . To co wykopane zostalo zanim stwierdzilismy , ze to miejsce ostatniego (?) odpoczynku trafilo z powrotem do dolka . Nie mam zadnego niesmiertelnika i chcialbym takowy posiadac ale nawet gdyby ktoras z osob mi towarzyszacych chciala blache zabrac ... to poprosilbym o jej pozostawienie na miejscu . W chwili obecnej zglosilem do dwoch organizacji to znalezisko i skontaktowalem sie z jednym przedstawicielem na terenie polski ... niestety podejscie tej osoby do faktu jest b. smutne i godne pozalowania . Osoba z tej organizacji jest zainteresowana jedynie niesmiertelnikiem a kosci w.g. niej moga pozostac tam gdzie sa ... :gun: .
W drugiej organizacji podano mi nawet propozycje wyslania kogos do polski w ustalonym wczesniej terminie na miejsce znalezienia niemieckiego zolnierza i dokonania exchumacji zgodnej z przepisami i szacunkiem dla ludzkich szczatkow .
Zobaczymy jak ta sprawa dalej sie potoczy - poinformuje .
Ale moje osobiste odczucie do badz co badz rabowania nieoznaczonych grobow jest dosc jednoznaczne - noz mi sie w kieszeni otwiera . Niezaleznie od tego czy ten czlowiek nosil gwiazdke czy gape ... on zginal i nalezy mu sie chocby ta odrobina szacunku jako przedstawicielowi gatunku - czlowiek .

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2007, 23:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

kojak napisał(a):

Czesto widze m.in na giełdach staroci np.Wrocław gdzie chopinypseudo "hieny kopacze" na stoiskach (zazwyczaj znorany koc) maja stosy odznak wykopkowych. No ale do sedna odznaki te sa wybebeszone, rozsadzone, z białym nalotem...to sa własnie fanty "grobowe". Przy okazji kolejnej giełdy staroci zaprezentuej co nieco fotek pogladowych. Aaa ludziska czasami nie kupujcie takich odznak. W ten sposob wspieracie portfel HIEN!!!

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]