Teraz jest sobota, 27 czerwca 2026, 14:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: 20 Pułk A.L. Baranowicze + 32 DAL- wschód, prośba o info
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2009, 12:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Uprzejmie proszę o jakiekolwiek informacje nt.:

- 20 Pułku Artylerii Lekkiej, Baranowicze
- Szkoły podoficerskiej ww. PAL
- rocznika kończącego ww. szkołę, w dniu 10 lutego 1938 r.(fotografie, inne dane)
- mobilizacji żołnierzy pochodzących z okolic Sochaczewa, w Rembertowie w 1939 r.

Mój dziadek, ukończył ww. szkołę, w 1938 r., następnie w 1939 r., został zmobilizowany w Rembertowie i wysłany na wschód, najprawdopodobniej aż po Stanisławów.

Po kapitulacji, do rodzinnej, podwarszawskiej miejscowości powrócił ok 10 października 39 r., w mundurze. Przebijał się nocami, w dzień chowając się w lesie. Podczas przeprawy przez Bug, okoliczni mieszkańcy radzili jemu i jego koledze: "Panowie wy jeszcze w mundurach, konno! Wszędzie Niemcy i Ruski, zabiją Was". Dopiero po ww. sugestii zdecydowali się na porzucenie koni i wyposażenia.

Chciałbym odtworzyć prawdopodobną drogę jego powrotu. Wiem jedynie, o Stanisławowie (na pewno miał na wojennym szlaku tę miejscowość), przeprawie indywidualnej przez Bug, i przedwojennym szkoleniu w Baranowiczach. Uprzejmie proszę o pomoc...

Z ostatniej chwili:

pisałem o 20 PAL - bo taki mam dziadkowy dyplom ukończenia szkoły podoficerskiej w 38 r. Jest na nim informacja: 20 PAL, Baranowicze, podpisał dyplom ppłk Kaznowski II Z-ca Dowódcy Pułku, oraz Dowódca Kompanii Lacztowski? (nazwisko nieczytelne).

Ale to, co mnie interesuje najbardziej to właśnie 39 r. i jego szlak wojenny w 39 r., na pewno zmobilizowany został w Rembertowie i ruszył na wschód, pojawia się w opowieściach miejscowość Stanisławów i przeprawa na Bugu, z powrotem.

Dziadek opowiadał podobno, że jak przybył do Rembertowa, to wysyłano ich albo "na front" albo na "drugą linię", w sensie nie bezpośrednich starć.
Tu jest istotne, że w jego przypadku było tak, że miał w metryce błędną datę urodzin, tzn. fizycznie był o 2 lata młodszy niż w dokumentach (nie sprostowano tego po urodzinach). Ten przypadek być może uratował mu życie, bo jak stawił się w Rembertowie, jakiś oficer miał powiedzieć - ten jeszcze za młody na front i właśnie dano go na II linię...

Podobno była właśnie taka prymitywna selekcja, "Ty w lewo, ty w prawo".

Z dziadka opowieści wiem jeszcze tylko, że przed powrotem na własną rękę, dowódca powiedział im, aby teraz na własną rękę starali się wrócić do domów (wrócił jak pisałem wcześniej dopiero 10 października 39 r.).

Jeździł konno, konia później oddał do jakiegoś gospodarstwa w drodze powrotnej.

Gdy wracał wszędzie widział masę porzuconego sprzętu i trupów.

Przekazał mi jeszcze, że wszędzie panował ogólny bałagan i brak organizacji, wojska nie wiedziały co mają zrobić.

Szkołę podoficerską skończył w 38 r., w stopniu Bombardiera

- po ukończeniu szkoły podoficerskiej w Baranowiczach w 38 r., dziadek miał też ćwiczenia w Rembertowie, jeszcze przed powołaniem we wrześniu 39 r.

- przed chwilą babcia powiedziała mi, że do Rembertowa dziadek dotarł w dniu powołania, tj. dokładnie w dniu 1 września 39 r.

- jego oddział, im bardziej Niemcy nacierali, cofał się bardziej na wschód, na pewno miał na swoim szlaku okolice Stanisławowa. Cudem uniknął obławy niemieckiej, wraz z kilkoma kolegami, reszta została złapana

- z dziecięcej pamięci odtwarzam, że dziadek opowiadał mi o dwóch nazwach dywizjonów. Pierwszy to naturalnie, ten co ma w dyplomie czyli 20 PAL - Baranowicze, a drugi XX to zapewne ten, z wrześniowej mobilizacji 1 IX 39 r., czyli jak rozumiem 32 DAL.

- opowiadał też o obsłudze działa i swoim koniu i wyposażeniu, tj. karabinku, mówił kiedyś coś jak kbk. Nie wiem tylko czy to był Bethier czy Mauser...

Interesuje mnie też jak wyglądał jego mundur i wyposażenie (pewnie za jakiś czas będę chciał kupić replikę stroju).

Bardzo proszę o pomoc...

PS
a to prawdopodobne sugestie kolegi z innego forum:
Twój dziadek, mógł zostać zmobilizowany 32 DAL, który utworzył 32 PAL dla 33 DP. Najprawdopodobniej pozostał w Rembertowie w Oddziale Zbierania Nadwyżek, który następnie został skierowany do Ośrodka Zapasowego Artylerii Lekkiej Nr 1 w Zajezierzu k. Dęblina. Oddział tam nie dotarł lecz maszerując pieszo na Lublin a potem Krasnystaw. Jego dalsze losy są nieznane.

Ostatnio edytowano środa, 11 marca 2009, 22:03 przez cavaleros, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: 20 PAL
PostNapisane: sobota, 7 marca 2009, 00:21 
Pułkownik
Pułkownik

TEZ MNIE INTERESUJE TEN TEMAT
MOZE COS O SZLAKU BOJOWYM TEGO PULKU MASZ BO W NECIE NIC KONKRETNEGO NIE MA
JAK COS PISZ NA PW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 00:27 
Plutonowy
Plutonowy

Nie wiem czy 33DP to to samo co 33DP Rez.
Ale mam gdzieś kserówki, w których jest wzmianka o walkach 33DP Rez. z 3DPanc.(Niemcy) z XIX korpusu we Włodawie. Wiem, ze było coś napisane o jakimś PALu. Jeżeli coś interesi to daj znać a poszukam tą wzmiankę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: jasne
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 17:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jak najbardziej. Wszystko mnie na ten temat interesuje.

W 20 PAL dziadek miał szkolenie w 38 r.

1. września 39 r., został zmobilizowany w Rembertowie i mógł zostać zmobilizowany do 32 DAL, który utworzył 32 PAL dla 33 DP. - czy na temat tego dywizjonu coś wiecie? Proszę o info...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:42 
Plutonowy
Plutonowy

Kod:
[...] Jak wspomniano, dnia 16 września 33DP Rez. (bez 135pp i II dywizjonu 32 pal) obsadziła Bug w rejonie Sławatycz, frontem na wschód. [...]
[...]Na północnym skrzydle (lewym) działała 133 pp płk. Antoniego Wandtkego, wsparty III dywizjonem haubic 100mm 32 pal (bez 8 baterii) kpt. Świętosława Jatelnickiego, a na południowym (prawym) skrzydle 134 pp ppłk. Erwina Wolanka, wsparty I dywizjonem armat 75mm 32 pal kpt. Franciszka Bornstaedta. [...]
Jest to fragment opisujący walki 33DP Rez. z 3DPanc. XIX korpusu we Włodawie i okolicach.
Napisałem to trochę w skrócie bo nie mam chęci pisania gdy jestem skacowany.

Tyle wyłowiłem z tekstu o tych palach. Kserowki mam urywkowo i ułożone byle jak więc cięzko się doszukać kolejności stron. Więcej jest mowa o tej 33 DP. Jak dobrze pamiętam to jest to w książce pt. Działania wojenne na Lubelszczyźnie (chyba).
Proponowałbym wypożyczenie tej książki w biblio.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Niesamowite...
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 12:21 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Niesamowita radość czytania tego co piszesz, powoli chyba układanka się układa. Piszesz, że:

[...] Jak wspomniano, dnia 16 września 33DP Rez. (bez 135pp i II dywizjonu 32 pal) obsadziła Bug w rejonie Sławatycz, frontem na wschód. [...]

To może potwierdzać, że dziadek był właśnie w 32 PAL (II Dywizjon), mówił mi, że nie brali udziału w bezpośredniej walce...

Tylko zastanawia mnie, czy fakt, który powołujesz (Sławatycze, przy samej dzisiejszej granicy) wyklucza słowa babci, że dziadek miał być aż w Stanisławowie (toż to bardziej na południowy wschód). Czy możliwe, aby tak daleko przemieścił się dywizjon? Tj. ze Sławatycz, aż w okolice Stanisławowa? Na pewno dziadek przeprawiał się przez Bug, ale to już po rozpędzeniu wojsk (swoją drogą ciekawe gdzie to było), gdy dowódca kazał im uciekać na własną rękę i wracać do domów...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 15:36 
Plutonowy
Plutonowy

Odnalazłem jeszcze coś o tym 32 PALu. Ma to zwiazek z tym co napisałem wcześniej.
Kilka zdań o samej walce....
Kod:
Następnie w nocy z 18 na 19 września 33DP Rez. przesunęła się do rejonu m. Krobonosza (na południe od Sawina). Piechota dywizyjna pozostała w odwodzie, natomiast 32 pal (bez II dywizjonu), pod dowództwem mjr. Władysława Passendorfera, wraz z 13 p. uł. ppłk. dypl. Józefa Szostaka wspierała walkę 42 DP, ktora przez cąły dzień 19 września powstrzymywała natarcie oddziałów niemieckiej 3 DPanc posuwających się w kierunku południowym wzdłuż szosy z Włodawy na Sawin.

20 września 33DP została wcielona do 41DP.

Znalazłem jeszcze kilka zdań o tym PALu.

Kod:
Maszerujac samodzielnie 135 pp ppłk. T Tabaczyńskiego z II dywizjonem 32 pal mjr. J. Walaska przekroczył 1 października w Opalinie Bug. Nie obyło się bez walk. Tak np. ranny dowódca plutonu pionierów pułku kpt. sap. Tadeusz Jacyna został 26 września zamordowany wraz  z por. Zygmuntem Kazimierzem Dąbrowskim przez dywersantow we wsi Mokrany (na północ od Małoryty). Brak wiadomości o dalszych działaniach pułku; wiadomo tylko, że pod dowództwem  mjr. Stanisława Nowickiego, dowódcy I batalionu, dołączył w rejonie Czemiernik razem z 5 baterią 32 pal por Romualda Dietrycha do 50 DP.

Nie wiem czy połapiesz się w tych urywkach co napisałem. Ale starałem się przepisywać od akapitu. Zapewne więcej jest w tej książce napisane ale trzeba by było ją przeczytać od deski do deski. Czytając po kolei wiadomo by było kiedy co zostało zreorganizowane lub do jakich oddziałów dołączyło. Jak wspominałem wcześniej, mam tylko kserówki kilku stron.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 17:31 
Generał Broni
Generał Broni

Fragment artykułu Polska artyleria lekka we wrześniu 1939r. z czasopisma Militaria i Fakty nr.4/2001.32 Dyw.Art.Lek. stacjonował w Rembertowie.Został on zmobilizowany jako 32 pal(bez IIdyonu) w dniach 24-26 sierpnia dla 33DPRez.Pod dowództwem ppłk dypl.Tadeusza Tabiszewskiego wyruszył transportem kolejowym do miejsca koncentracji w rejonie Łomża-Nowogród.Do akcji wkroczono dopiero 9 wrz. w rejonie Broku i Łaz.11 wrz. kolumna pułku została zbombardowana,poniesiono wówczas wysokie straty w ludziach i sprzęcie,poległ m.in.ppłk Tabiszewski.17 wrz. oba dywizjony wspierały polskie natarcie w rejonie Włodawy,19 wrz. w rejonie Sawina,23 wrz. w rejonie Rahań.Wówczas też po wystrzelaniu niemal całej amunicji własne obsługi zniszczyły częśc dział.Ostatnią walkę stoczono 26 wrz. w rejonie Górecka Kościelnego.Następnego dnia złożono broń przed oddziałami niemieckiego VII KA po uprzednim zniszczeniu dział.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]