Teraz jest poniedziałek, 30 marca 2026, 10:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Panthera z Polski
PostNapisane: sobota, 22 października 2011, 22:38 
Porucznik
Porucznik

Voucur napisał(a):
jakoś nie widzę możliwości, by na przykład takie ruchomości podlegały pod przepisy w/w dekretu.
Ty nie widzisz, a ustawodawca i sądownictwo widzi. Na to już nic nie poradzę.
Voucur napisał(a):
Wszystkie te trzy typy przestępstw penalizowane są karą maksymalnie 10 lat pozbawienia wolności, a jako że nie widzę podstaw do spoczywania lub wyłączenia biegu przedawnienia, ich przedawnienie następuje z upływem 15 lat od popełnienia przestępstwa. O ile nie wnikam teraz w możliwość rewindykacji pojazdu z USA, to o wyciągnięciu konsekwencji w stosunku do sprawców przestępstwa (przywłaszczenie i wywóz za granicę) można zdecydowanie zapomnieć. Tak więc nie widzę możliwości, by panowie K. mogli się czegokolwiek obawiać.

Zaraz, pytałeś się
Cytuj:
o jakie mianowicie przestępstwo chodzi?

I moja odpowiedź jest prawidłowa.
Inną kwestią jest czy się one przedawniły, czy nie.
Wywóz się nie przedawnił i stąd zainteresowanie prokuratury całą sprawą.
Voucur napisał(a):
Żeby nie było - osobiście bardzo cieszyłbym się z powrotu Panthery z USA do Polski

No i o to właśnie chodzi!
Tego sobie życzmy.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 października 2011, 11:24 
Generał Broni
Generał Broni

wars98 napisał(a):
Voucur napisał(a):
jakoś nie widzę możliwości, by na przykład takie ruchomości podlegały pod przepisy w/w dekretu.
Ty nie widzisz, a ustawodawca i sądownictwo widzi. Na to już nic nie poradzę.

Czyli zdobyczne mienie Armii Czerwonej na podstawie dekretu z 1946 r. stało się własnością Skarbu Państwa RP? Ciekawe. Ja tu widzę suchy i prosty zapis dekretu, mówiący o mieniu Rzeszy Niemieckiej. Ale mienie zdobyte na Rzeszy Niemieckiej przez RKKA stało się mieniem ZSRR. Fakt faktem, w tym konkretnym przypadku nie ma to nic do rzeczy. Posiłkowanie się owym dekretem w przypadku wraku nie jest jednak konieczne, bo czyż np. wraki RKKA nie należą do Skarbu Państwa? Albo te z Royal Air Force?

A idąc Twoim tokiem rozumowania, to każdy odłamek pocisku, łuska od pistoletu czy nawet kawałek drutu kolczastego albo gwóźdź należący pierwotnie do Rzeszy Niemieckiej, na podstawie owego dekretu stał się własnością Skarbu Państwa. Postaram się to sobie zapamiętać. :8)

wars98 napisał(a):
Zaraz, pytałeś się
Cytuj:
o jakie mianowicie przestępstwo chodzi?

I moja odpowiedź jest prawidłowa.
Inną kwestią jest czy się one przedawniły, czy nie.
Wywóz się nie przedawnił i stąd zainteresowanie prokuratury całą sprawą.

Zadałem Ci proste pytanie, mające na celu wykazanie, że wbrew temu co pisze się tu i ówdzie na temat ewentualnego wyciągania odpowiedzialności karnej w stosunku do sprawców czynu to stek bzdur. I tylko tyle. Nie wnikałem jak zapewne zauważyłeś w kwestię rewindykacji Panthery, ale jeśli już poruszyłeś ten temat, to nurtuje mnie jedna kwestia. A mianowicie, w innym wątku napisałeś, że szansa na rewindykację Panthery wzrosła do 50%. Skoro "uznano" Pantherę za "dobro kultury" (chętnie usłyszałbym jaka instytucja uznała ten obiekt za takowe, jakoś nie przepadam za stroną bierną) i sprawa się nie przedawnia, a zarówno RP jak i USA to państwa działające zgodnie z literą prawa, to czemu zostawiamy 50% na ewentualne niepowodzenie? Pytam o to bez jakichkolwiek złośliwości i miło by było, gdybyś to w taki sam sposób wyjaśnił - co może pójść nie tak, bez ogólników.

wars98 napisał(a):
No i o to właśnie chodzi!
Tego sobie życzmy.

Po pozytywnym zakończeniu sprawy nie omieszkam pogratulować, pewnie zresztą nie tylko ja.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 października 2011, 12:42 
Porucznik
Porucznik

Voucur napisał(a):
Czyli zdobyczne mienie Armii Czerwonej na podstawie dekretu z 1946 r. stało się własnością Skarbu Państwa RP? Ciekawe. Ja tu widzę suchy i prosty zapis dekretu, mówiący o mieniu Rzeszy Niemieckiej. Ale mienie zdobyte na Rzeszy Niemieckiej przez RKKA stało się mieniem ZSRR. Fakt faktem, w tym konkretnym przypadku nie ma to nic do rzeczy. Posiłkowanie się owym dekretem w przypadku wraku nie jest jednak konieczne, bo czyż np. wraki RKKA nie należą do Skarbu Państwa? Albo te z Royal Air Force?

Moment. Nigdzie nie napisałem, że mienie zdobyte przez ACz stało się własnością Skarbu Państwa. Tutaj akurat sprawa jest złożona.
Inaczej sprawa wygląda np. z mieniem zdobytym w trakcie walk np. w styczniu 1945 r. i wykorzystywanym/wywiezionym do ZSRR, a inaczej z mieniem co prawda zawłaszczonym przez ACz i wywiezionym do ZSRR po 9 maja 1945 r. Tutaj kłania się zwykły szaber i kwestia rewindykacji. Spory prawne i dyplomatyczne w tych sprawach nadal się ciągną pomiędzy RP a Rosją.
Inne wraki np. RKKA itp. to inna sprawa.
Voucur napisał(a):
każdy odłamek pocisku, łuska od pistoletu czy nawet kawałek drutu kolczastego albo gwóźdź należący pierwotnie do Rzeszy Niemieckiej, na podstawie owego dekretu stał się własnością Skarbu Państwa.

Takie jest ogólne założenie tego dekretu i całej powojennej linii orzeczniczej.
Voucur napisał(a):
w innym wątku napisałeś, że szansa na rewindykację Panthery wzrosła do 50%. Skoro "uznano" Pantherę za "dobro kultury" (chętnie usłyszałbym jaka instytucja uznała ten obiekt za takowe, jakoś nie przepadam za stroną bierną) i sprawa się nie przedawnia, a zarówno RP jak i USA to państwa działające zgodnie z literą prawa, to czemu zostawiamy 50% na ewentualne niepowodzenie? Pytam o to bez jakichkolwiek złośliwości i miło by było, gdybyś to w taki sam sposób wyjaśnił - co może pójść nie tak, bez ogólników.

Pantera została uznana za dobro kultury w czerwcu 1991 r. przez Generalnego Konserwatora Zabytków, który nie zezwolił na wywóz czołgu za granicę.
Kwestia ewentualnego nie powodzenia wynika z zagadnień prawa międzynarodowego i działań dyplomatycznych. Strona, która weszła w posiadanie trefnego towaru będzie robiła co tylko możliwe, aby wykazać, że nie wiedziała o lewiźnie. Są środki dowodowe, które można i należy wykorzystać, ale to już zależy od organów naszego państwa, a jak te działają, to chyba nie muszę Ciebie przekonywać?
Atuty są po naszej stronie. Wskazałem co należy zrobić, aby wygrać. Nie wiem, jak to zostanie wykorzystane. Zakładam, że nadzór będzie potrzebny do samego końca.
Voucur napisał(a):
Po pozytywnym zakończeniu sprawy nie omieszkam pogratulować, pewnie zresztą nie tylko ja.

Dzięki za takie podejście. Na prawdę, chciałbym móc kiedyś zobaczyć ten pojazd w Polsce. I z tą nadzieją walczę dalej.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 października 2011, 13:52 
Generał Broni
Generał Broni

wars98 napisał(a):
Moment. Nigdzie nie napisałem, że mienie zdobyte przez ACz stało się własnością Skarbu Państwa. Tutaj akurat sprawa jest złożona.
Inaczej sprawa wygląda np. z mieniem zdobytym w trakcie walk np. w styczniu 1945 r. i wykorzystywanym/wywiezionym do ZSRR, a inaczej z mieniem co prawda zawłaszczonym przez ACz i wywiezionym do ZSRR po 9 maja 1945 r. Tutaj kłania się zwykły szaber i kwestia rewindykacji. Spory prawne i dyplomatyczne w tych sprawach nadal się ciągną pomiędzy RP a Rosją.
Inne wraki np. RKKA itp. to inna sprawa.

Czytasz chyba nieco zbyt pospiesznie. Fragment mojego wcześniejszego postu:

Cytuj:
Różnica pewna jest, ponieważ Rzesza Niemiecka mogła utracić jakąkolwiek część swojego majątku ruchomego w trakcie prowadzenia działań wojennych, na przykład na rzecz przeciwnej strony biorącej udział w konflikcie zbrojnym - znanych jest wiele przypadków użycia zdobycznych pojazdów niemieckich przez armię RKKA - jakoś nie widzę możliwości, by na przykład takie ruchomości podlegały pod przepisy w/w dekretu.

Ale to akurat naprawdę są sprawy drugorzędne, całe to wyciąganie owego dekretu w przypadku Panthery z Czarnej Nidy jest niecelowe w świetle postanowienia GKZ z 1991 r. o którym wspomniałeś.

wars98 napisał(a):
Kwestia ewentualnego nie powodzenia wynika z zagadnień prawa międzynarodowego i działań dyplomatycznych. Strona, która weszła w posiadanie trefnego towaru będzie robiła co tylko możliwe, aby wykazać, że nie wiedziała o lewiźnie. Są środki dowodowe, które można i należy wykorzystać, ale to już zależy od organów naszego państwa, a jak te działają, to chyba nie muszę Ciebie przekonywać?Atuty są po naszej stronie. Wskazałem co należy zrobić, aby wygrać. Nie wiem, jak to zostanie wykorzystane. Zakładam, że nadzór będzie potrzebny do samego końca.

Dzięki za obszerne wyjaśnienie, cóż, wygląda na to że jedyne na co wypada poczekać, to na dalszy rozwój wydarzeń.

wars98 napisał(a):
Dzięki za takie podejście. Na prawdę, chciałbym móc kiedyś zobaczyć ten pojazd w Polsce. I z tą nadzieją walczę dalej.

Myślę, że nawet sceptycy chętnie zobaczyliby ten pojazd z powrotem w kraju, oczywiście w jakiejś odpowiedniej placówce muzealnej, która pozwoli utrzymać pojazd w dobrej kondycji. Póki co jestem nastawiony również sceptycznie do tej sprawy, ale to po części z mojego podejścia do takich niepewnych przedsięwzięć - wolę się miło zaskoczyć niż niemiło rozczarować. Niemniej trzymam kciuki za powodzenia sprawy.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2011, 10:27 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Z całej tej dyskusji robi się taki pożytek jak z nabierania zupy widelcem. Myślę, ze meritum się zatarło i jak będzie (pantera) płynąć do PL po rewindykacji to będzie można dyskutować dalej. Uważam że się nie uda, ale jeżeli tak to stworzy to ciekawe kuriozum do działań rewindykacyjnych w innych kierunkach. Mimo, iz nie uważam tego za skarb kultury narodowej to życzę powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2011, 10:32 
Generał Broni
Generał Broni

Jesli Pantera miałaby wrócić, to rozumiem że wars/muzeum eksploracji/Skarb Państwa zwrócą koszty jej konserwacji i rekonstrukcji? Czy też obecny właściciel powinien ja doprowadzić do stanu, w którym ją nabył?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2011, 11:01 
Generał Broni
Generał Broni

Panowie nam się nawet Edwarda Mazura ze Stanów nie udało ściągnąć :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 października 2011, 11:21 
Porucznik
Porucznik

Monty, zostaw Mazura w spokoju. Udaje nam się ściągać zagrabione obrazy, to niby czemu czołg nie miałby wrócić? ;)
Trzeba cierpliwie czekać na rozwój wypadków i tyle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 października 2011, 11:59 
Moderator
Moderator

wars98 napisał(a):
Monty, zostaw Mazura w spokoju. Udaje nam się ściągać zagrabione obrazy, to niby czemu czołg nie miałby wrócić? ;)
Trzeba cierpliwie czekać na rozwój wypadków i tyle.

Taa..Ja już załatwiłem kapelę góralską ,coby zagrała na nabrzeżu portowym,na powitanie powracającej do kraju pantery. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 października 2011, 12:01 
Moderator
Moderator

Chleb i sól masz ?? i panienki w strojach ludowych ?? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 października 2011, 22:28 
Podporucznik
Podporucznik

Argo napisał(a):
Chleb i sól masz ?? i panienki w strojach ludowych ?? :lol:

Panienki w "strojach ludowych" na tak szczególną okazję biorę na siebie :lol:
A tak poważnie Wars 98 przestań już majaczyć.
Gorączka wiecznie nie trwa,ten bleblot można chyba już tłumaczyć stanem Twej psychiki :n

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]