Teraz jest niedziela, 19 kwietnia 2026, 13:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: AMZ Tur , nowy polski samochod opancerzony
PostNapisane: sobota, 24 marca 2007, 13:04 
Porucznik
Porucznik

Witam pomyslałem ze warto podzielić sie informacją ze w naszym kraju w miejscowości Kutno , produkuje sie całkiem niezłe pojazdy opancerzone . Pewnie słyszeliście o DZIKU i jego sukcesie eksportowym w Iraku , kilka dni temu na światło dzienne wyłonił sie jego starszy brat TUR .
http://raport.wrzuta.pl/obraz/s46AQOLFf1/
http://raport.wrzuta.pl/obraz/yUEaSgA0uk/

Jest to dopiero prototyp aczkolwiek wielu fachowców widzi w nim maszynę na światowym poziomie .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 marca 2007, 14:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

KONIU może Wiesz na bazie jakiego pojazdu jest to cacko?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 marca 2007, 15:24 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pewnie na bazie URSUSA :jump

Nie moglem sie powstrzymac :P

Napęd to Iveco 3 litrowy, 166-178 KM.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 marca 2007, 15:29 
Porucznik
Porucznik

na podwoziu SCAM-a był Dzik , TUR tez wykorzystuje jego podzespoły ale juz tylko cześciowo , ponoć AMZ chce odejść od SCAMa dla dalszych pojazdów w tym TUR-a . Jednym słowem TUR ma podwozie na podzespołach SCAM-a udoskonalonych naszą narodową myślą techniczną . Moge dodać ze AMZ pracuje nad jeszcze jednym cieższym pojazdem nazwanym ŻUBR , prototyp ma być gotowy pod koniec roku. Pozdrawiam Koniu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 marca 2007, 16:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Sorry,myślałem że coś wiem na temat motoryzacji(to mój zawód) ale pierwszy raz spotkałem się ze skrótem SCAM.
Google wyrzuciło mi jakieś włoskie badziewie.Mam nadzieję że to nie to samo?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 marca 2007, 16:17 
Generał Broni
Generał Broni

SCAM to właśnie włoska myśl techniczna w zakresie pojazdów terenowych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 marca 2007, 16:29 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Niestety Tybet masz racje.Dzik i Tur powstały na podwoziu SCAM-a smt55.Konstrukcja sama w sobie nie jest taka zła,wykorzystuje ją między innymi iveco.Mam tylko nadzieje ze nie beda stosowane włoskie silniki Diesla, którym przy temperaturze -5 C jest juz zimno.Slyszałem o tym z pierwszych ust od gościa mającego na stanie Iveco Turo Daily na takim włśnie podwoziu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 marca 2007, 17:25 
Porucznik
Porucznik

czy niestety ? nie znam sie na mechanice , jednak nie znalazłem jak narazię negatywnych opini na temat SCAM-a. Moze pokrótce przedstawie ewolucję tego pojazdu w WP. Sam samochod SCAM pojawił sie w WP jako sanitarka i wóz laboratorium dla chemików .
[ img ] sanitarka
[ img ]
Pozniej powstał Dzik I, specjalne zamówienie złożyła Policja w Warszawie co miało być następstwem tragedii w Magdalence . Okazało sie ze w naszej Policji brakuje lekko opancerzonego pojazdu wsparcia . Wiem ze Policja zakupiła kilka sztuk . Później długo długo nic i mega kontrakt 600 pojazdów dla Iraku , nasze WP też zobaczyło w Dziku szanse , zakupiono 40 sztuk dla nowo utworzonej jednostki specjalnej żandarmerii wojskowej . Dla nich powstał Dzik III [ img ]
później co jest dla mnie dziwne bardzo SŻW wyraziło cheć zakupu wozu dowodzenia jednak kupiono mocno opancerzonego SCAMa zamiast kolejnego Dzika .[ img ] Dziki jak na razie mają za sobą misję w Kongo gdzie spisały sie raczej dobrze , jedynym mi znanym problemem było tylne zawieszenie . Tak ze SCAM jest już jakiś czas w naszej armii , sanitarki były w Iraku i Afganistanie i nie słyszałem o nich złego słowa .
Cieszy mnie natomiast ze czasem dowiadujemy sie ze u nas też można , ze choć bida i leworęctwo w naszym kraju może powstać coś na miare zachodniej konstrukcji i chodź DZIK nie jest może jeszcze szczytem , to zapełnia pewną lukę w polskim uzbrojeniu . Co więcej odniósł duży sukces w Iraku . TUR natomiast to mocno doprasowany projekt i mam nadzieje ze zamiast kupować używane HUMMV w USA w naszym Wojsku pojawi sie rodziny produkt nie ustępujący zachodnim ani wschodnim konstrukcją .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 sierpnia 2007, 15:28 
Major
Major

Co do tego że Tur powstał na podwoziu scama :) owszem :) ale te podwozie nie jest jakimś tam złym podwoziem :) po drugie z tego podwozia prawie nic nie zostało bo zostało mocno zmodernizowane dla potrzeb Tura jako pojazdu który ma zastąpić wysłużone honkery .
pzodrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]