czy niestety ? nie znam sie na mechanice , jednak nie znalazłem jak narazię negatywnych opini na temat SCAM-a. Moze pokrótce przedstawie ewolucję tego pojazdu w WP. Sam samochod SCAM pojawił sie w WP jako sanitarka i wóz laboratorium dla chemików .
[ img ] sanitarka
[ img ]
Pozniej powstał Dzik I, specjalne zamówienie złożyła Policja w Warszawie co miało być następstwem tragedii w Magdalence . Okazało sie ze w naszej Policji brakuje lekko opancerzonego pojazdu wsparcia . Wiem ze Policja zakupiła kilka sztuk . Później długo długo nic i mega kontrakt 600 pojazdów dla Iraku , nasze WP też zobaczyło w Dziku szanse , zakupiono 40 sztuk dla nowo utworzonej jednostki specjalnej żandarmerii wojskowej . Dla nich powstał Dzik III
[ img ]
później co jest dla mnie dziwne bardzo SŻW wyraziło cheć zakupu wozu dowodzenia jednak kupiono mocno opancerzonego SCAMa zamiast kolejnego Dzika .
[ img ] Dziki jak na razie mają za sobą misję w Kongo gdzie spisały sie raczej dobrze , jedynym mi znanym problemem było tylne zawieszenie . Tak ze SCAM jest już jakiś czas w naszej armii , sanitarki były w Iraku i Afganistanie i nie słyszałem o nich złego słowa .
Cieszy mnie natomiast ze czasem dowiadujemy sie ze u nas też można , ze choć bida i leworęctwo w naszym kraju może powstać coś na miare zachodniej konstrukcji i chodź DZIK nie jest może jeszcze szczytem , to zapełnia pewną lukę w polskim uzbrojeniu . Co więcej odniósł duży sukces w Iraku . TUR natomiast to mocno doprasowany projekt i mam nadzieje ze zamiast kupować używane HUMMV w USA w naszym Wojsku pojawi sie rodziny produkt nie ustępujący zachodnim ani wschodnim konstrukcją .