Szanowni Koledzy,
Wisła wylała przelewając się powyżej korony wałów w sandomierskim osiedlu Koćmierzów 19 maja, a potem jeszcze raz 5/6 czerwca niszcząc tymczasową opaskę. Woda z tej jednej wyrwy zniszczyła dwa wały na rzece Trześniówce i jeden wał na Łęgu, zalała prawobrzeżny Sandomierz z wyjątkiem huty szkła oraz znaczne połacie miasta i powiatu Tarnobrzeg – osiedla Wielowieś, Sobów, Sielec, Zakrzów, Dzików, wsie Zalesie Gorzyckie, Trześń, Sokolniki, Furmany, może jeszcze dalsze, nie wiem.. Przy moim domu było 240 i 220 cm wody, zalało mi piwnice, część gospodarczą, parter i półpiętro, ponadto stary dom rodzinny, garaż i budynek gospodarczy.
Powódź nie mija wraz z nadejściem fali, kiedy znika z serwisów medialnych.. prawdziwa powódź zaczyna się wtedy, gdy tracisz nadzieję na wydobycie się z tego bagna, jakie woda zostawiła po sobie.. Tej powodzi chcę uniknąć zwracając się do Was o pomoc, chcę odbudować swój dom takim jaki był, bez fajerwerków i wodotrysków, ale taki żebym mógł w nim nadal spokojnie mieszkać.
Nie wiem, czy kiedyś będę czuł się tutaj bezpiecznie, ale nie myślę się wyprowadzać. Jestem przywiązany do tego miejsca, do historii mojej wsi, która pierwszą pisaną wzmiankę miała już w 1210 roku, całe wieki wcześniej zanim powstał Tarnobrzeg, którego teraz jest częścią. Jako poszukiwacze skarbów rozumiemy historię miejsca lepiej niż inni.
Czy mam wyliczać co uległo zniszczeniu? Wyobraźcie sobie, że pół Waszego domu stoi przez trzy tygodnie a potem jeszcze tydzień w brudnej wodzie, która zostawiła grubą na dwa palce warstwę śmierdzącego mułu, to co drewniane spęczniało, co żelazne zardzewiało, wszystko nadaje się tylko do wyrzucenia, a ściany, posadzki, fundamenty przesiąknięte są wodą. Do tej pory, do mycia i dezynfekcji zużyliśmy 70 m3 wody, a końca roboty nie widać..
Proszę o pomoc finansową, bo rzeczowej nie mam gdzie przyjąć – z tynkowaniem, układaniem podłóg, wstawianiem mebli specjaliści radzą wstrzymać się do przyszłego roku.
Od rządu dostałem 6 tysięcy, z ubezpieczenia nie spodziewam się kokosów, bo dom okazał się niedoszacowany, dotacja od wojewody jest ciągle obietnicą wyborczą..
Proszę o przekazy pocztowe lub wpłaty na konto:
Witold Biernat
ul. Warszawska 473A
39-400 Tarnobrzeg
BOŚ 60 1540 1131 3028 6222 1274 0001
Bardzo dziękuję za okazaną życzliwość i pomoc..
Witek63
Szkody - spis dla ubezpieczyciela:
[ img ] [ img ]
Mój dom po powodzi:
http://kokus63.fotosik.pl/albumy/768866.html
Okolica po powodzi:
http://kokus63.fotosik.pl/albumy/769280.html