Teraz jest wtorek, 28 kwietnia 2026, 09:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Po powodzi - prosze o pomoc
PostNapisane: poniedziałek, 28 czerwca 2010, 08:04 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Szanowni Koledzy,

Wisła wylała przelewając się powyżej korony wałów w sandomierskim osiedlu Koćmierzów 19 maja, a potem jeszcze raz 5/6 czerwca niszcząc tymczasową opaskę. Woda z tej jednej wyrwy zniszczyła dwa wały na rzece Trześniówce i jeden wał na Łęgu, zalała prawobrzeżny Sandomierz z wyjątkiem huty szkła oraz znaczne połacie miasta i powiatu Tarnobrzeg – osiedla Wielowieś, Sobów, Sielec, Zakrzów, Dzików, wsie Zalesie Gorzyckie, Trześń, Sokolniki, Furmany, może jeszcze dalsze, nie wiem.. Przy moim domu było 240 i 220 cm wody, zalało mi piwnice, część gospodarczą, parter i półpiętro, ponadto stary dom rodzinny, garaż i budynek gospodarczy.

Powódź nie mija wraz z nadejściem fali, kiedy znika z serwisów medialnych.. prawdziwa powódź zaczyna się wtedy, gdy tracisz nadzieję na wydobycie się z tego bagna, jakie woda zostawiła po sobie.. Tej powodzi chcę uniknąć zwracając się do Was o pomoc, chcę odbudować swój dom takim jaki był, bez fajerwerków i wodotrysków, ale taki żebym mógł w nim nadal spokojnie mieszkać.

Nie wiem, czy kiedyś będę czuł się tutaj bezpiecznie, ale nie myślę się wyprowadzać. Jestem przywiązany do tego miejsca, do historii mojej wsi, która pierwszą pisaną wzmiankę miała już w 1210 roku, całe wieki wcześniej zanim powstał Tarnobrzeg, którego teraz jest częścią. Jako poszukiwacze skarbów rozumiemy historię miejsca lepiej niż inni.

Czy mam wyliczać co uległo zniszczeniu? Wyobraźcie sobie, że pół Waszego domu stoi przez trzy tygodnie a potem jeszcze tydzień w brudnej wodzie, która zostawiła grubą na dwa palce warstwę śmierdzącego mułu, to co drewniane spęczniało, co żelazne zardzewiało, wszystko nadaje się tylko do wyrzucenia, a ściany, posadzki, fundamenty przesiąknięte są wodą. Do tej pory, do mycia i dezynfekcji zużyliśmy 70 m3 wody, a końca roboty nie widać..

Proszę o pomoc finansową, bo rzeczowej nie mam gdzie przyjąć – z tynkowaniem, układaniem podłóg, wstawianiem mebli specjaliści radzą wstrzymać się do przyszłego roku.
Od rządu dostałem 6 tysięcy, z ubezpieczenia nie spodziewam się kokosów, bo dom okazał się niedoszacowany, dotacja od wojewody jest ciągle obietnicą wyborczą..

Proszę o przekazy pocztowe lub wpłaty na konto:
Witold Biernat
ul. Warszawska 473A
39-400 Tarnobrzeg
BOŚ 60 1540 1131 3028 6222 1274 0001

Bardzo dziękuję za okazaną życzliwość i pomoc..

Witek63

Szkody - spis dla ubezpieczyciela: [ img ] [ img ]

Mój dom po powodzi: http://kokus63.fotosik.pl/albumy/768866.html
Okolica po powodzi: http://kokus63.fotosik.pl/albumy/769280.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 czerwca 2010, 12:09 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam tyle ile mogłem przelałem ci On Line - powinieneś już mieć na koncie a jeżeli nie teraz to dzisiaj na pewno - czasami tak jest przez kompa -pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 czerwca 2010, 21:52 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Bardzo dziękuję, Prezka.. na pewno wpłyną..

Jutro spodziewam się wolontariuszy z Kościoła Zielonoświątkowców.. jeśli faktycznie przyjdą to będziemy kończyć opróżnianie garażu oraz jedno z pomieszczeń w budynku gospodarczym..

Woda w ciągu ostatniej doby spadła o 5 cm, na ul. Grobla w Tarnobrzegu stoi ponad 20 pomp o dużej wydajności i pompują wodę nawet 500 metrów za nasyp kolejowy skąd spływa do Trześniówki.
Ponadto przywrócono ruch lokalny na trasie Tarnobrzeg - Sandomierz, w związku z czym będę musiał wrócić do pracy.. Cały czerwiec jestem na bezpłatnym, ale szefowa rozumie sytuację. Druga fala zalała jeszcze dwie osoby z okolic Dwikóz, na szczęście firma jest dużo wyżej położona w dolinie Opatówki, ewakuowali tylko dwukrotnie sklep na terenie Giełdy Rolno-Ogrodniczej w Sandomierzu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2010, 09:44 
Moderator
Moderator

Witku jakoś koło weekendu spodziewaj się mnie powinienem zjechać do heimatu to pomogę znowu trochę machać łopatą

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2010, 15:26 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Prezka - potwierdzam wpłynięcie kwoty na konto, jeszcze raz serdecznie dziękuję. Kenny świadkiem, że nie palę i nie piję, więc te pieniądze na pewno się nie zmarnują..

Kenny - tym razem zaproponuję Ci kucie młotkiem tynków ze ścian.. Jako Naczelny Kamieniarz na pewno masz wprawę w machaniu młotkiem.. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2010, 16:35 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

wiem , że nie zmarnujesz :):) ale szkoda bo myślałem że jak będę jechał w Biesy jak sie odkujesz to przywiozę flaszkę ale jak nie pijesz trudno :( może nie u ciebie ale byłem tam wiem co to powódź i dziękuję Bogu że mój rejon nie zalany - zobacz moje fotki w wątku o powodzi - po pierwszym jeszcze ci coś doślę :) pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2010, 18:41 
Moderator
Moderator

Prezka a kiedy będziesz jechał w te biesy?:) może byśmy jednak zrobili te flaszkę do akompaniamentu skuwanych tynków?:) skoro Witek nie może... :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2010, 21:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Abstynentem nie jestem.. sporadycznie zdarza mi się, a wypić z kolegami będzie dla mnie miłym oderwaniem od realiów..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2010, 22:01 
Moderator
Moderator

w związku z tym proponuje urządzić u Ciebie Witku mały "zlot"
wpisowe łopata i worek gipsu :)
jak by się znalazło z 4-5 chętnych to w weekend ogarnęlibyśmy całe obejście :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Na farbę
PostNapisane: środa, 30 czerwca 2010, 09:45 
Podporucznik
Podporucznik

Witek, wysłałem Ci tyle ile mogłem. Potwierdź jak dojdzie. Połowa mojej rodziny jest z tych stron. Mieli więcej szczęścia. Prezka, kenny, dajcie znać kiedy jedziecie pomóc koledze (kontakt wyślę na priva) - może dam radę. zbiolsz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 czerwca 2010, 09:56 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

myślę o pierwszej połowie Lipca - ale u mnie jak w kalejdoskopie -pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 czerwca 2010, 23:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

zbiolsz - potwierdzam, wpłynęły.. jak tankowiec do portu, jestem pod wrażeniem i bardzo dziękuję..

Front robót na sobotę/niedzielę będzie przygotowany.. w wolnej chwili uruchomimy wykrywkę i poszukamy tasaka do gałęzi, rano tuż przed powodzią był wbity w jeden z pni drewna leżących na podwórzu i czekających na rżnięcie.. drewno popłynęło do Szwecji, ale mam nadzieję, że tasak wypadł na terenie ogrodu a nie dalej..

Może ktoś będzie robił remont/wymianę kuchni tego lata lub jesienią? Chętnie przyjmę używany segment kuchenny i kuchenkę gazową, w rozsądnej odległości (koszty transportu)..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ...
PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2010, 19:14 
Podporucznik
Podporucznik

W ten weekend nie dam rady. Zwaliło mi się na głowę trochę spraw :(...Powodzenia!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2010, 19:35 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie znam fizycznie nikogo z Tego forum ale ufam ludziom, niektórzy mówią że to przekleństwo ale ja wiem swoje. Wiem że to niewiele ale zawsze coś.
pozdrawiam chemik3

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 17:09 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam tak jak pisałem że po pierwszym podeślę jeszcze coś -:) przed chwilą wysłałem ci dwa razy tyle co pierwszym razem -pozdro

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]