Teraz jest poniedziałek, 18 sierpnia 2025, 15:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Plecak
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2013, 11:28 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Przyznaję rację co do wyższości Cordury nad nylonem jak i zatrzasków nad zamkami.

Generalnie jeżeli ktoś planuje przenosić w plecaku jakieś kanciaste przedmioty o nieregularnym kształcie, to zwracam honor.

Co do Helikona... sprawa guzików jest w ich przypadku tragiczna. Jednego dnia potrafiły posypać się wszystkie (spodnie) Jakość wykonania, moim zdaniem mają słabe szwy. Farby używane przy produkcji nie mają powtarzalności, bardzo szybko się "spierają" Mam 3 pary spodni i napisze szczerze; osobiście nie polecam.

Mam też Polar (model Patriot) większej kaszany nigdy w życiu nie kupiłem;
- beznadziejny przewiewny materiał
- suwak główny poszedł po 4 miechach używania
- ściągacze rękawa (gumowe rzepy) rozklejają się
- materiał łatwo robi się zbity, jest podatny na przetarcia

Jedyny plus to wygląd (+10 do lansu)

Jedynie zadowolony, jestem z czapki z daszkiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2013, 16:57 
Generał Broni
Generał Broni

Żeby być sprawiedliwym, przyznam że plecaki podobne do tego Texara mają bardziej "zwartą" bryłę, mniej wystających elementów i pasków, którymi można zahaczyć np. o wystające gałęzie przy przeciskaniu się przez zarośla, a to pewien plus. Na pewno też wystarczy on w zupełności, jeśli ktoś potrzebuje nosić przy sobie niedużą ilość prowiantu, a wykopane przez niego przedmioty są niezbyt dużych gabarytów. Jeśli ktoś nie zabiera całego wykopanego żelastwa, nie ma co sensu inwestować w większe plecaki.

Co do spodni od Helikona, doświadczenie mam nikłe. Kupiłem BDU w kamuflażu marpat z grubego materiału i chyba akurat dobrze trafiłem, bo nie jestem w stanie tych spodni zajechać. Guziki faktycznie się poobrywały szybko, szczególnie te w kieszeniach bocznych, przyszyłem lepszą nicią. Na szwach na razie nie puszczają, materiał się nie przeciera, koloru jakoś strasznie nie tracą póki co. Tak to wygląda po ok. 25-30 praniach jak na zdjęciu (kiepskiej jakości, bo robione komórką). W lecie śmiało można wchodzić w nich w pokrzywy, nie poparzą, nie jest już tak kolorowo w jeżynach czy malinach, ale przed nimi w ogóle ciężko się ochronić. Minus taki, że potwornie w nich gorąco, lepsze są na okres wiosna/jesień. Z wad - schną też nieco za długo. Na 70% jestem zadowolony. Mam również 2 inne pary spodni od Helikona, ale w nich już nie zaryzykowałbym użytkowania wyczynowego, bo nawet na oko widać, że materiał nie ten. Kosztowały dobre 20 zł mniej. Bardzo złe doświadczenia mam ze spodniami Mil-Tec, tam po kilku miesiącach wykopków szwy na kolanach i kieszeni bocznych były do ponownego przeszycia.

Jednak to temat o plecakach, więc chyba już wystarczy offtopu. :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 stycznia 2014, 14:36 
Pułkownik
Pułkownik

...ja mam zamiar kupić taki plecak wojskowy (snajperski) i cena nawet nawet! I ma fajną komorę o długości 120cm na wykrywacz.

http://www.taiwangun.com/plecak-snajper ... ak-8fields

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]