Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 13:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Silnik Eco - Tec :que
PostNapisane: niedziela, 18 marca 2007, 20:29 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
Czy mógłby ktoś powiedziec cos o tych silnikach co to w ogóle za wynalazek, czy są awaryjne no i czy się
opłaca kupic autko z takim silnikiem.A może ktoś z forum posiada i mógłby podzielic sie swoimi refleksjami
na temat użytkowania auta z w/w silnikiem :que :que
PZdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 marca 2007, 00:10 
Kapitan
Kapitan

Pod nazwą Ecotec kojarzę silniki 1.4 16v (90 KM) oraz 1.6 16v (100 KM) stosowane w Oplach Astra II i Vectra B. Cóż mogę powiedzieć? Kolega ma Astrę II 1.4 16 v i jest stosunkowo ekonomiczna (jak na benzyniaka). Z kolei w firmie czasem ujeżdżam Astrę II 1.6 16v i ta z kolei śmiga jak rakieta, lecz gorzej ze spalaniem.
Na pewno były kłopoty z paskami rozrządu w tych silnikach. Często dochodziło do zerwania paska i zruinowania silnika. Dlatego Opel z czasem nakazał wymianę już po 60 tys. km. A obecnie zastąpił paski łańcuszkami (w silnikach Twinport).

Jest to silnik jak silnik - niczym specjalnym się nie wyróżnia, oprócz zwiększonej podatności na przedwczesne zerwanie pasa rozrządu, co może mieć katastrofalne skutki dla kieszeni. Cały bajer polega na nazwie Ecotec, bo konkurencja swoich silników nie nazywa, a Opel zechciał się wyróżnić. Mnie osobiście wszystko co ma w nazwie przedrostek ECO- jakoś odpycha, bo nie lubię tzw. "ekologów"... :)

M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 marca 2007, 08:23 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

Potwierdzam slowa przedmowcy .
Jezdzilem wczesniej Astra "F" 1,6L / 71 KM i nie bylo zadnych wiekszych problemow z autkiem i silnikiem . Zmienialem olej co 12.000 Km , tankowalem i jazdaaa ... przy przebiegu ponad 215.000 sprzedalem autko , ktore podbieralo sobie w tym czasie "juz" okolo 0,3L oleju na 12.000Km (!!!) , przy jezdzie z "lekka noga" tzn. przy predkosciachc 110 - 120 Km/h zuzycie paliwa ( 95 oktan ) miescilo sie w granicy 5,7L / 100Km .
Teraz jezdze Astra "F" combi z silnikiem 1,6 16V (101 KM) i juz po przejechaniu okolo 400Km ... pasek sobie strzelil :sciana mimo iz byl podobno 20.000Km wczesniej wymieniony . W warsztacie Opla "zaspiewano" mi koszt glowicy z zaworami - 1200 Euro bez wymiany ... wiec kupilem w Polsce zawory i drobne czesci ... pobrudzilem sobie rece i duuuuuzo nizszym kosztem naprawilem autko . Teraz jezdzi juz bez klopotow i jest w miare ekonomiczne - bieze sobie przy spokojnej jezdzie 6,5 - 7 L / Km a gdy chce sprawdzic czy wszystkie konie jeszcze sa pod maska to i 10 L / Km nie sa niczym dziwnym . Jednak silnik wykazuje duzo wieksze pragnienie jesli chodzi o olej :( w porownaniu z silnikiem 8V .

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 marca 2007, 10:58 
Pułkownik
Pułkownik

Witam.

Aktualnie jeżdżę Zafirą z silnikiem Ecotec 1,8 16V.
Pomomo przeglądów robionych w servisie, spotkało mnie to szczęście, że zerwał się pasek rozrządu.
Oczywiście wszystkie zawory zostały pogięte. Dobrze, że tłoki ocalały.
Serwis za naprawę zaśpiewał taką kwotę, że prawie usiadłem z wrażenia.
Pan Władzio dokonał naprawy za 1/3 ceny serwisowej i wcale nie gorzej.
Zużycie paliwa sprawdzam tylko ze wskazań komputera i średnia, (w tym dużo jazdy po mieście) wychodzi 9l/100.
Poza awarią rozrządu nie miałem żadnych kłopotów z silnikiem.
Przejechałem ponad 230 tys. i ostatnio muszę już dolewać trochę oleju.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 marca 2007, 16:32 
Chorąży
Chorąży

Hmmm.
W Oplu rodzicó czyli Opel Agila też jest silnik Eco-Tech, ojcice palnuje wymienić pasem rozrządu bo zbliża się przebieg do 60.000km
Do tego czasu żadnych problemów, oprócz urwanego katalizatora przez jazde brata :D ( wjechał w zajefajną dziur w drodze...)
Spala 4,5-5L/100km zwykłęj jazdy przy mocnej czyli na max 58KM z 6-6,5L/100km

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 marca 2007, 17:08 
Podpułkownik
Podpułkownik

Prawie niezmienione eco-tec'i montowano w samochodach Daewoo pod nazwą "e-tec" jezdzę teraz odziedziczonym po ojcu lanosem z silnikiem 1.6 V16 106KM ojciec kupił go w salonie, od 99r. ma przebieg 220tyś. Główne usterki to urwany pasek rozrządu (koszt regeneracji głowicy i nowych zaworów wyniósł coś około 1400zł) i uj**any gwint korka spustowego oleju. No i z racji przebiegu oleju też chla sporo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 marca 2007, 21:30 
Kapitan
Kapitan

A tam, "z racji przebiegu" ;) W moim golfiku dieselek ma przejechane 260 tysięcy i oleju nie pije! Wprawdzie wymieniam co 7.5 tys. km, ale nie widzę, aby go ubywało.

A co do ECOTEC'ów - widzę, że miałem rację i dobrze kojarzyłem, iż problemy z pasem rozrządu są nagminne. A zatem - raczej nie polecam. O turbodieslach w Astrach II też złe opinie czytałem (2.0 DTI), że awaryjny, kosztowny i nielubiany przez mechaników.

M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 marca 2007, 01:52 
Główny Administrator
Główny Administrator

Ze swojego doświadczenia - odradzam produkty Opla, czasy niezniszczalnej Ascony i rewelacyjnej /na owe czasy/ Manty minęły bezpowrotnie jak widać. Pod żadnym pozorem nie kupujcie Frontery.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 marca 2007, 08:53 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

od jakiegoś już czasu śmigam fronterą - krótka, 2.0, bez zbędnej elektroniki - nie narzekam. wymieniam olej, filtry regularnie i wchodzi gdzie rozsądek pozwala. po letnim tłuczeniu wymieniłem tylko sworzeń wahacza dolnego - skrzypiał.
ogromną miną z pewnością jest zakup skatowanego egzemplarza - silnik jak silnik, ale, podobno zawiecha i tylny most potrafią dać po kieszeni.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 marca 2007, 21:06 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
Chciałem wrzucic link z all... opel vectra silnik 1.8 eco-tec ale juz nie ma tego autka :(
Dziekuje wszystkim za cenne rady :1 i za wyrazenie swojej opini co pozwoli mi w przyszłości
na uniknięcie przykrych i kosztownych niespodzianek :piwo :piwo :piwo
PZdr

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]