Teraz jest niedziela, 5 października 2025, 17:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 marca 2004, 19:01 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam!
Ja mam podobny problem. Więc po wlutowaniu i przecięciu ścieżek Jabel zaczał piszczeć :). Co może być nie tak???
Pozd.Sniper

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 marca 2004, 19:22 
Kapral
Kapral

jeżeli po przecięciu ścieżek jabel piszczy (wyje) jednostajnym wysokim tonem to powróć do stany przed przecięciem to może pomóc. tak było w moim przypadku. Podejrzewam że ta errata była tylko do określonej partii jabli a nadgorliwi sprzedawcy dawali ją każdemu. Jabla kupiłeś od dystrybutora czy prosto z firmy?
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 marca 2004, 21:20 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam!
Gdy kręce tym pokrętłem to albo ciągły sygnał albo stukanie więc błąd ortograficzny!!! o co lata.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 marca 2004, 21:22 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Aha kupiłem pudełko w sklepie z elektroniką (Poznań - Kwiatowa). Pudełko było otworzone i w środku karteczka z napisem że wystąpił błąd na płytce itp....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 marca 2004, 00:43 
Kapral
Kapral

jeżeli jest stukanie to raczej znaczy że działa. piwinieneś ustawić tak pokrętło żeby stukało jak najrzadziej to będzie wtedy najlepsze ustawienie. dla bardziej precyzyjnego ustawienia możesz wstawić jeszcze jeden potencjometr bo na tym jednym to jest to dosyć ciężkie bo łatwo on się rostraja - wystarczy małe dotknięcie a pod gałkę dobrze dać kawałek filcu aby ciężej działała - to były rady mojego kumpla który "niejednego jabla w życiu złożył" i w moim przypadku podziałały. :=

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 marca 2004, 20:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam!
Gdzy wyszłem z Jablem w pole to non stop pikał. Kręciłem ta jak stukał to i tak nic niewykryeło. Może cekwa jest zła??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: drut
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 15:34 
Chorąży
Chorąży

Witam mozecie powiedzieć w jakiej cenie jest drót uzwojeniowy ??????a moze z jakiego użądzenia wziąć????
:roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 22:03 
Kapral
Kapral

Najtaniej to z jakiejś cewki odwinąć drucik.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2004, 19:51 
Generał Broni
Generał Broni

Ja dzisiaj też kupiłem i złożyłem sobie jabola, khee znaczy się jabla Cewki jeszcze nie mam bo jest problem z drutem 0,7mm. W elektronicznym gość poradził mi żebym poszedł do zakładu przewijającego wirniki silników, jutro zobaczę. Na do zestawu była oczywiście dołączona errata ze są źle poprowadzone ścieżki do transoptora CNY-17(zresztą w erracie jest błąd bo mówi ona o nóżkach 5 i 6 a chodzi o nóżki 4 i 5). Sprawdziłem ze schematem i było jednak ok. Żeby się upewnić zajrzałem do katalogu elementów i tam też się zgadza. Po podłączeniu, bez żadnego sprawdzania układ od razu zastartował. Regulacja potencjometrem powodowała w pewnym miejscu zmianę częstotliwości stuknięć(rzeczywiście trzeba pomyśleć nad drogim do precyzyjnego strojenia, albo wstawić precyzyjny potencjometr wieloobrotowy). Mimo to z ciekawości poprzecinałem ścieżki i połączyłem jak na erracie. Teraz zamiast stuknięć wykrywacz wydaję piski. Kręcąc potencjometrem można w pewnym małym stopniu regulować ich częstotliwość (trochę analogicznie do stuknięć). Czy ktoś może mi powiedzieć JEDNOZNACZNIE która konfiguracja jest prawidłowa, bo mi wersja z piskiem wydaje się jakaś naturalniejsza dla wykrywacza. Może po podłączeniu cewki coś się zmieni, ale pytam teraz bo ciekawość mnie zżera...

PS. Do Administratora.
Ze względu na rosnącą popularność wyżej wymienionych wykrywaczy co pociąga również wzrost problemów z nimi i tematów na forum proponował bym założyć osobną podkomnatę poświęconą tym wykrywaczom i wyznaczenie osobnych moderatorów- doświadczonych użytkowników jabli(mam nadzieje że też niedługo sie będę do nich zaliczał). Powstało by coś w stylu kompendium wiedzy o jablach. Początkującym poszukiwaczom znacznie ułatwiło by to poprawne uruchamianie(bo co by tu nie mówić na początek za tą cenę jabel- detektor jak znalazł), a jednocześnie wprowadziło to trochę porządku do komnaty o detektorach.

Ostatnio edytowano środa, 26 maja 2004, 23:10 przez Polak, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: JABEL
PostNapisane: poniedziałek, 24 maja 2004, 19:23 
Kapral
Kapral

WITAM WSZYSTKICH.
Ta errata dotyczyła jak wcześniej napisano pierwszej wadliwej partii płytek, w następnych było wszystko OK ale dalej dodają do nich erratę---a co najciekawsze to jak poprawimy płytkę wg. niej to wykrywacz pobiera tylko 25 mA podczas ciszy w głośniku(braku metalu w pobliżu cewki) i 65 mA przy pisku w głośniku---------w tej konfiguracji wykrywacz ma małą czułość(cisza lub pisk).
W drugiej konfiguracji (bez przecięć na płytce) wykrywacz ma dużą czułość (ustawiamy powolne stuki w głośniku-a w miarę zbliżania cewki do metalu szybkość stuków rośnie)---niestety ta konfiguracja ma jedną wadę - wykrywacz cały czas pobiera 65 mA.
W obu przypadkach wykrywacz pracuje stabilnie i bezproblemowo-można zastosować przełącznik trybu pracy.
Pozdrawiam Tomatronix :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 maja 2004, 10:49 
Generał Broni
Generał Broni

To rzeczywiście racja, przełącznik takiego trybu pracy to fajny pomysł, chociażby tak dla bajeru. Wystarczy po prostu 2-biegunowy przełącznik dwupozycyjny. :P
Trochę tylko nie rozumiem tej różnicy w poborze mocy: odwrotne podłączanie ścieżek zmienia po prostu polaryzację tranzystora w transoptorze. Tranzystor ten steruje pracą tajmera NE555(kurcze oni tego scalaka wszędzie wcisną w promach kosmicznych chyba też używają) na którym oparty jest generator sygnału akustycznego. Tranzystor kluczuje pracą głośnika i tyle, w sumie prosty i nie prądożerny układzik. Nie wiem skąd może ta różnica sie brać, jak złoże układ to się dokładnie za pomiary wezmę :roll:

Co do stabilizatora to rzeczywiście 78L05 trzeba zmienić na 7805. Ten z literką L ma maksymalny pobór prądu 100mA i to go zabija a nie samo podwyższenie napięcia które może wynosić dla niego +30V. Należy tylko pamiętać że w wersji 7805 zamienione są ze sobą 2 skrajne końcówki(wej. i wyj. ) więc trzeba go wlutować odwrotnie. I trzeba będzie do nóżek stabilizatora przylutować poucinane końcówki elementów(polecam te od największego rezystora 4,7R ze względu na grubość) bo inaczej w płytkę nie wejdzie!

Co do układu 7660 faktycznie jest on na maks 10V ale po kiego grzyba go wymieniać skoro jest zasilany z stabilizowanego napięcia +5V(jak to mawiają, "Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu"). Prawdopodobnie można by w ogóle ostro polecieć z napięciem zasilającym w górę bo tranzystory są na napięcie zasilania maks 40V, tylko układ NE555 jest na maks. 16V a reszta jedzie na stabilizowanym napięciu, tylko pytanie czy to ma sens. Na pewno wzrośnie ogromnie zużycie energii, powiększą się spadki napięć na poszczególnych elementach, a nie wiadomo czy zasięg wiele wzrośnie. Też postaram się to sprawdzić.

I jeszcze potencjometry. Trzeba wywalić ten główny "10k A" bo jest do d*** i wstawić polski firmy Telpod z mosiężną ośką i mocowaniem na gałkę z wielowpustem(3,50 za sztuke)- sam w sobie jest dość precyzyjny i ma duże opory przy kręceniu, a nie jak tamten. Z jego środkowego odczepu prowadzimy przewód do jednej z skrajnych nóżek potencjometru 1k A (też takiego samego Telpoda) przewód i wychodzimy z środkowego odczepu do płytki. Do tego dajemy jeszcze w miarę duże gałki by zmniejszyć przełożenie przy kręceniu i mamy super precyzyjną regulację czułości

W ogóle miło by było Gdyby na ten układ spojrzał ktoś kto się wykrywaczami dużo zajmuje i powiedział co można by ulepszyć , a czego się nie opłaca (tutaj szeroki uśmiech w stronę np. kolegi Proscan'a lub innych kwatermistrzów :D )

Pozdrawiam i proszę o ew. sugestie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 czerwca 2004, 15:23 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27198528
Może ten gościu wam pomoże ,jest z mojeo miasta. Mnie działa bez problemów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 czerwca 2004, 15:45 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Hmmmmm ,

Jabelek więc tak ja kupiem drut 0,7 bez problemów w punkcie przezwijania silników za okoo 30 - 40 m drutu zapaciem 2 z ,jednak cewke zrobiem 20 cm ,
u mnie jabelek tez cay czas wyl okazao sie ze jedna kość ( ukad ) jest żle wolzony po poprawieniu dziala ,
jedyny mankament to to ze na skali dochodze do 6-7 i wyje jak opetany ,prawdopodobnie wina cewki ponieważ, nie poniewarz! błąd ortograficzny!!! drut nawinolem na wiadro i owinolem wszystko tasma izolacyjna , wyszla bardzo mieekka cewka ktora sie odksztalca , plus do tego musze poprawic zlacze bo jak dotkne to tez potrafi zawyc , lub jak przewod sie cofnie to niedziala , ogolnie fajny sprzecik jednak szczerze to czekam na nowego rutusa [/list]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]